- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNAS: Poliţiştii pot lua concedii medicale mai lungi. Subprogram pentru cei cu autism
- CNAS anunţă noi măsuri în accesul la servicii medicale şi în concediile medicale.
- Astfel, poliţiştii pot lua concedii medicale mai lungi,
- Se va înfiinţa un subprogram pentru cei cu autism, iar femeilor cu intervenţii chirurgicale oncologice la sân li se decontează simetrizare a glandei mamare.
CNAS: Poliţiştii pot lua concedii medicale mai lungi. Subprogram pentru cei cu autism
CNAS anunţă noi măsuri în accesul la servicii medicale şi în concediile medicale. Astfel, poliţiştii pot lua concedii medicale mai lungi, se va înfiinţa un subprogram pentru cei cu autism, iar femeilor cu intervenţii chirurgicale oncologice la sân li se decontează simetrizare a glandei mamare.
„Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, pentru abrogarea unor prevederi legale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, aprobată azi de Guvern, se asigură punerea în aplicare a Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 229/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 602 din 9 iulie 2020, prin care instanţa de control constituţional a constatat ca fiind neconstituţionale în integralitate dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2020. În acest context, ţinând cont de prevederile art. 147 alin. (1) din Constituţia României, precum şi de faptul că motivele care au determinat emiterea în regim de urgenţă a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2020 subzistă şi în prezent, precizăm că actul normativ adoptat astăzi de Guvern conţine o serie de măsuri care asigură respectarea drepturilor pacientului şi accesul la servicii medicale necesare în condiţiile utilizării eficiente a fondurilor alocate în acest scop”, arată CNAS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Astfel, se aprobă implementarea unui subprogram dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, care va asigura accesul pacienţilor care suferă de această afecţiune la serviciile conexe necesare, recomandate de medici specialişti: servicii de logopedie, consiliere psihologică, kinetoterapie. Această măsură are ca scop îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii sociale, în primul rând pentru copiii cu astfel de afecţiuni.
De asemenea, în cazul pacientelor care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice la sân, CNAS va deconta intervenţia chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Până în prezent, pacientele cu afecţiuni oncologice la sân care necesitau mastectomie beneficiau de reconstrucţie mamară, la recomandarea specialistului, fără intervenţia chirurgicală de simetrizare a glandei mamare sănătoase cu glanda mamară reconstruită.
Actul normativ aprobat luni reia şi demersul normativ pentru punerea în aplicare a Deciziei Curţii Constituţionale a României referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei „precum şi daune sănătăţii propriei persoane" privind reforma în domeniul sănătăţii. Astfel, nu vor mai exista situaţii în care părinţii să fie obligaţi la plata contravalorii serviciilor medicale de care au beneficiat copiii acestora urmare a unor accidente generate de aceşti copii.
De asemenea, actul normativ cuprinde şi măsuri referitoare la modul de acordare a certificatelor de concediu medical. Astfel, persoanele asigurate într-un stat membru care devin asigurate pe teritoriul României, au dreptul şi vor beneficia, la nevoie, de concediu medical din primele zile de asigurare, în condiţiile îndeplinirii stagiului minim de cotizare, respectându-se astfel regulamentele europene în domeniu.
Pentru debirocratizarea şi îmbunătăţirea accesului persoanelor asigurate la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, actul normativ aprobat elimină obligaţia prezentării lunare la medicul expert, în cazul bolnavilor diagnosticaţi cu SIDA şi neoplazii, pentru prelungirea până la un an si 6 luni a certificatului de concediu medical. Aceste categorii de pacienţi au beneficiat de această reglementare până la data de 9 iulie 2020, în baza OUG nr.25/2020.
Persoanele diagnosticate cu tuberculoza au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare.
De asemenea, pentru personalul militar în activitate, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare se majorează durata maximă a concediilor medicale, pentru a evita majorarea deficitului de personal în ministerele şi instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Astfel, în situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării medicale, concediul medical se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, iar comisiile de expertiză medico-militară pot propune acordarea unor concedii medicale de până la 550 de zile.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.