- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.01.2021, 12:40)
- Cosmin Pirv
CNCAV, precizări privind izolarea virusului în laborator, după ce sesizat o campanie falsă
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susţine că informaţiile care circulă online, potrivit cărora virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost încă izolat în laborator, sunt false şi au scopul de a scădea încrederea populaţiei în vaccinare.
Urmărește
1034 afișări
CNCAV, precizări privind izolarea virusului în laborator, după ce sesizat o campanie falsă
„Pe fondul derulării campaniei de vaccinare în întreaga Uniune Europeană, apar tot mai multe surse online – din alte ţări europene şi din România – care contestă eficacitatea şi necesitatea vaccinării împotriva COVID-19 pe motiv că virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost încă izolat în laborator. Aceste surse citează o <majoritate a medicilor>, fără a oferi detalii suplimentare, apelând la o tehnică înşelătoare, bazată pe argumentul autorităţii, cu scopul de a diminua încrederea populaţiei în vaccinare. Aşa cum am spus, răspândirea acestei informaţii înşelătoare a căpătat amploare inclusiv în spaţiul online din România”, a transmis sâmbătă CNCAV.
Specialiştii Comitetului susţin că virusul a fost izolat în laborator de cercetătorii chinezi încă din luna ianuarie 2020, la mai puţin de o lună de la depistarea primelor cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2.
„Genomul a fost izolat cu ajutorul probelor recoltate de la nouă pacienţi internaţi în Wuhan. Ulterior, secvenţierea ARN-ului viral a fost transmisă către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi pusă, astfel, la dispoziţia specialiştilor din întreaga lume. Virusul a prezentat o similaritate foarte mare cu două coronavirusuri prezente la anumite specii de liliac, unul dintre aceste virusuri fiind SARSCoV, cu care se aseamănă în proporţie de 79,5%. Această similitudine stă la baza denumirii SARS-CoV 2. De asemenea, noul coronavirus este asemănător în proporţie de 50% şi cu cel care cauzează sindromul respirator MERS (Middle East Respiratory Syndrome), identificat pentru prima dată în Orientul Mijlociu (de unde şi denumirea)”, se arată într-un comunicat al CNCAV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Conform acestuia, studii comparative ulterioare au contribuit la individualizarea principalelor caracteristici ale noului coronavirus.
„National Library of Medicine (Biblioteca Naţională de Medicină) din Statele Unite a făcut publică încă din februarie 2020 schema evoluţiei filogenetice a virusului. Pagina dedicată studiului SARS-CoV-2 a înregistrat până în prezent rezultatele a sute de teste şi secvenţieri din întreaga lume. De asemenea, organizaţia independentă GISAID (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data) a inventariat deja 3,937 de genomuri prezente în spaţiul european”, mai spun reprezentanţii CNCAV.
Până în acest moment, majoritatea ţărilor afectate de pandemie a reuşit să izoleze virusul în laborator, publicându-şi rezultatele studiilor la nivel internaţional. Una dintre aceste ţări este România. Conform anunţului Ministerului Sănătăţii din data de 8 ianuarie, Institutul de Boli Infecţioase „Profesor Dr. Matei Balş” a reuşit secvenţierea genomică a unei tulpini de coronavirus similară celei descoperite iniţial în Marea Britanie.
„În concluzie, afirmaţia conform căreia virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost izolat în laborator este imprecisă şi înşelătoare. În prezent, există sute de secvenţieri publicate în jurnalele de specialitate prestigioase la nivel internaţional. De altfel, impactul pandemiei a condus la alocarea de fonduri suplimentare pentru cercetare, iar accesul neîngrădit la datele ştiinţifice a avut o contribuţie esenţială la dezvoltarea vaccinurilor împotriva Covid-19 într-un timp scurt”, a mai transmis CNCAV.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe