- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.09.2011, 10:35)
- Gabi Andrei , Livia Ispas - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNAS este coordonată de Ministerul Sănătăţii şi răspunde în faţa Guvernului
Ministerul Sănătăţii coordonează CNAS, care va răspunde pentru activităţile sistemului de asigurări sociale de sănătate în faţa Guvernului, a ministrului Sănătăţii şi a asiguraţilor, putând să organizeze licitaţii naţionale sau să participe la cele ale MS pentru achiziţia de medicamente.
Urmărește
800 afișări
CNAS este coordonată de Ministerul Sănătăţii şi răspunde în faţa Guvernului (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)
Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
Potrivit modificărilor aduse Legii 95 prin OUG 73/2011, Ministerul Sănătăţii, ca autoritate naţională în domeniul sănătăţii, coordonează funcţionarea eficientă a sistemului de asigurări sociale de sănătate organizat prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
De asemenea, MS controlează sistemul de asigurări sociale de sănătate din punctul de vedere al aplicării politicilor şi programelor în domeniul sanitar aprobate de Guvernul, prevederea fiind cuprinsă şi în dispoziţiile Legii 95/2006.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
CNAS rămâne instituţie publică, autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică, dar devine organ de specialitate al administraţiei publice centrale, având în continuare rolul de administrare şi gestionare a sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate poate propune proiecte de acte normative privind funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, dar numai cu avizul conform al Ministerului Sănătăţii.
Prin noul act normativ este prevăzut şi faptul că este obligatorie obţinerea avizului conform al CNAS pentru proiectele de acte normative care au incidenţă asupra Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate elaborate de ministere şi de celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.
De asemenea, prin modificările aduse legii, CNAS răspunde pentru activităţile proprii sistemului de asigurări sociale de sănătate în faţa Guvernului şi a asiguraţilor, dar şi a ministrului Sănătăţii.
Noile prevederi permit CNAS să organizeze licitaţii naţionale pe domeniul de competenţă şi să participe la licitaţii naţionale organizate de Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia de medicamente şi materiale specifice pentru realizarea obiectivelor proprii.
O altă modificare vizează statutul în baza căruia funcţionează CNAS, acesta urmând să fie aprobat în continuare de Guvern, dar cu avizul Ministerului Sănătăţii. De asemenea, avizul MS este necesar şi în cazul statutului Caselor de asigurări, care va fi aprobat de consiliul de administraţie al CNAS.
În ordonanţa de urgenţă se mai arată că în cazul "Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului", pentru aprobarea statutului este necesar atât avizul MS, cât şi cel al "Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii".
Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti îşi va desfăşura în continuare activitatea potrivit prevederilor legale de organizare şi funcţionare a caselor de asigurări judeţene din cadrul sistemului de asigurări de sănătate, cu păstrarea specificului activităţii.
Prin OUG a fost introdus un nou alineat la articolul 266, care prevede că în domeniul sanitar CNAS asigură aplicarea politicilor şi programelor Guvernului în coordonarea Ministerului Sănătăţii.
În ce priveşte atribuţiile, CNAS trebuie să obţină avizul conform al MS pentru raportul anual şi planul de activitate al anului următor.
CNAS va trebui să solicite avizul conform al MS şi când iniţiază, negociază şi încheie cu instituţii similare documente de cooperare internaţională în domeniul său de activitate.
Legea 95/2006 prevede că la şedinţele consiliului de administraţie preşedintele CNAS poate invita persoane care au legătură cu subiectele supuse dezbaterii. Prin OUG 73 s-a stabilit că ministrul Sănătăţii are calitatea de invitat permanent la şedinţele consiliului de administraţie al CNAS şi prezidează, fără a avea drept de vot, şedinţele la care participă.
Totodată, noul act normativ permite CNAS să depună la Ministerul Finanţelor atât proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli, cât şi proiectul de rectificare bugetară, dar pentru ambele trebuie să solicite anterior avizul MS.
Casa de Asigurări de Sănătate va prezenta MS trimestrial şi anual, precum şi în cadrul unor analize funcţionale activităţile privind serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale furnizate asiguraţilor, inclusiv cele din programele naţionale de sănătate, contractarea, decontarea şi finanţarea acestora în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi execuţia bugetului.
Ministrul Ritli Ladislau l-a înlocuit în funcţie, în luna august, pe Cseke Attila, care a demisionat deoarece Ministerul Sănătăţii nu a primit banii ceruţi la rectificarea bugetară, iar CNAS nu era subordonată ministerului.
UDMR a anunţat atunci că împreună cu PDL s-a ajuns la un consens privind coordonarea CNAS de către Ministerul Sănătăţii.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe