- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (10.05.2019, 15:35)
- Firuta Flutur
CNSAS precizează că verifică din oficiu toţi candidaţii la alegerile pentru Parlamentul European
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) anunţă că verifică din oficiu persoanele care candidează la alegerile pentru Parlamentul European, fiind demarate atât verificări în bazele de date proprii, cât şi la foştii deţinători de arhive, urmând a fi emise note de constatare.
Urmărește
95 afișări
CNSAS precizează că verifică din oficiu toţi candidaţii la alegerile pentru Parlamentul European
"Pentru persoanele care candidează la alegerile pentru Parlamentul European, instituţia noastră efectuează verificări din oficiu, aplicând procedura specifică prevăzută de O.U.G. 24/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al C.N.S.A.S., aprobat prin Hotărârea Colegiului C.N.S.A.S. nr. 2/2008. Astfel, sunt demarate atât verificări în bazele de date proprii, cât şi la foştii deţinători de arhive, urmând a fi emise note de constatare, potrivit art. 7 din O.U.G. 24/2008. Notele de constatare emise de direcţia de specialitate şi avizele Direcţiei Juridice sunt dezbătute de către Colegiul C.N.S.A.S., potrivit art. 8 lit. a şi lit. b şi art. 9", transmite Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
De asemenea, reprezentanţii Consiliului precizează şi atribuţiile Colegiului CNSAS în astfel de cazuri.
Astfel, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii:
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
a) Aprobă nota de constatare şi dispune Direcţiei Juridice introducerea la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a unei acţiuni în constatare a calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia; acţiunea se depune la instanţă în termen de 30 de zile lucrătoare de la data adoptării notei de constatare.
b) Infirmă nota de constatare şi dispune Direcţiei Juridice eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte că persoana verificată nu a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.
c) Dispune eliberarea unei adeverinţe, în cazul în care din nota de constatare rezultă că nu există date sau documente, privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia pentru persoana care a făcut obiectul verificării.
"Având în vedere prevederile legale în vigoare, respectiv O.U.G. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări, o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securităţii numai în urma pronunţării, de către instanţa competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate", mai precizează CNSAS.
Precizările vin după ce surse din CNSAS au precizat, pentru MEDIAFAX, că, în şedinţa de joi, membrii Colegiului au dispus trimiterea către Secţia de Contencios a Curţii de Apel Bucureşti o acţiune pentru a fi stabilit dacă fostul preşedinte Traian Băsescu a fost sau nu colaborator al Securităţii.
De altfel, într-un comunicat transmis presei joi, CNSAS arată aceste informaţii, fără a fi precizat însă numele persoanei în cauză: „Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”.
Fostul preşedinte Traian Băsescu este cap de listă din partea PMP, formaţiunea a cărei preşedinte de onoare este, la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019. Tot în comunicatul de joi, CNSAS arată că au fost eliberate adeverinţe pentru 19 persoane, candidaţi la europarlamentare, din care să rezulte că nu au fost colaboratori ai Securităţii. Băsescu nu este pe listă.
CNSAS l-a mai verificat pe Băsescu în 2002, 2004, 2006, 2009 şi 2013, concluziile fiind acelea că lui nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securităţii.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe