CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a unui fost diplomat

Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut instanţei Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţii a unui fost însărcinat cu afaceri al României în Iran, al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) Mircea Haş.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a unui fost diplomat

CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a unui fost diplomat

Mircea Haş ar fi fost verificat de CNSAS la cererea Ministerului Afacerilor Externe, formulată în 2007, deoarece era ministru consilier la Ambasadei României din Teheran.

CNSAS a stabilit că a fost angajat al fostei Securităţi în grad de locotenent, în anii 1972-1974 şi al Direcţiei de Informaţii Externe, în Centrul de Informaţii Externe, pe numele de Mircea Haiduc şi Hanganu M., Haralambie V. sau Petre Hulubei.

Potrivit CNSAS, Mircea Haş ar fi dirijat reţeua informativă de culegere a informaţilor despre persoanele urmărite prin informatorii de legătură pe lângă o persoană urmărită de Securitate, pentru că a avut manifestări împotriva URSS.

Mircea Haş a dispus să fie cercetat V.Ş.. Acesta a fost racolat de Securitate, pe baza "materialului compromiţător" deţinut împotriva sa. În 1957, când era elev la Liceul "Decebal" în Deva, s-a îmbătat împreună cu nişte prieteni şi a strigat în stradă că este "fiu de colonel care a murit la Cotul Donului" şi vrea să lupte şi să moară la Cotul Donului. În urma percheziţiei, angajaţii Securităţii au găsit în dulapul acestuia un pistol, se mai arată în actele depuse de CNSAS la instanţă.

Şantajându-l cu aceste "materiale compromiţătoare", V.Ş. a fost racolat de Securitate, însă, după doi ani nu a mai dorit să colaboreze din cauza "stării de sănătate şi a firii sale sensibile", dar şi a faptului că apreciază că e imoral să dea informaţii despre prietenii şi cunoştiinţele sale.

CNSAS a cerut instanţei Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de lucrător al Securităţii, arătând că a încălcat dreptul la liberă exprimare şi liberă opinie, dar şi dreptul la viaţă privată stipulate de Constituţia României şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Curtea de Apel Bucureşti va lua în discuţie acest dosar în 24 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici