- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNS „Cartel Alfa” cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge Legea zilierilor
CNS "Cartel Alfa" solicită preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge Legea zilierilor, întrucât reglementează discriminarea economică între zilieri şi angajaţii cu contract individual de muncă şi evaziunea fiscală acoperită legal din partea celor care angajează persoane pentru munci necalificate.
Sindicaliştii de la "Cartel Afla" consideră, într-o scrisoare deschisă adresată preşdintelui, că prevederile legii creează un mediu favorabil abuzurilor faţă de lucrătorii zilieri şi subminării contribuţiilor la bugetul statului şi îi cer preşedintelui să restituie legea Parlamentului pentru a se face o serie de modificări, astfel încât reglementările să fie concordante cu principiile şi drepturile fundamentale constituţionale.
"Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri aduce grave prejudicii materiale unei întregi categorii de lucrători din România, deoarece reglementează o discriminare economică între zilieri şi angajaţii cu contract individual de muncă şi o evaziune fiscală sub acoperire legală din partea celor care angajează persoane pentru munci necalificate, indiferent de domeniul de activitate al acestora – agricultură, cultură sau activităţi portuare", se arată în scrisoarea deschisă.
În Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri se stabileşte că venitul net al zilierilor nu poate să fie mai mic de doi lei/oră sau mai mare de 10 lei/oră, iar confederaţia sindicală sesizează preşedintele că plata cu minimum doi lei/oră încalcă dispoziţiile legale în vigoare privind egalitatea cetăţenilor şi nediscriminarea, întrucât valoarea acestei remuneraţii este sub valoarea salariului minim tarifar orar de 3,94 lei stabilit de Guvern pentru salariatul necalificat angajat cu contract individual de muncă.
"Plata cu doi lei/ oră face ca veniturile unui lucrător zilier să fie sub nivelul salariului minim pe economie, ceea ce este încalcă principiul remuneraţiei egale pentru muncă egală, şi în acelaşi timp este forma prin care angajatorii care vor utiliza zilieri vor avea posibilitatea de a frauda «legal» veniturile statului, plătind un impozit mai mic", se mai arată în scrisoarea deschisă.
Sindicaliştii atrag atenţia că remuneraţia minimă pentru munca zilierilor trebuie să fie egală cu valoarea salariului minim garantat în plată, pentru a nu se prejudicia munca acestora, adică pentru a nu deveni nişte "sclavi moderni", iar pe de altă parte pentru a nu prejudicia veniturile statului.
În opinia membrilor "Cartel Alfa", Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri nu a fost adoptată în interesul lucrătorilor zilieri, deoarece nu oferă acestora niciun fel de protecţie socială, deşi veniturile lor sunt totuşi impozitate cu 16 la sută ca pentru orice salariat.
"Vă mai sesizăm, de asemenea, că punerea unui plafon maxim de 10 lei/oră este, de asemenea, o formă premeditată de fraudă fiscală. Este anormal ca printr-o lege să se prevadă că un lucrător necalificat poate să fie plătit cu un salariu egal cu salariul mediu pe economie. O valoare atât de mare conduce la prezumţia că grupuri de interese doresc să utilizeze această lege în vederea dezvoltării fraudei fiscale, prin neplata contribuţiilor de asigurări sociale", precizează organizaţia sindicală.
Deputaţii au adoptat, marţi, cu 158 voturi "pentru", 128 "împotrivă" şi două abţineri, propunerea legislativă privind zilierii, stabilind că cei care muncesc cu ziua trebuie să plătească un impozit pe venit de 16%.
Proiectul privind zilierii reglementează modul în care aceste persoane pot executa activităţi cu caracter ocazional, stabilind că durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă.
Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori, care au capacitate de muncă. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă, se precizează în proiect.
Proiectul mai prevede că nicio persoană nu poate fi angajată zilier dacă nu a împlinit 16 ani şi că angajatorul are obligaţia să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să asigure, pe propria cheltuială, echipamente de lucru şi de protecţie care se impun datorită naturii şi specificului activităţii desfăşurate de zilier.
Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilieri este în sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneraţia brută, se mai arată în proiect.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO