- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (22.11.2014, 15:21)
- Dana Pasca , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cluj: Vasile Gădălean a scăpat din misiuni în Irak şi Afganistan, dar a murit în accidentul din Sibiu
Maistrul militar Vasile Gădălean, din comuna clujeană Bonţida, avea brevet pentru avioane de cercetare fără pilot, dat de Armata SUA, şi participase la misiuni în Irak şi Afganistan. Îşi făcuse o casă în sat şi plănuia ca la pensie să se ocupe de agricultură, dar a murit în accidentul din Sibiu.
Urmărește
983 afișări
Cluj:Vasile Gădălean a scăpat din misiuni în Irak şi Afganistan, dar a murit în accidentul din Sibiu
Vasile Gădălean, Licuţă, cum i se spunea acasă, în comuna Bonţida, din judeţul Cluj, a fost, de mic, pasionat de Armată, a urmat şcoala militară şi a optat pentru o carieră în domeniu, fiind angajat ca maistru militar la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.
El mai avea un frate mai mic, Florin, care lucra cu el la bază, şi unul mai mare, Adrian, care a rămas acasă, în Bonţida, iar acum se pregăteşte de înmormântare, alături de familie. Vasile va fi îngropat în cimitirul din Bonţida.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
"De mic a făcut şcoala militară şi i-a plăcut Armata, a fost în cinci-şase misiuni în Irak şi Afganistan, apoi s-a retras mai aproape de casă, la Câmpia Turzii, şi a vrut să îşi întemeieze o familie. A scăpat cu bine din misiuni, n-a murit acolo, în străinătate, a murit aici, în România, din păcate, la doar 33 de ani. I-au plăcut foarte mult uniforma militară şi Armata, era maistru militar, se ocupa de elicoptere. Era ca şi căsătorit, are un băieţel de un an şi jumătate", spune Adrian.
El adaugă că toţi cei trei fraţi erau foarte apropiaţi, iar el a vorbit cu Vasile chiar vineri, înainte ca acesta să urce în elicopterul care s-a prăbuşit.
"Eram foarte apropiaţi, era o diferenţă între noi de doi ani şi jumătate, vorbeam toată ziua la telefon, ne sfătuiam unul pe celălalt, ieri (vineri - n. r..) am vorbit cu el înainte să plece în misiunea de la Cincu, mi-a spus că vorbim mai încolo, dar apoi s-a petrecut tragedia. Era o misiune normală, cum fac ei acolo", povesteşte Adrian Gădălean.
O mătuşă a lui Vasile, Viorica Gădălean, este cea care a stat cu mama acestuia, când s-a aflat despre tragedie.
"Licuţă era un băiat extraordinar, foarte bun, îi plăcea cariera militară, a fost în Irak şi Afganistan, de câte ori venea acasă la Bonţida venea pe la noi, era liniştit. Cu banii strânşi şi-a făcut o casă în Bonţida, chiar săptămâna trecută a fost acasă şi a lucrat la casă, spunea că în momentul în care va ieşi la pensie se va muta acolo şi se va ocupa de agricultură. Avea planuri pentru viitor, dar nu a mai apucat. Nu s-a plâns niciodată de armată. Era mândru şi de băieţelul lui, mă întreba «Mătuşă, aşa-i că băieţelul meu e cel mai frumos?». Asta e viaţa. Nu ştiam că era în misiune, am primit un telefon şi mi-au spus să vin repede, să fiu cu mama lui şi când ea a aflat tragica veste, s-a trântit pe jos, şi-a pus mâinile în cap, nu am ştiut ce să fac cu ea să o liniştesc", povesteşte Viorica Gădălean.
Pentru familie, durerea este cu atât mai mare cu cât în urmă cu trei luni l-a pierdut şi pe tatăl lui Vasile Gădălean.
Şi Dorin Nap, un unchi al lui Vasile Gădălean, îşi aminteşte cum acesta a ales cariera militară, care i-a plăcut foarte mult.
"Îl ştiu de mic, a învăţat totdeauna foarte bine, a terminat Liceul Energetic din Cluj-Napoca, era tehnician electronist. Şi-a ales meseria militară, îi plăcea foarte mult ce face. Dumnezeu îi ia pe cei mai buni. Avea un brevet pentru avioane de cercetare fără pilot, dat de Armata americană, asta făcea în Afganistan. Erau numai vreo doi în ţară care aveau un astfel de brevet", afirmă Dorin Nap.
Elicopterul militar care s-a prăbuşit vineri, în jurul orei 10.50, într-o zonă împădurită, în apropiere de Stejăriş, aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni din judeţul Sibiu, aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii.
Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supravieţuitori au preluaţi de un elicopter SMURD şi duşi iniţial la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, după care au fost transferaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti.
Printre cei răniţi se află maistrul militar Valentin Bora, despre care un coleg de serviciu spune că ştie că este "un bun profesonist".
"Atâta ştiu, că e bun profesionist. Nu ştiu de cât timp e în unitate, era de câţiva ani. De puţin timp s-a mutat aici, la Câmpia Turzii (într-un bloc unde locuiesc mai mulţi militari de la Baza Aeriană 71 - n.r.). Mai multe nu ştiu, eu lucrez în unitate într-o parte, el lucrează în altă parte", spune Paul Frăţean.
În acelaşi accident a murit comandorul Artur Grigore Palfi. Pe acesta, o vecină din blocul de pe strada Donath din Cluj-Napoca, unde locuieşte familia Palfi, şi-l aminteşte ca fiind "un om extraordinar, comunicativ, de treabă".
"Îl vedeam destul de rar pentru că făcea naveta la Câmpia Turzii. Când era acasă, mergea cu familia şi cu fiul care este în clasa a IX-a în excursii", spune femeia.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe