- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNCD: Cuvântul "ţigan" poate avea conotaţii discriminatorii
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat că folosirea cuvântului "ţigan" poate avea conotaţii discriminatorii, în timp ce utilizarea cuvântului "rom" în referirile la minoritatea etnică nu reprezintă o formă indirectă de discriminare.
CNCD: Cuvântul "ţigan" poate avea conotaţii discriminatorii (Imagine: Mediafax Foto)
"Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în cauze recente, a constatat că, în anumite condiţii, sintagma «ţigan» poate îmbrăca forma unei discriminări, în sensul articolului 2 alineatul 1 şi articolului 15 din Ordonanaţa Guvernului 137/2000, republicată, în situaţia în care se utilizează cu scopul de a atinge demnitatea ori de a crea o atmosferă de intimidare, ostilă, degradantă, umilitoare sau ofensatoare. Similar, prin Hotărârea 384 din 22 aprilie 2008, Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat că utilizarea termenului de «rom» nu reprezintă o formă de discriminare indirectă faţă de comunitatea majoritară", se arată într-un comunicat de marţi al instituţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Precizarea Consiliului vine în contextul dezbaterilor publice privind utilizarea sintagmelor "rom" şi "ţigan", CNCD formulând un apel la toţi formatorii de opinie să promoveze "dialogul intercultural, asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opozitie şi în mod special evitarea oricăror forme de discriminare".
"Recentele iniţiative legislative privind schimbarea denumirii de «rom» au fost respinse de către Comisiile de specialitate şi de Parlamentul României, pe considerentul că acestea vin în contradicţie cu prevederile constituţionale care garantează egalitatea în drepturi pentru toţi cetăţenii României", se mai arată în comunicat.
În final, CNCD arată că instanţa Curţii Europeane a Drepturilor Omului a constatat în anumite condiţii că referirile exprese la anumite persoane, drept "ţigani" corelativ unor împrejurări asociate cu modul de viaţă, comportamentul social, caracterizarea psihologică, aplicarea unui anumit tratament ori refuzul acordării unor drepturi, precum şi remarci tendenţioase privind originea etnică, sunt esenţialmente discriminatorii în absenţa oricărei fundamentări.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO