Astfel, cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităţilor locale va fi în continuare diminuată cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, dar reducerea va fi distribuită în mod diferit, cu fonduri mai mari garantate prin lege comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor şi cu mai puţine venituri rezultate din echilibrarea prin decizie a Guvernului a bugetelor locale.
Împreună cu proiectul de buget, Guvernul va modifica Legea finanţelor publice locale, printr-o ordonanţă de urgenţă care, în forma actuală, reduce cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităţilor locale cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, şi stabileşte că încasările din impozitul pe veniturile din pensii vor fi vărsate integral la bugetul de stat.
În prezent, cota de 77% din impozitul pe venit este defalcată către bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit (44%), către bugetul local al judeţului (12%) şi într-un cont distinct, deschis pentru direcţia generală a finanţelor publice judeţene la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului (21%).
Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, a declarat agenţiei MEDIAFAX că, prin reducerea cotei totale de 77% din impozitul pe venit, fondurile defalcate pentru comune, oraşe şi municipii vor fi diminuate cu 2,25% (şi nu cu 3,5% ca în forma actuală a proiectului), iar banii pentru judeţe vor scădea cu 0,75% (în loc de 1%), în timp ce sumele alocate de Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale vor fi reduse cu 2,25% (faţă de 1% în forma actuală a ordonanţei).
Ovidiu Ganţ a precizat că a solicitat săptămâna trecută această modificare, iar premierul Emil Boc a cerut reanalizarea proiectului de ordonanţă, liderii coaliţiei convenind, în şedinţa de luni, asupra unei noi forme a actului normativ.
Săptămâna trecută, liderii coaliţiei au convenit ca aprobarea de către Guvern a proiectului de buget pentru 2012 să fie amânată până la 25 noiembrie, mai mulţi miniştri, în principal cei ai UDMR, fiind nemulţumiţi de fondurile repartizate, în timp ce membri ai coaliţiei, inclusiv din partea PDL, au reclamat fondurile insuficiente repartizate autorităţilor locale.
În forma actuală, ordonanţa relevă că bugete locale pierdeau, începând cu anul viitor, circa 835 milioane lei reprezentând cota din impozitul pe veniturile din pensii care nu mai intră în baza de defalcare şi un miliard lei prin modificarea cotelor din impozitul pe venit. Acelaşi document asigură că suma de un miliard lei va fi acordată din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii ale unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Procedura presupune însă eliminarea unei surse sigure, impuse prin lege, de venituri pentru autorităţile locale şi posibilitatea Guvernului de a distribui suma de un miliard lei doar către unele primării, pe baza anumitor criterii.
Practica ultimilor ani indică faptul că actualul guvern, ca şi fostele cabinete, a direcţionat către primăriile conduse de membri ai partidului care îl susţin majoritatea fondurilor defalcate din TVA, sursă din care trebuie acoperite anul viitor cheltuielile cu bunurile şi serviciile în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.