Cluj: Viitoarea sală polivalentă va avea sistem de panouri solare şi de colectare a apei de ploaie
Viitoarea sală de sport polivalentă a municipiului Cluj-Napoca va avea pe acoperiş panouri solare pentru încălzirea apei şi un sistem de colectare a apei de ploaie, care va fi folosită la toaletele clădirii, pentru a se reduce cheltuielile de întreţinere, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea a lansat o serie de proiecte de investiţii care au rolul de a reduce consumul de energie electrică şi apă şi de a reduce poluarea.
"Am lansat proiecte de investiţii care conţin dotări şi echipamente cu consum redus de energie electrică şi apă şi care vor avea un impact redus asupra mediului. La sala polivalentă, am discutat cu proiectanţii şi constructorii montarea pe acoperiş a unui sistem de panouri fotovoltaice pentru încălzirea sălii şi producerea apei calde şi asigurarea iluminatului din zonă. De asemenea, vom avea sisteme de captare a apei de ploaie de pe terasa clădirii într-un bazin de apă şi folosirea ei la toaletele din grupurile sanitare. Se estimează o economie de 3.000 metri cubi de apă pe an. Întreţinerea sălii polivalente va fi una rentabilă şi vom avea un oraş mai puţin poluat", a precizat Apostu.
Potrivit acestuia, prin montarea panourilor fotovoltaice se va putea acoperi necesarul de apă caldă al sălii în proporţie de 70 la sută vara, 30 la sută toamna şi primăvara şi zece la sută iarna.
Apostu a precizat că dotarea cu sisteme de producere şi înmagazinare de energie electrică prin sistemul de panouri fotovoltaice şi baterii de acumulare va asigura 30 la sută din iluminatul exterior arhitectural şi sută la sută din iluminatul de siguranţă interior, pe timpul nopţii.
Lucrările la sala polivalentă, care va avea 7.000 de locuri, au început în aprilie şi vor dura 36 de luni. Valoarea investiţiei este de 50 de milioane de lei.
De asemenea, Primăria a luat măsuri de modernizare a iluminatului public, prin corpuri de iluminat cu consum redus de energie electrică.
"Avem peste 10.000 de corpuri noi, cu consum redus de energie electrică, care au dus la reducerea facturii pentru iluminatul public al municipiului cu 25-40 la sută. Pe primele două luni ale acestui an, am plătit o factură pentru iluminatul public de 482.000 de lei, faţă de primele două luni din 2010 când am plătit 668.000 de lei", a explicat primarul Clujului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO