- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNIPMMR: Deşi mulţi zilieri lucrează la persoane fizice, legea adoptată recent vizează doar firmele
Jumătate dintre zilieri lucrează pentru persoane fizice, însă acestea nu au fost incluse în legea care reglementează activităţile cu caracter ocazional, ceea ce alimentează economia gri, spun reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).
"Actul normativ este foarte bun pentru că se creează premise ca mai multe sute de oameni să nu mai lucreze la negru. Problema este însă rezolvată pe jumătate, pentru că marea majoritate a zilierilor lucrează pentru persoane fizice, nu la persoanele juridice cărora li se adresează legea. Trebuie luate în calcul în lege şi persoanele fizice. În alte ţări este reglementată şi această categorie. Dacă nu modificăm legea, voit sau inconştient se va alimenta în continuare economia gri", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.
Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri a fost publicată în Monitorul Oficial la 20 aprilie şi prevede că beneficiarii activităţilor prestate de zilieri sunt doar persoanele juridice.
"Era necesară o astfel de lege, deoarece încheierea de contracte individuale de muncă pentru asemenea activităţi, mai ales în agricultură, reprezintă o birocraţie excesivă", a adăugat Nicolescu.
Reprezentanţii IMM-urilor consideră că măsura va reduce munca la negru şi va creşte veniturile bugetare.
Legea privind zilierii reglementează modul în care aceste persoane pot executa activităţi cu caracter ocazional, stabilind că durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă.
Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori, care au capacitate de muncă. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă.
Legea mai prevede că nicio persoană nu poate fi angajată zilier dacă nu a împlinit 16 ani şi că angajatorul are obligaţia să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să asigure, pe propria cheltuială, echipamente de lucru şi de protecţie care se impun datorită naturii şi specificului activităţii desfăşurate de zilier.
Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilieri este în sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneraţia brută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Războiul din Ucraina, ziua 1009. Explozii auzite joi dimineaţa în Odesa şi Kropyvnytskyi / SUA îndeamnă Ucraina să reducă vârsta de recrutare la 18 ani pe fondul lipsei de trupe
-
Elon Musk a făcut publice numele angajaţilor guvernamentali pe care vrea să îi concedieze
-
Ambasadorul Ucrainei la ONU spune că Phenianul a trimis deja peste 20.000 de containere cu arme către Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO