CNI a respins o propunere prin care să ceară ANI delegările de competenţă de la Macovei la Georgescu
Reprezentantul ONG-urilor în CNI, Codru Vrabie, le-a propus colegilor lui, la şedinţa de joi, să ceară Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) toate actele prin care preşedintele Cătălin Macovei îşi delega atribuţiile către secretarul general Horia Georgescu, însă forul nu şi-a însuşit propunerea.
"Vă propun ca noi, CNI-ul, să cerem ANI toate documentele prin care preşedintele Macovei şi-a delegat atribuţiile către secretarul general Horia Georgescu. Avem calitatea să cerem acest lucru întrucât preşedintele agenţiei, cel responsabil cu managementul instituţiei, este numit de Parlament în urma unui document elaborat de noi, iar în cazul în care nu domnia sa, ci altcineva se ocupă de managementul ANI, ar trebui să ştim cine şi de ce. Dacă dumneavoastră nu vreţi să le vedeţi, eu aş vrea, aşa că vă propun să le cerem ANI", a spus Codru Vrabie, la şedinţa CNI de joi.
Propunerea lui a fost însă primită cu reticenţă de colegii săi din CNI. Reprezentantul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici a explicat din punct de vedere legal rolul instrumentului delegării de competenţe, generând o discuţie tehnică, întreruptă de Codru Vrabie, care şi-a retras propunerea, anunţând că va cere documentele respective "ca simplu cetăţean", în temeiul Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
"Esenţa propunerii mele este aceea că vreau să văd dacă domnul preşedinte Macovei face ceva pentru salariul pe care-l ia. Vreau să văd, în esenţă, cum sunt cheltuiţi banii publici la ANI", a conchis Vrabie.
El a mai cerut ANI să furnizeze CNI o statistică a proceselor instituţiei, afirmând că, potrivit portalului instanţelor, instituţia şi-a dat în judecată o parte dintre angajaţi, cerându-le restituirea unor sume de bani.
"Aş vrea să înţeleg ce este cu aceste procese", a spus Vrabie, precizând că îşi argumentează propunerea pe o decizie mai veche a CNI care obliga ANI să prezinte, trimestrial, o statistică a proceselor pe rol în care instituţia este parte.
Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, prezent şi el la şedinţa CNI de joi, a dat de înţeles că în acele procese este vorba despre recuperarea unor drepturi salariale plătite în plus angajaţilor.
"Este o practică uzuală în ultimii ani", a spus, la rândul ei, Gyongyike Bondi, reprezentantul înalţilor funcţionari publici în CNI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO