- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNI cere Senatului revocarea din Consiliu a avocatei Alice Draghici
Consiliul Naţional de Integritate a decis, joi, să ceară Senatului revocarea din funcţie a repezentantului PC din CNI, avocata Alice Drăghici, care s-ar fi imixtionat în activitatea inspectorilor de integritate.
CNI cere Senatului revocarea din Consiliu a avocatei Alice Draghici (Imagine: Mediafax Foto)
CNI a decis în şedinţa de joi să-şi asume documentul transmis miercuri de preşedintele CNI către Senat, adresă ce conţinea solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de revocare a mandatului lui Alice Drăghici şi cu şapte voturi "pentru" au hotărât ca în numele Consiliului să solicite Senatului revocarea mandatului reprezentantului PC în măsura în care acesta ar fi găsit vinovat.
Practic, în urma incidentului dintre avocatul Alice Drăghici şi câţiva angajaţi ai Agenţiei, după ce iniţial nu au obţinut sancţionarea reprezentantului PC de către Senat, preşedintele ANI Cătălin Macovei a revenit către CNI, marţi, cu o cerere concretă de revocare a lui Alice Drăghici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
În şedinţa de joi, CNI şi-a însuşit solicitarea preşedintelui ANI, ba chiar aşa cum au arătat unii membrii, l-a "înrăit" cu o completare în numele Consiliului, în care se arăta că forul este de acord cu revocarea reprezentantului PC în măsura în care s-ar face vinovat de încălcarea independenţei operaţionale a Agenţiei.
Votul de joi a fost precedat de luări de poziţie din partea fiecăruia din membrii CNI prezenţi. Unii dintre aceştia au arătat ca şi la precedentele dezbateri pe această temă că CNI nu are temei legal pentru a sesiza instituţional Senatul în legătură cu activitatea unuia dintre membrii.
"Nu suntem comisie de anchetă, nu ne putem noi pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei unuia dintre membrii şi deci nu putem cere noi, Consiliul, revocarea doamnei Drăghici", a declarat Mugur Jak Caracaş, reprezentant al minorităţilor naţionale în CNI.
Un alt reprezentant al Colegiului, Gyonkyke Bondi, a apreciat că sesizarea preşedintelui ANI ar trebui să fie trimisă Partidului Conservator, cel care a trimis-o pe Alice Drăghici în CNI pentru ca formaţiunea politică să ia sau nu decizia de revocare a ei.
O a treia opinie a fost exprimată de reprezentantul societăţii civile, Codru Vrabie, care a propus ca CNI să-şi asume documentul redactat de preşedintele Agenţiei şi să ceară Senatului să se pronunţe asupra revocării mandatului lui Alice Drăghici.
Având în vedere faptul că cererea de revocare a lui Drăghici din CNI a fost deja trimisă Senatului, membrii Consiliului au votat cu zece "pentru" şi o abţinere să-şi asume trimiterea documentului la Senat, întărind astfel acţiunea preşedintelui CNI, Nicu Marcu.
Cu şapte voturi "pentru" şi patru abţineri, membrii CNI au decis că adresa semnată de preşedintele ANI ar trebui însoţită şi de o poziţie a CNI prin care forul să ceară Senatului ca în măsura în care Alice Drăghici va fi considerată vinovată de imixtiune în activitatea agenţiei să-i fie revocat mandatul. Înainte de vo,t Alice Drăghici a primit cuvântul şi şi-a exprimat din nou regretele în legătură cu incidentul din 11 septembrie 2008.
"Îmi pare rău. Nici nu am cuvinte să vă spun ce rău în pare că nu mi-am văzut de treaba mea. Vă rog să sesizaţi Plenul Senatului", a spus Drăghici. Aceasta şi-a continuat discursul acuzând agenţia că doreşte "cu orice preţ" eliminarea ei din CNI.
"Se doreşte cu orice preţ eliminarea mea din CNI de către agenţie. După prima decizie a Senatului eu mi-am văzut de treaba mea, însă ANI a continuat războiul. ANI m-a amendat, a lansat atacuri de presă şi a început verificarea averii mele. Se vrea foarte mult îndepărtarea mea", a spus Drăghici.
Avocatul şi-a continuat discursul plângând şi afirmând că agenţia este ca unul dintre copiii ei. "Nu m-am bucurat şi nu mă voi bucura niciodată de eşecurile ANI. Cei de aici sunt ca şi copiii mei. Am multe defecte - o gură rea în primul rând, dar cu toate acestea n-aţi reuşit să mă faceţi să nu-mi mai placă de mine. Pedepsiţi-mă!", a spus Alice Drăghici plângând, după care a părăsit pentru câteva minute sala de şedinţe.
Întâlnirea extraordinară de joi a membrilor CNI pe tema cazului Drăghici s-a terminat după mai bine de o oră şi jumătate.
ANI a cerut, marţi, Consiliului Naţional de Integritate CNI să facă toate demersurile ce se impun pentru revocarea mandatului de membru al avocatului Alice Drăghici, reprezentantul Partidului Conservator (PC) în Consiliu, pe care îl acuză de imixtiune.
Conflictul între Alice Drăghici şi ANI a izbucnit după ce aceasta le-a cerut inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate să oprească procedura de verificare declanşată în cazul medicului Şerban Brădişteanu, pe care îl apără în procesul de corupţie intentat doctorului de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Mai mult, avocata Drăghici a ameninţat conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, cerându-le şefilor să "stea cuminţi" pentru a se "feri de rele", au susţinut, în urmă cu aproape două săptămâni.
CNI a sesizat incidentul Senatului, iar, în octombrie, Comisia juridică preşdintele Comisiei juridice, senatorul PNL Norica Nicolai, informa că, în urma acestei intervenţii, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, "a ridicat problema unui conflict de interese, ceea ce a condus la un incident regretabil între între personalul ANI şi membrii Consiliului Naţionale de Integritate".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO