Clujul își va genera în curând propria energie, folosind deșeurile reziduale colectate, cu ajutorul unei stații moderne de dezintegrare moleculară. Energia verde produsă astfel de-a lungul unui an va putea acoperi consumul sediului administrativ al județului, al stadionului Cluj Arena și al celorlalte instituții subordonate, a transmis Consiliul Județean Cluj, joi, într-un comunicat de presă.
Proiectul, în valoare de peste 60 de milioane de lei, a demarat în anul 2023, când a fost aprobată achiziția instalației care urmează să dezintegreze deșeurile nereciclabile ale clujenilor, rămase în urma sortării și a tratării mecanice. Waste Powertech SRL este firma care a câștigat licitația pentru proiectarea și executarea acesteia, cu care C.J. Cluj a semnat contractul miercuri.
Deșeurile vor fi mărunțite și dezintegrate, ceea ce va conduce la producerea unui gaz care va fi transformat în energie electrică. Energia va fi livrată în sistemul energetic național și va acoperi consumul unor obiective locale, sedii administrative, școli, spitale, săli de sport. „Energia verde produsă de-a lungul unui an va putea acoperi consumul forului administrativ, al stadionului Cluj Arena și al celorlalte instituții subordonate”, informează C.J. Cluj.
Investiția asigură, totodată, încadrarea Clujului în obiectivul stabilit prin strategia națională de gestionare a deșeurilor: valorificarea a minimum 15% din deșeurile municipale până în 2025.
Moderna instalație este amplasată pe un teren situat în interiorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, un depozit ecologic de aproape 1000 mp, în apropierea stației de sortare. Capacitatea sa de tratare este de aproximativ 25.000 de tone pe an deșeuri biologice, iar producția de energie electrică este estimată la 18.240,00 Mwh/an.
Construcția halei care va adăposti stația de dezintegrare moleculară este finalizată în proporție de 80%, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, care a spus și că a solicitat tuturor „o mobilizare exemplară, context în care, până cel târziu în cea de-a doua jumătate a lunii mai, ne dorim să efectuăm primele teste și probe ale acestei stații cu adevărat revoluționare. Sunt bucuros să anunț clujenii că, începând chiar din acest an, vom procesa primele gunoaie, deșeurile clujenilor urmând a se transforma într-o veritabilă sursă de energie”. În cea de-a doua jumătate a lunii aprilie, vor fi livrate și puse în funcțiune și restul utilajelor aferente instalației.
Administrația Clujului și-a asumat integral cheltuielile pentru acest proiect, fondurile pentru construcția și punerea în funcțiune a instalației de dezintegrare moleculară regăsindu-se în bugetul propriu multianual.