- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (11.07.2019, 10:10)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Blocaj la sistemul informatic al CNAS. Cardurile de sănătate nu pot fi folosite/ Medic, despre problemele platformei informatice: E chestie de noroc să funcţioneze
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.
Urmărește
893 afișări
CNAS anunţă din nou probleme la sistemul informatic. Cardurile de sănătate nu pot fi folosite
"Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilităţii PIAS", arată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-o informare postată pe site.
Potrivit reprezentanţilor CNAS, pentru transmiterea şi validarea serviciilor acordate sunt aplicabile dispoziţiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 şi ale art. 39 – 42 din H.G. 155/2017:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
- serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 şi până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iulie 2019.
- serviciile de îngrijiri la domiciliu/paliative la domiciliu acordate off-line în perioada 24 iunie 2019 şi până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iunie/iulie 2019, după caz.
- raportarea lunară a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate/eliberate în luna iunie 2019, se va efectua în cursul lunii iulie 2019, după remedierea PIAS.
La mijlocul lunii iunie, Societatea Naţională de Medicină a Familiei avertiza, prin intermediul unei scrisori deschise adresate Guvernului României, Ministerul Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, că medicii de familie din întreaga ţară au ajuns „la limita suportabilităţii”, întrucât sistemul informatic e în „colaps total”.
Medicii de familie susţineau că, pe o perioada de 3 zile, sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore, lucru ce a dus la crearea unei situaţii în care mulţi dintre medicii de familie ajungeau să se trezească noaptea pentru a valida documentele de peste zi, în speranţa că sistemul este mai accesibil în acea perioadă a zilei.
Pe 30 iunie 2016, CNAS anunţa că a desemnat firma care va asigura mentenanţa sistemului IT al cardului de sănătate (CEAS) şi a platformei IT a asigurărilor de sănătate (PIAS), fiind vorba despre SC Team Net International SA, firmă fondată de fostul parlamentar Sebastian Ghiţă. Valoarea contractelor a fost anunţată atunci la peste cinci milioane de euro, cele două contracte acoperind o perioadă de trei ani.
Medic, despre problemele sistemului informatic CNAS: E chestie de noroc să funcţioneze
Un medic de familie din Galaţi a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că este „o chestie de noroc” să prindă momentul în care sistemul informatic al CNAS funcţionează. „Este o problemă pentru copii, pentru persoanele cu boli grave”, a spus medicul.
Medicul de familie Valentin Boldea, din Galaţi, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că de multe ori datele sunt introduse în sistemul informatic CNAS noaptea, între orele 2 şi 4.
„De la 1 iulie sunt probleme majore. Mai mult nu merge (sistemul informatic al CNAS – n.r.). Nici înainte nu funcţiona corespunzător, dar acum medicii de familie fac validarea între 2 şi 4 noaptea, doar atunci merge sistemul. Cei care au computere performante, reuşesc câteodată şi ziua să valideze, e chestie de noroc să prinzi momentul în care sistemul funcţionează. Sistemul este subdimensionat, nu ştiu la ce s-au gândit cei care l-au conceput”, a declarat medicul.
Acesta atrage atenţia că apar probleme şi la farmacii, unde o reţetă emisă offline de medic nu poate fi ridicată de bolnav decât dacă este asumată de farmacist, cât sistemul nu funcţionează. De cele mai multe ori, farmaciştii nu îşi asumă riscul şi astfel sunt puşi în pericol pacienţii.
„Probleme sunt şi la farmacii. Dacă medicul eliberează o reţetă offline, farmacistul are două opţiuni: acceptă reţeta şi îşi asumă faptul că ar putea pierde banii de pe ea sau refuză pacientul. Din câte ştiu eu, numeroase farmacii nu îşi asumă riscul. Este o problemă pentru copii, pentru persoanele cu boli grave”, a mai spus medicul de familie Valentin Boldea, din Galaţi.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.
„Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilităţii PIAS", arată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-o informare postată pe site.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Iaşul, „lovit” de un meteorit. Explicaţia unui fizician după o bubuitură puternică în oraş: Unda de şoc, cauzată de căderea unui obiect extraterestru
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul