Clujul va avea o hartă actualizată a zonelor de risc geotehnic

Judeţul Cluj va beneficia de o hartă actualizată a zonelor de risc geotehnic, printr-un program în valoare totală de 5 milioane de lei, finanţat de Ministerul Dezoltării şi Consiliul Judeţean Cluj.

Urmărește
119 afișări
Imaginea articolului Clujul va avea o hartă actualizată a zonelor de risc geotehnic

Sursa foto: CJ Cluj

Consiliul Judeţean Cluj a semnat contractul de finanţare a programului privind actualizarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren pe teritoriul judeţului Cluj.

Programul, în valoare totală de 5.000.000 lei, este finanţat în proporţie de 50% de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, restul sumei fiind asigurată de Consiliul Judeţean Cluj printr-o alocare multianuală, pe perioada 2024-2026.

„Este important ca unităţile administrativ-teritoriale clujene să beneficieze de o astfel de evaluare, pentru a cunoaşte exact zonele care prezintă anumite riscuri pentru dezvoltarea infrastructurii publice şi private. În maxim doi ani, Clujul va beneficia de o cartare completă a tuturor zonelor cu risc de alunecare de teren”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

Hărţile de risc sunt necesare pentru identificarea, localizarea şi delimitarea zonelor expuse la cutremure şi alunecări de teren şi pentru elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, în vederea instituirii măsurilor specifice privind atenuarea riscurilor, realizarea construcţiilor şi utilizarea terenurilor.

Astfel, Consiliul Judeţean Cluj va realiza, până la finalul anului 2026, împreună cu instituţii specializate în domeniu, un Studiul al factorilor de risc natural, document cu caracter sintetic ce va conţine atât informaţii cât şi hărţi de risc natural cu privire la riscurile naturale existente pe teritoriul judeţului Cluj. Realizarea acestora este folositoare autorităţilor locale şi din perspectiva măsurilor preventive care pot fi luate în contextul producerii unor catastrofe naturale, respectiv la diminuarea efectelor acestora.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici