- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.02.2015, 16:04)
- Elvira Gheorghita
CNAS: Peste 4,2 milioane de români au dosar electronic de sănătate. Aproape 6000 şi-au studiat actele
Peste 4,2 milioane de români au Dosar Electronic de Sănătate, doar în ultima săptămână fiind iniţiate 62.000 de dosare, iar aproape 6.000 de persoane şi-au studiat datele înscrise în acest document, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase.
Urmărește
1269 afișări
CNAS: Peste 4,2 milioane de români au dosar electronic de sănătate. Aproape 6000 şi-au studiat actele (Imagine: Shutterstock)
"Până în prezent peste 4,2 milioane de pacienţi au iniţializat Dosarul Electronic de Sănătate, peste 6.500 de medici completând date medicale. Totodată, 5.762 de persoane şi-au studiat propriul dosar medical. În programul privind Dosarul Electronic de Sănătate au fost transmise peste 28 de milioane de documente, printre care 13 milioane de reţete prescrise, peste11 milioane de fişe de consultaţie în cabinetele medicilor de familie şi peste 3,5 milioane de bilete de trimitere. Până în prezent, sunt peste 20.000 de accesări ale sumarului de urgenţă şi 836 de accesării ale istoricului medical", a spus purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Dosarul Electronic de Sănătate, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, conţine informaţii medicale adunate, la nivel naţional, de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact.
Iniţializarea dosarului electronic de sănătate se realizează, la cererea pacientului, de către orice medic care deţine semnătură electronică. La iniţializarea unui dosar se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat(SIUI) istoricul medical al pacientului începând cu 2010, anul din care există sistemul centralizat.
"Trebuie să mai facem câteva precizări: iniţializarea unui Dosar Electronic de Sănătate durează aproximativ un minut. În ultima săptămână au fost create aproape 62.000 de noi dosare în sistemul DES şi 53 de pacienţi s-au autentificat cel puţin o dată în portalul DES cu codul de identificare (CID), parolă şi matrice. Unicul proprietar al datelor conţinute în DES este pacientul. El este singurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de câte ori doreşte, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie Dosarul Electronic de Sănătate i le va înmâna. Şi, foarte important, pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru", a adăugat Mihaela Tănase.
Informaţiile din Dosarul Electronic de Sănătate sunt structurate în cinci module: modulul "Sumar de urgenţă" - accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului, modulele "Istoric medical", "Antecedente declarate de pacient", "Documente medicale" şi "Date personale" - accesibile medicilor numai cu acordul pacienţilor.
Mihaela Tănase a precizat că, pentru un pacient aflat în stare de urgentă, în care orice clipa contează, Rh-ul, grupa sanguină, alergiile la anumite medicamente, bolile de care suferă, precum şi orice alte informaţii solicitate de pacient să fie înregistrate în "Sumarul de urgenţă" sunt extrem de importante, astfel încât medicul care îi acordă primul ajutor să ia cea mai rapidă şi mai corectă decizie medicală.
"Dosarul Electronic de Sănătate este un instrument care va aduce beneficii atât pacientului, cât şi sistemului de sănătate din România. Medicul va pune un diagnostic mult mai rapid şi mai precis consultând acest dosar şi nefiind nevoit să se bazeze doar pe ceea ce îi relatează pacientul. De asemenea, se vor putea evita cheltuielile din sistem pentru plata dublelor investigaţii. Atunci când medicul va vedea în dosarul pacientului că acesta a efectuat de curând setul de analize pe care voia să i-l prescrie, acesta va recomanda investigaţii suplimentare sau mai amănunţite, necesare pentru punerea unui diagnostic cât mai precis", a adăugat Tănase.
CNAS a accesat fonduri europene pentru extinderea Dosarului Electronic de Sănătate, pentru toate tipurile de servicii medicale. Proiectul, care va fi implementat până în luna decembrie 2015, va continua direcţia deschisă prin proiectul iniţial al Dosarului Electronic de Sănătate, de a construi suportul informatic pentru îmbunătăţirea actului medical, prin consolidarea la nivel naţional a datelor medicale ale tuturor pacienţilor.
Accesul pacienţilor la propriul Dosar Electronic de Sănătate se va realiza prin intermediul unei matrice de securitate, care se eliberează pacienţilor de către medici, în baza cardului de sănătate sau a actului de identitate. Matricea de securitate este reprezentată de un tabel cu 64 de coduri, care va fi printat pe o foaie de hârtie. La accesarea DES, pacientului i se solicită introducerea unuia dintre codurile din matrice.
În cazul pierderii acestei matrice, pe baza datelor din cardul de identitate, pacientul îşi poate genera singur pe calculator o nouă matrice sau poate solicita acest lucru oricărui medic înregistrat în SIUI, care deţine semnătură electronică.
Numărul de matrice care pot fi generate este nelimitat. Pentru acces în Dosarul Electronic de Sănătate va fi valabilă ultima matrice generată. Aceste cifre cuprind atât pacienţii, cât şi furnizorii care au accesat aceste module cu acordul pacienţilor.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a fost condamnat necondiționat în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Ce va conţine dosarul electronic de sănătate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe