Cluj: Zeci de străini înşelaţi pe site-uri matrimoniale

Unsprezece persoane, dintre care şase se află în arest la Cluj, sunt cercetate după ce au înşelat mai mulţi cetăţeni din SUA şi Canada, care răspundeau la anunţuri date pe site-uri matrimoniale şi trimiteau bani pentru ca persoana aleasă să meargă la ei, la ancheta în acest caz contribuind şi FBI.

Urmărește
2916 afișări
Imaginea articolului Cluj: Zeci de străini înşelaţi pe site-uri matrimoniale

Cluj: Zeci de străini înşelaţi pe site-uri matrimoniale (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj, poliţiştii au stabilit, în luna mai a acestui an, că în municipiul Cluj-Napoca acţionează un grup infracţional specializat în comiterea de înşelăciuni şi fraudarea unor cetăţeni din SUA şi Canada.

Anchetatorii au stabilit că grupul infracţional avea 11 membri, care începând cu anul 2006 au pus la punct un mecanism infracţional prin intermediul unor pagini de internet cu profil matrimonial din S.U.A. şi Canada (www.americansingles.com , www.mate1.com şi www.date.ca ).

Membrii grupului infracţional au creat conturi (profile) pe respectivele pagini de internet, cu încălcarea regulilor impuse de adminsitratorii site-urilor, postând date fictive privind identitatea lor şi fotografii ale unor femei, chiar vedete din România. După ce se crea un dialog cu viitorii posibili parteneri, care accesau aceste pagini de internet, aceştia erau atraşi în cursă.

Potrivit sursei citate, după câteva discuţii cu preponderent caracter sexual, "îndrăgostiţii" din România îşi exprimau disponibilitatea de a călători la viitorii lor parteneri, pentru a se cunoşte mai bine, însă spuneau că nu pot face aceste excursii din motive financiare. În final, viitorii posibili parteneri erau convinşi să vireze suspecţilor diverse sume de bani, invocate ca fiind necesare pentru plata vizei, a actelor şi transportului, sumele solicitate variind între 100 şi 4.000 de euro şi fiind virate de persoanele înşelate prin intermediul serviciilor de transfer monetar rapid.

“Membrii grupului infracţional identificat sunt tineri din municipiul Cluj- Napoca, cu studii medii, fără ocupaţie, doi dintre ei având antecedente penale, pentru comiterea în trecut a unor infracţiuni de furt. Sumele de bani obţinute în acest mod fraudulos au fost cheltuite pentru achiziţionarea de aparatură electronică şi electrocasnică, bijuterii, precum şi pentru renovarea locuinţelor unora dintre membrii grupării”, se arată în comunicat.

Până în prezent, s-a stabilit că în aceast mod au fost înşelate peste 70 de persoane din S.U.A., Canada, Australia, Hong Kong, Anglia şi Belgia, cu suma totală de 130.000 de dolari SUA.

În urmă cu cinci zile, poliţiştii din cadrul BCCO Cluj-Napoca şi procurori ai DIICOT-Biroul Teritorial Cluj au făcut şapte percheziţii la adresele din Cluj-Napoca unde locuiau suspecţii şi au pus în executare nouă mandate de aducere.

De la domiciliile membrilor grupării au fost ridicate computere, înscrisuri, iar la domiciliul unuia dintre suspecţi au fost depistate şi două grame de haşiş, pe care unul dintre suspecţi le deţinea în vederea consumului propriu.

Procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Cluj au pus sub învinuire 11 persoane, şase dintre acestea fiind reţinute pe 24 ore, după care Tribunalul Cluj- Secţia penală a emis pe numele lor şase mandate de arestare preventivă pe 29 de zile.

Membrii grupării sunt acuzaţi de constituirea unui grup în vederea sâvărşirii de infracţiuni, fals informatic în formă continuată, înşelăciune în formă continuată, deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu.

Pedeapsa pe care legea o prevede cumulat pentru săvârşirea acestor infracţiuni este închisoarea de la 3 la 15 ani.

Cercetările sunt continuate cu sprjinul F.B.I., pentru a se stabili valoarea totală a prejudiciului creat de membri grupului infracţional începând cu anul 2006 şi toate persoanele care au fost înşelate prin acest mecanism infracţional, precum şi alte moduri de operare folosite de membri grupării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici