Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis marţi să solicite o întâlnire a conducerii consiliului cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei ”în scopul preluării dosarelor/documentelor din fondul SIPA referitoare la relaţia dintre judecători, procurori şi fosta Securitate”, transmite CNSAS într-un comunicat remis marţi MEDIAFAX.
De asemenea, CNSAS a cerut o întâlnire similară ”la nivel înalt” între consiliul şi SRI ”în vederea predării integrale a fondurilor de arhivă şi realizării unei situaţii cu judecătorii şi procurorii din evidenţele create de fosta Securitate”, mai transmite instituţia.
Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a CNSAS ”va realiza un studiu referitor la relaţia judecători – procurori – organele fostei Securităţi până în 1989, în completarea volumului cercetătorului CNSAS Iuliu Crăcană, „Dreptul în slujba puterii. Justiţia în regimul comunist din România (1944-1958)”, se mai spune în comunicat.
În cadrul studiului va fi evidenţiată o temă dedicată cazurilor de ofiţeri ai fostei Securităţi pentru care era asigurată intrarea la Facultatea de Drept pe locuri rezervate, fără admitere, anunţă CNSAS.
De asemenea, Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a CNSAS, în colaborare cu Direcţia Investigaţii şi Direcţia Juridică, va realiza un studiu-sinteză pe relaţia Miliţie-Securitate, mai transmite sursa citată.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat recent că a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzaţiile care i-au fost aduse în spaţiul public privind refuzul său, ca fost procuror din perioada comunistă, de eliberare a disidentului anticomunist Iulius Filip din închisoarea de la Aiud, Lazăr făcând parte din comisia de eliberare condiţionată.