CNAS: Programul Naţional de Boli Cardiovasculare nu are o reducere de fonduri în anul 2019

Programul Naţional de Boli Cardiovasculare, care este gestionat de CNAS, nu de Ministerul Sănătăţii, nu are o reducere de fonduri în anul 2019, faţă de anul 2018, ba din contră, acesta beneficiază de un buget majorat faţă de cel de anul trecut, anunţă CNAS.

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului CNAS: Programul Naţional de Boli Cardiovasculare nu are o reducere de fonduri în anul 2019

CNAS: Programul Naţional de Boli Cardiovasculare nu are o reducere de fonduri în anul 2019

"Programul Naţional de Boli Cardiovasculare (care este gestionat de CNAS, nu de Ministerul Sănătăţii) nu are o reducere de fonduri în anul 2019, faţă de anul 2018. Din contră, în anul 2019 acest program beneficiază de un buget de 172 milioane lei, cu circa 8% mai mare faţă de cel de anul trecut – 159 milioane lei. Pe baza acestui buget majorat, se estimează că în acest an vor fi trataţi prin programul naţional aproximativ 36.000 de bolnavi, faţă de 33.690 în anul 2018", anunţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, într-un comunicat de presă remis joi seară MEDIAFAX.

Reprezentanţii CNAS precizează că costul mediu este un indicator statistic care rezultă din activitatea raportată în anul precedent de unităţile sanitare prin care se derulează programul naţional, şi poate varia în funcţie de complexitatea cazului tratat, de schemele terapeutice, materialele sanitare şi dispozitivele utilizate.

"Astfel, în centrele universitare, unde sunt tratate cazurile cele mai complexe, costurile pot fi mai mari faţă de unităţile sanitare din alte judeţe. Din considerentele menţionate anterior rezultă că indicatorul „cost mediu” nu este un cost fix ci o medie a costurilor aferente tratării fiecărui bolnav inclus în program. În aceste condiţii, faptul că pentru unele proceduri din programul naţional unităţile sanitare au reuşit să scadă costul mediu înseamnă că din aceleaşi fonduri pot fi trataţi mai mulţi, nu mai puţini pacienţi. Menţionăm că în cadrul programului national de boli cardiovasculare achiziţionarea de dispozitive medicale şi materiale sanitare specifice se face de fiecare unitate sanitară cu paturi prin care se desfăşoară programul, prin achiziţie publică, fiind deci exclusă posibilitatea „direcţionării sumelor în buzunarele unor firme abonate la bani publici”, potrivit sursei citate.

În ceea ce priveşte partea de servicii medicale, respectiv internare în spital, intervenţie chirurgicală etc, aceasta se finanţează prin contractul de servicii medicale spitaliceşti încheiat de unitatea sanitară respectivă cu casa de asigurări de sănătate, la fel ca în cazul oricărei alte internări în spital, neexistând un motiv pentru care decontarea acestor internări ar trebui să beneficieze de un regim financiar special, preecizează CNAS.

"În acest context, fundamentarea corectă a solicitărilor de creştere a finanţării pe bolnav în cadrul Programului Naţional de Boli Cardiovasculare este necesară pentru a avea certitudinea că banii sunt utilizaţi riguros în beneficiul pacienţilor", arată CNAS.

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a afirmat, vineri, că ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a decis reducerea sumelor destinate unora dintre pacienţii cu boli cardiovasculare, în condiţiile în care în România circa 60% dintre decese sunt cauzate de astfel de afecţiuni.

Taguri:
cnas,
buget,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici