CNAS: Zece spitale vor primi mai puţini bani. Care este motivul

Zece spitale vor primi mai puţini bani din valoarea contractelor pe care le au cu casele judeţene şi cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, din cauza neregulilor găsite în urma controalelor făcute de inspectorii CNAS.

Urmărește
645 afișări
Imaginea articolului CNAS: Zece spitale vor primi mai puţini bani. Care este motivul

CNAS: Zece spitale vor primi mai puţini bani. Care este motivul (Imagine: Shutterstock)

Direcţia Generală de Monitorizare, Control şi Antifraudă a făcut, în perioada 17-20 decembrie 2013, controale inopinate la zece spitale, în urma cărora au fost constatate mai multe nereguli în respectarea obligaţiilor contractuale.

Ca urmare a acestor nereguli s-a dispus să fie reţinut 1% din valoarea de contract aferent lunilor în care au fost înregistrate nereguli, în cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, Institutului Oncologic "Prof. dr. Al. Trestioreanu".

Valoarea totală a sumelor reţinute se ridică la 1.500.000 de lei, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi.

"Această măsură a fost luată pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale stipulate în contractele de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate", a spus preşedintele CNAS.

Cristian Buşoi a precizat că s-a constatat că în Foile de Observaţie Clinică Generală (FOCG) şi Foile de Spitalizare de Zi (FSZ) întocmite la nivel de secţii nu au fost completate în totalitate câmpurile de identificare, nu au fost consemnate integral setul minim de date la nivel de pacient, respectiv data externării, numărul FOCG sau FSZ corespunzător episodului de spitalizare curent, epicriza, monitorizarea zilnică a evoluţiei medicale, semnătura şi parafa medicului curant şi a şefului de secţie.

De asemenea, în aceste documente nu au fost consemnate diagnosticele de internare şi, la 72 de ore, nu au fost codificate explorările funcţionale, investigaţiile radiologice şi alte proceduri terapeutice recomandate, examenele de laborator, rezultatele investigaţiilor medicale efectuate, iar anexat la foile de observaţie clinică generală, nu s-a regăsit decontul de cheltuieli care se eliberează pacienţilor la externare, a mai spus Buşoi.

Preşedintele CNAS a recunoscut faptul că una dintre cele mai grave probleme este aceea că pacienţii internaţi sunt obligaţi să-şi cumpere medicamentele, spunând că speră ca acest lucru să fie reglementat din 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale şi a noului contract-cadru.

Cristian Buşoi a mai spus că alte nereguli constatate la aceste unităţi sanitare au vizat eliberarea unor scrisori medicale care nu conţin în totalitate datele cerute, cum ar fi motivele prezentării la medic, diagnosticul, anamneza, examenul clinic, examenele de laborator, tratamentul efectuat şi alte informaţii referitoare la starea de sănătate a asiguratului şi tratamentul recomandat.

Preşedintele CNAS a semnalat şi faptul că unele servicii acordate în regim de spitalizare de zi au fost raportate ca servicii în spitalizare continuă.

Totodată, echipa de control a CNAS a solicitat recuperarea sumelor aferente biletelor de trimitere pentru investigaţii paraclinice eliberate de medicii curanţi din cadrul unităţilor sanitare, precum şi a sumelor reprezentând valoarea reţetelor prescrise, pe perioada spitalizării pacienţilor internaţi în: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Spiridon" Iaşi şi Institutul Oncologic "Prof. dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti.

Preşedintele CNAS a spus că în aceste unităţi au fost identificate servicii medicale de radiologie imagistică efectuate în ambulatoriul de specialitate şi decontate de Casele de Asigurări de Sănătate pentru pacienţi internaţi în spital, în baza unor bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice eliberate de medicii curanţi din cadrul unităţii sanitare.

De asemenea, au fost identificate reţete prescrise pacienţilor pe perioada spitalizării, a mai spus Buşoi.

Inspectorii CNAS au mai dispus recuperarea sumelor reprezentând contravaloarea Foilor de Observaţie Clinică Generală întocmite cu criteriul de internare "urgenţă medicală", pentru pacienţi care nu figurează consultaţi în Unitatea de Primiri Urgente (UPU) pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş.

Cristian Buşoi a precizat că mulţi pacienţi au venit la spital direct la un anumit medic, fără să fi trecut prin UPU, deşi pe foaia de internare apărea "urgenţa medicală".

Preşedintele CNAS a mai spus că sumele vor fi reţinute unităţilor sanitare începând cu luna februarie, pentru perioadele controlate şi în care au fost găsite nereguli, acestea find între una şi trei luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici