CNSAS, cerere privind preluarea arhivei SIPA de la Ministerul Justiţiei. Consiliul solicită, de asemenea, de la SRI fondurile de arhivă care-i privesc pe magistraţi

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cere o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cu cei ai SRI pentru preluarea arhivei SIPA şi, respectiv a fondurilor de arhivă ale serviciului care privesc relaţia dintre magistraţi şi fosta Securitate.

Urmărește
1116 afișări
Imaginea articolului CNSAS, cerere privind preluarea arhivei SIPA de la Ministerul Justiţiei. Consiliul solicită, de asemenea, de la SRI fondurile de arhivă care-i privesc pe magistraţi

CNSAS cere Ministerului Justiţiei preluarea arhivei SIPA şi SRI fondurile de arhivă care-i privesc pe magistraţi

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis marţi să solicite o întâlnire a conducerii consiliului cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei ”în scopul preluării dosarelor/documentelor din fondul SIPA referitoare la relaţia dintre judecători, procurori şi fosta Securitate”, transmite CNSAS într-un comunicat remis marţi MEDIAFAX.

De asemenea, CNSAS a cerut o întâlnire similară ”la nivel înalt” între consiliul şi SRI ”în vederea predării integrale a fondurilor de arhivă şi realizării unei situaţii cu judecătorii şi procurorii din evidenţele create de fosta Securitate”, mai transmite instituţia.

Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a CNSAS ”va realiza un studiu referitor la relaţia judecători - procurori - organele fostei Securităţi până în 1989, în completarea volumului cercetătorului CNSAS Iuliu Crăcană, „Dreptul în slujba puterii. Justiţia în regimul comunist din România (1944-1958)”, se mai spune în comunicat.

În cadrul studiului va fi evidenţiată o temă dedicată cazurilor de ofiţeri ai fostei Securităţi pentru care era asigurată intrarea la Facultatea de Drept pe locuri rezervate, fără admitere, anunţă CNSAS.

De asemenea, Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a CNSAS, în colaborare cu Direcţia Investigaţii şi Direcţia Juridică, va realiza un studiu-sinteză pe relaţia Miliţie-Securitate, mai transmite sursa citată.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat recent că a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzaţiile care i-au fost aduse în spaţiul public privind refuzul său, ca fost procuror din perioada comunistă, de eliberare a disidentului anticomunist Iulius Filip din închisoarea de la Aiud, Lazăr făcând parte din comisia de eliberare condiţionată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici