CNAS: Pacienţii vor avea acces, de la 1 septembrie, la trei scheme de tratament interferon free

Pacienţii vor avea acces, de la 1 septembrie, la trei noi scheme de tratament fără interferon, arată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ce precizează că aproximativ 13.000 de persoane vor beneficia de această terapie.

Urmărește
1705 afișări
Imaginea articolului CNAS: Pacienţii vor avea acces, de la 1 septembrie, la trei scheme de tratament interferon free

CNAS: Pacienţii vor avea acces, de la 1 septembrie, la trei scheme de tratament interferon free

„De la 1 septembrie, în mai puţin de două zile, asiguraţii vor avea acces cu 30 de zile mai devreme, decât termenul prevăzut iniţial, la trei scheme de tratament, altfel spus o abordare mult mai personalizată a tratamentului. Cu mai puţin de o lună în urmă CNAS a anunţat că a finalizat şi a încheiat noi contracte cost-volum-rezultat cu trei deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă a tratamentelor fără interferon. Tot atunci au fost iniţiate şi demersurile necesare pentru includerea condiţionată a noilor tratamente fără interferon în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală”, se arată într-un comunicat transmis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Având în vedere decizia de miercuri a Guvernului, prin care aceste tratamente au fost introduse în lista medicamentelor, noile contracte vor intra în vigoare de la data de 1 septembrie. Astfel, potrivit sursei citate, medicii gastroenterologi şi infecţionişti vor avea acces la trei molecule, dintre care una este nouă, lucru care va duce la o mai mare varietate a tratamentului la care au acces asiguraţii.

„Angajamentul luat de CNAS, ambiţia şi efortul depus, în cadrul negocierilor a dus, cu 30 de zile mai devreme faţă de termenul stabilit iniţial, la oferirea a trei variante de tratament pentru un număr de 13.000 pacienţi eligibili, din care: 12.100 pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată); 750 pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată; 100 pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză; 50 pacienţi cu transplant hepatic, indiferent de gradul de fibroză”, mai spune CNAS.

Odată cu creşterea numărului de pacienţi eligibili, faţă de precedentele etape de tratament fără interferon a crescut şi numărul de centre pentru tratarea acestor pacienţi, ridicând la 13 numărul total.

„Deja se observă că facem paşi spre momentul în care nu va mai trebui să ţinem cont de stadiul fibrozei în acordarea tratamentului fără interferon. România este considerată la ora actuală un exemplu de bună practică pe plan continental în privinţa acţiunilor vizând combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii, în acord cu obiectivele OMS şi ale UE. Am reuşit să finalizăm aceste noi contracte în condiţii mai avantajoase pentru CNAS şi implicit pentru pacienţi, într-un timp mult mai scurt decât în contractele anterioare”, a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, în comunicatul menţionat.

Planul de acţiuni al CNAS are în vedere atingerea obiectivelor OMS şi UE care urmăresc eradicarea totală a virusul hepatitei C până în anul 2030. Astfel în 2015-2016 au fost trataţi 5.860 de pacienţi cu o rată de succes de aproape 99%. Etapa a doua a inclus 12.000 de pacienţi eligibili, pentru ca cea mai recentă etapă să vizeze 13.000 de pacienţi eligibili, dar cu un spectru mai larg - fibroză tip F1 - F4.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici