Coadă de doi kilometri la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. 25.000 de pelerini s-au închinat deja - FOTO

Aproximativ 25.000 de pelerini s-au închinat deja la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, iar alte câteva mii de persoane se aflau la rând, sâmbătă după-amiază, lungimea acestuia depăşind doi kilometri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
3793 afișări
Imaginea articolului Coadă de doi kilometri la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. 25.000 de pelerini s-au închinat deja - FOTO

Coadă de doi kilometri la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. 25.000 de pelerini s-au închinat deja (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Potrivit organizatorilor pelerinajului religios de la Iaşi, până sâmbătă, la ora 16.00, au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva aproximativ 25.000 de persoane, în timp ce alte câteva mii aşteaptă la rând, lungimea acestuia depăşind doi kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ zece ore.

Mai multe străzi din zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi sunt închise, circulaţia rutieră prin centrul municipiului desfăşurându-se cu greutate.

De vineri seară, în oraş au sosit aproximativ 200 de autocare cu credincioşi din mai multe judeţe din ţară, inclusiv din Bucureşti, printre care s-au numărat şi 7.000 de pelerini din localitatea ilfoveană Voluntari.

Potrivit lui Marius Ţăranu, purtător de cuvânt al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău, unitate care asigură ordinea publică în zona centrală a Iaşiului, de vineri seară, când moaştele au fost scoase din Catedrala Mitropolitană, aproximativ 50 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

"Este vorba de oboseală în primul rând, au fost 50 de credincioşi care au necesitat îngrijiri medicale, acestea fiind oferite de cadre medicale în zona Mitropoliei. Două persoane au fost duse la spital”, a spus Marius Ţăranu.

El a precizat că în primele 20 de ore ale pelerinajului religios de la Iaşi nu s-a înregistrat nicio faptă care să necesite intervenţia jandarmilor şi poliţiştilor.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase, vineri seară, într-o procesiune, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fiind apoi aşezate într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult.

Tot vineri seară, au ajuns cu avionul la Iaşi, de la Mănăstirea Simonos Petras, din Sfântul Munte Athos, moaştele Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, aşezată într-o raclă în care se află şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

Duminică, vor fi aduse la Catedrala Mitropolitană ieşeană, de la Bucureşti, moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.

În aceeaşi seară, pe străzile din centrul Iaşiului va avea loc un pelerinaj, intitulat Calea Sfinţilor, sfintele moaşte urmând a fi purtate pe umeri de către preoţi.

Sfânta Liturghie este programată miercuri, 14 octombrie, şi se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Peste o mie de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea publică pe străzile Iaşiului, în perioada în care are loc pelerinajul.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici