CNAS atenţionează: Cardul de sănătate nu ţine loc de bilet de trimitere şi nici de internare

CNAS atrage atenţia că accesul la serviciile medicale se face şi după 1 septembrie, odată cu folosirea obligatorie a cardului de sănătate, respectând aceleaşi reguli de până acum, cardul neţinând loc de bilet de trimitere, de internare şi nici de reţetă, aşa cum au crezut unele persoane.

Urmărește
1989 afișări
Imaginea articolului CNAS atenţionează: Cardul de sănătate nu ţine loc de bilet de trimitere şi nici de internare

CNAS atenţionează: Cardul de sănătate nu ţine loc de bilet de trimitere şi nici de internare (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Probleme sesizate de asiguraţi din 1 septembrie, s-au dovedit a fi doar neînţelegeri. Unii dintre asiguraţi au înţeles că odată cu apariţia cardrului de sănătate nu vor mai avea nevoie de niciun fel de bilet de trimitere şi nici de reţete. Dar, cardul de sănătate nu ţine loc de bilet de trimitere, nici de reţetă şi nici de bilet de internare", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase.

Cu cardul de sănătate, asiguratul confirmă prezenţa la medic şi îşi dă acordul ca în numele lui să fie decontat serviciul medical sau farmaceutic pe care l-a primit.

"Cardul naţional de sănătate nu modifică modul de în care se acordă serviciile în sistemul public de sănătate. Asiguratul are acces la serviciile medicale în aceleaşi condiţii ca şi până acum. Cardul nu ţine loc de bilet de trimitere, reţeta sau bilet de internare. Cu cardul de sănătate, posesorul acestuia confirmă prezenţa la medic şi îşi dă acordul ca în numele lui să fie decontat serviciul medical sau farmaceutic pe care l-a primit, dar pe care medicul i-l acorda doar în condiţiile prevăzute de lege", a mai spus Tănase.

De asemenea, posesorii cardului de sănătate nu devin automat şi asiguraţi.

"Calitatea de asigurat nu este generată automat de deţinerea cardului de sănătate. Doar plata contribuţiei la fondul asigurărilor sociale de sănătate conferă calitatea de asigurat, în afara categoriilor exceptate prin lege de la plata contribuţiei. În cazul în care se sistează plata contribuţiei, cardul de sănătate rămâne la posesor, dar la introducerea în cititor, medicul va primi informaţia ca posesorul cardului nu este asigurat. Odată cu reluarea plăţii contribuţiei la fond se redobândeşte calitatea de asigurat, iar cardul va putea fi din nou utilizat", a adăugat purtătorul de cuvânt al CNAS.

Potrivit Mihaelei Tănase, după introducerea cardului în cititor, medicul vede în sistem dacă respectiva persoană este sau nu asigurată. Apoi, pacientul va putea primi doar acele servicii prevăzute de lege, în funcţie de calitatea pe care o are, respectiv asigurat sau neasigurat, dacă este urgenţă medicală sau nu.

Purtătorul de cuvânt al CNAS a mai precizat că o persoană neasigurată va primi, în caz de nevoie, doar servicii medicale de urgenţă.

Până acum au fost distribuite 14,7 milioane de carduri de sănătate, iar aproximativ 300.000 sunt returnate la casele de asigurări de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici