Clujul a luat faţa Capitalei la ponderea clădirilor de birouri şi de retail cu certificări verzi

Cluj-Napoca a depăşit Bucureştiul în ceea ce priveşte ponderea clădirilor de birouri cu certificări verzi în totalul stocului disponibil, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului Clujul a luat faţa Capitalei la ponderea clădirilor de birouri şi de retail cu certificări verzi

FOTO Actual de Cluj

În ceea ce priveşte acelaşi criteriu aplicat proiectelor comerciale, acolo Cluj-Napoca şi Timişoara sunt peste Bucureşti, după cum arată datele raportului de piaţă realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers.

„Am analizat doar clădirile (de birouri – n. red.) cu peste 5.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă. O tendinţă interesantă este cea care arată că oraşul Cluj-Napoca are o pondere mai mare decât Bucureştiul în ceea ce priveşte clădirile certificate, mai exact de 68%. Acest lucru are legătură cel mai probabil cu faptul că autorităţile locale au oferit scutiri de taxe dezvoltatorilor care au ridicat proiecte verzi. Alte oraşe, în special Timişoara şi Iaşi, au adoptat scutiri similare, însă mai târziu“, se arată în raportul anual al Colliers.

În categoria spaţiilor industriale, circa 60-65% din depozitele moderne sunt certificate, cele mai multe fiind proiecte din zona Bucureştiului, care concentrează mai bine de jumătate din stocul total.

„Pe lângă faptul că reprezintă un magnet pentru chiriaşi, astfel de certificări verzi pot ajuta, de asemenea, dezvoltatorii care caută finanţare, de pildă prin obligaţiuni verzi, acestea putând oferi mai multe perspective atractive”.

În ceea ce priveşte retailul, acolo aproximativ 70-80% dintre proiectele majore deţin certificări. Avantajul unei astfel de atestări pentru un mall constă în cheltuielile mai mici cu utilităţile de exemplu, un aspect relevant pentru chiriaşi.

„A sta într-o clădire verde şi eficientă energetic a devenit mai mult decât un element de bifat pentru companii şi investitori, putând duce la rezultate reale şi semnificative în ceea ce priveşte beneficiile financiare. Prin urmare, ne aşteptăm să vedem diferenţe tot mai mari ale nivelului chiriei sau ale preţului unei clădiri în funcţie de cât de verde sau eficientă este. Acest aspect ar trebui să se aplice la toate sectoarele imobiliare, cu precădere celor de birouri şi industrial“, mai notează reprezentanţii Colliers.

Potrivit datelor ADP green building, companie specializată în acordarea de certificări, în total, în 2022 au fost certificate 154 de clădiri din România. Acestea reprezintă aproximativ o treime din numărul de clădiri certificate în cei 14 ani de când a apărut în România prima certificare de clădire verde.

Interesul pentru certificări a început să crească în special din 2018 în România, extinzându-se dincolo de dezvoltările comerciale şi ajungând treptat şi în zona publică. Potrivit consultanţilor, clădirile verzì, în special cele confirmate de un sistem de certificare, sunt mai atractive, au un succes pe piaţă mai mare, sunt mai valoroase sau prezintă o garanţie mai mare pentru acordarea finanţărilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici