CNAS alocă anul acesta 3,4 miliarde lei pentru programele curative, din care 1,23 pentru oncologie

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) alocă în 2014, pentru programele naţionale curative, 3,4 miliarde lei, cei mai mulţi bani, respectiv 1,23 de miliarde de lei, fiind destinaţi Programului de oncologie, mai mult decât anul trecut, când au fost daţi 1,18 miliarde lei.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului CNAS alocă anul acesta 3,4 miliarde lei pentru programele curative, din care 1,23 pentru oncologie

CNAS alocă anul acesta 3,4 miliarde lei pentru programele curative, din care 1,23 pentru oncologie (Imagine: Shutterstock)

Potrivit CNAS, bugetul alocat de Guvern instituţiei pentru 2014, respectiv 22,6 miliarde lei, a facut posibilă repartizarea unor fonduri mai mari pentru programele naţionale de sănătate. Astfel, pentru programele naţionale curative derulate de CNAS, cu finanţare din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), au fost alocate fonduri în valoare de 3,4 miliarde lei, pentru anul în curs.

Anul trecut, valoarea medicamentelor şi materialelor sanitare consumate a fost de 3,1 miliarde lei, precizează sursa citată.

Fondurile alocate în acest an pentru programele curative de sănătate au avut în vedere evitarea eventualelor disfuncţionalităţi identificate pe parcursul anului trecut în derularea acestor programe, mai arată CNAS.

Astfel, anul acesta, P-rogramul naţional de oncologie va avea un buget de 1.238.927.000 lei, dintre care 1.224.407.000 pentru medicamentele alocate pentru 108.800 pacienţi. De asemenea, pentru investigaţii PET CT, sunt alocaţi 12.000.000 lei, analizele putând fi efectuate de 3.000 de pacienţi. Alţi 2.520.000 de lei sunt alocaţi, în premieră, pentru achiziţia unor proteze mamare, în cazul a 800 de paciente care au suferit intervenţii chirugicale cauzate de cancer.

În 2013, Programul naţional de oncologie a avut alocaţi 1.189.095.000 lei, din care 1.186.607.000 pentru medicamente, fiind trataţi 104.805 de bolnavi. Alţi 2.488.000 lei au fost daţi, tot anul trecut, pentru investigaţii PET CT la 620 de bolnavi.

Mai mulţi bani vor primi, anul acesta, şi Programul naţional de diabet zaharat - 780.109.000 lei, Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică -803.110.000 lei, Programul naţional de boli cardiovasculare - 116.451.000 lei şi Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare - 100.557.000 lei.

CNAS mai precizează că structura unor programe naţionale de sănătate a fost modificată, prin introducerea unor noi subprograme, făcând astfel posibilă alocarea unor fonduri cu destinaţie precisă.

Astfel, de la 1 mai, în Programul naţional de oncologie au fost introduse trei subprograme: Subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice (medicamente), Subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare (800 de paciente pot beneficia anul acesta de reconstrucţie mamară, costul mediu pentru această intervenţie este de 3.150 lei) şi
Subprogramul de monitorizare a evoluţiei bolii pacienţilor cu afecţiuni oncologice prin PET-CT, care va facilita accesul pacienţilor la această investigaţie. Până la 1 mai 2014, investigaţia PET-CT a fost asigurată din servicii medicale în ambulator - asistenţă medicală pentrui specialităţi paraclinice. De acum încolo, pacienţii se vor adresa direct furnizorului de servicii medicale, în baza deciziei obţinute de la Comisia de experţi a CNAS, fără să mai fie necesar biletul de trimitere de la medicul specialist aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări pe raza careia se afla furnizorul de servicii medicale.

La Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei, pentru prima oară, a fost evidenţiat distinct tratamentul profilactic pentru bolnavii cu hemofilie cu vârste cuprinse între 1 şi 18 ani. Tot în premieră, există prevăzut distinct, în cadrul acestui program, tratamentul cu inhibitori cu substituţie pentru pacienţii cu hemofilie, cu accidente hemoragice. De asemenea, programul prevede distinct buget pentru tratamentele substitut în cazul intervenţiilor chirurgicale ortopedice majore.

În cazul Programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile, CNAS precizează că bugetul alocat acestui program a crescut cu peste un milion de lei, suma care va permite majorarea numărului de pacienţi care vor beneficia de implant cohlear si proteze Baha.

La Programul naţional de tratament al bolilor neurologice, bugetul alocat "dă speranţa" că, începând cu 1 mai, toţi pacienţii care necesită tratament pentru scleroză multiplă vor beneficia în timp util de schemele terapeutice necesare. Numărul pacienţilor care vor beneficia de tratament pentru scleroză multiplă a crescut de la 2.561 (2013) la 2.700 (2014). De asemenea, a crescut şi costul mediu pe pacient, de la 38.850 lei (2013) la 45.000 lei (2014).

Tot de la 1 mai, în cadrul Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare, pentru afecţiunea denumită osteogeneză imperfectă (boala oaselor fragile), se asigură şi tratamentul cu tije telescopice pentru bolnavii cu fracturi multiple şi/sau deformări osoase care necesită armarea oaselor. Numărul de 20 de pacienţi estimaţi pentru această intervenţie medicală a fost transmis CNAS de către Asociaţia Română de Osteogeneză Imperfectă "Oameni fragili". Potrivit CNAS, copiii care suferă de această afecţiune sunt mai expuşi fracturilor, iar această tehnică elimină necesitatea schimbării tijelor, odată cu creşterea oaselor. Astfel, se reduce trauma fizică şi psihică suportată de pacienţi şi se micşorează sensibil numărul de intervenţii ortopedice.

În cadrul Programului naţional de ortopedie, s-au stabilit indicatori distincţi pentru ortopedia pediatrică: endoprotezare copii, endoprotezare tumorală copii, implant segmentar copii , instrumentar protetic expandabil pentru copii.

La Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, au fost luaţi în calcul toţi pacienţii aflaţi în evidenţa centrelor de dializă şi înregistraţi în Registrul Renal Roman. Fondurile alocate pentru 2014 şi structura programelor curative de sănătate vor facilita accesul pacienţilor la medicamentele şi tratamentele de care aceştia au nevoie, susţine CNAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici