- Home
- Social
- (27.06.2024, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cocaina roz sau „drogul bogatului”: efectele teribile ale drogului care a invadat Europa
2c-b, mai cunoscut sub numele de cocaina roz, face deja ravagii pe continent.
Urmărește
5406 afișări
Cu o culoare atractivă, cocaina roz, numită şi „Tusi” (din pronunţia engleză a lui „2 c”), este un amestec de substanţe sintetice, inclusiv MDMA şi ketamină, devenind o preocupare tot mai mare pentru sănătatea publică de pe continent, deoarece creşte riscul consumului involuntar şi a daunelor de ordin fizic.
Potrivit celui mai recent Raport european asupra drogurilor 2024, răspândirea acestei substanţe în Uniunea Europeană este în creştere alarmantă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Experţii de la Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (Emcdda) subliniază că pericolul real al cocainei roz constă în combinaţia de substanţe necunoscute, legale şi ilicite, care înmulţesc probabilitatea de a avea efecte secundare.
Culoarea roz nu este o coincidenţă, ci o alegere de marketing foarte atent aleasă. Este adesea prezentat ca „drogul bogatului” sau „drogul iubirii”, nume care îi sporesc atractivitatea în rândul consumatorilor.
O culoare distinctivă, modernă, serveşte să poziţioneze cocaina roz ca un produs exclusiv şi dezirabil, amplificând aşteptările celor care o consumă şi făcând-o imediat recunoscută în comparaţie cu concurenţa.
Compoziţie chimică variată
În realitate, compoziţia chimică a cocainei roz variază foarte mult de la lot la lot, ceea ce face imposibilă determinarea cu certitudine a efectelor acesteia. Această caracteristică, combinată cu aspectul său atractiv, o face deosebit de periculoasă pentru cei care o iau.
Cocaina roz poate conţine o varietate de substanţe, inclusiv MDMA, cu efecte stimulatoare şi entactogene, şi ketamină, un puternic analgezic-disociativ.
MDMA acţionează asupra creierului prin creşterea nivelurilor de serotonină, dopamină şi norepinefrină, provocând sentimente de euforie şi conexiune socială, dar şi potenţiale leziuni ale memoriei şi cognitive.
Pe de altă parte, ketamina poate induce experienţe disociative şi percepţie alterată şi este asociată cu riscuri grave de abuz şi dependenţă. Combinaţia acestor substanţe poate avea efecte imprevizibile şi potenţial devastatoare asupra sistemului nervos central, inclusiv:
Anxietate şi atacuri de panică
Halucinaţii şi paranoia
Pierderea controlului şi a coordonării corpului
Creşterea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale
Greaţă, vărsături şi dureri abdominale, suprimarea apetitului
Leziuni pe termen lung ale creierului, inimii şi rinichilor
Amorţeală a maxilarului, tremor muscular
Risc de insolaţie din cauza creşterii temperaturii corpului
Pericolul general al cocainei roz este mai mare decât suma daunelor componentelor individuale. Mixul „low cost” include, de fapt, nu numai droguri ilegale, ci şi droguri licite, care fac şi mai dificil pentru consumatori să identifice ceea ce iau şi să prezică efectele.
În plus, producţia în laborator a acestor substanţe, adesea artizanală şi fără controale, creşte riscul de contaminare şi aportul de compuşi toxici. Adesea, nici cei care le vând nu sunt conştienţi de compoziţia exactă a produsului.
Soluţiile salvatoare nu sunt simple, transmit experţii. Difuzarea tot mai mare a acestor medicamente ridică întrebări importante de prevenţie. Creşterea cererii de substanţe psihoactive reflectă o nevoie din ce în ce mai mare, care este adevăratul miez al problemei, dincolo de eforturile de combatere a unui fenomen care nu afectează acum doar tinerii, ci şi alte grupe de vârstă.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe