- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNSAS: PF Daniel nu a colaborat cu poliţia politică
Colegiul CNSAS a dat, marţi, verdict de necolaborare cu poliţia politică pentru Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a anunţat Mircea Dinescu, membru în Colegiu.
CNSAS: PF Daniel nu a colaborat cu poliţia politică
Mircea Dinescu a precizat însã că, din moment ce numele Patriarhului a fost găsit pe o listă cu titulari de dosare arse în zilele revoluţiei din 1989, acest lucru va fi menţionat textual în decizia pe care PF Daniel o va primi de la CNSAS.
Dinescu a precizat că Patriarhul Daniel nu a transmis Colegiului nicio informaţie referitoare la dosarul ars, el nefiind prezent nici la audieri şi netrimiţând vreun punct de vedere oficial Colegiului în legătură cu acest lucru.
O decizie similară celei luate în cazul Patriarhului a fost luată de Colegiu şi în ceea ce îl priveşte pe conducătorul Bisericii Romano-Catolice din România, Arhiepiscopul Ioan Robu. Şi numele acestuia apare pe lista de dosare distruse de SIE în 23 decembrie 1989.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Pe lângă dosarul Patriarhului Daniel şi cel al Arhiepiscopului Ioan Robu, Colegiul CNSAS a mai analizat, în şedinţa de marţi, şi cazul Episcopului de Argeş, Calinic Argatu. Acesta a primit verdictul de colaborare cu poliţia politică comunistă pe care, potrivit lui Dinescu, are dreptul să îl conteste.
În afară de aceştia, alţi 23 de ierarhi, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, au primit în şedinţa de marţi decizii de necolaborare cu poliţia politică, fie pentru că numele lor nu se găseau sub nicio formă în arhiva pe care Colegiul o are la dispoziţie, fie pentru că se aflau în aceeaşi situaţie cu Patriarhul Daniel şi Arhiepiscopul Robu, în sensul că numele lor apar pe o listă de titulari de dosare distruse, însă în afară de aceasta nu există nicio altă menţiune în legătură cu ei.
Dinescu a mai declarat că unele dintre cazurile preoţilor care au avut nume conspirative vor fi dezbătute în şedinţele viitoare ale Colegiului, în privinţa lor nefiind luată nicio decizie. "Fie nu s-a discutat despre aceştia, nu au fost pe ordinea de zi, fie s-a supus la vot însă nu a fost întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi luată o decizie, din cauza abţinerilor. Urmează deci să mai avem cazuri de înalţi ierarhi pe ordinea de zi a CNSAS", a adăugat Dinescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO