- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cod galben de caniculă de vineri până sâmbătă pentru Bucureşti şi 19 judeţe
Meteorologii au emis o avertizare cod galben de caniculă, valabilă de vineri până sâmbătă seară, pentru Bucureşti şi 19 judeţe din estul, sudul şi vestul ţării, unde se vor înregistra temperaturi de peste 35 de grade Celsius.
Cod galben de caniculă de vineri până sâmbătă pentru Bucureşti şi 19 judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a atenţionat că începând de vineri, ora 14.00, până sâmbătă, ora 18.00, în Câmpia de Vest, Câmpia Română, sudul şi estul Moldovei şi vestul Dobrogei temperatura aerului va depăşi izolat, la amiază, pragul de 35 de grade C al caniculei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Astfel, avertizarea cu cod galben vizează Bucureştiul şi judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vaslui şi Iaşi.
Potrivit ANM, disconfortul termic va fi accentuat, îndeosebi în zonele de câmpie, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi izolat pragul critic de 80.
Românii, sfătuiţi să evite expunerea prelungită la soare şi să bea multe lichide pe timp de caniculă
Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) au lansat o serie de măsuri şi recomandări pentru evitarea incidentelor pe timp de caniculă, sfătuind oamenii să evite expunerea prelungită la soare şi să bea multe lichide, dar nu alcool şi cafea.
În următoarea perioadă, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, DSP va verifica şi supraveghea serviciile de asistenţă medicală, condiţiile igienico-sanitare din tabere sau magazine, va proteja sănătatea personalului medical, va distribui materiale informative despre comportamentul recomandat pe timp de caniculă şi va transmite rapoarte zilnice Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă, prin comitetele tehnice de coordonare, se arată într-un comunicat de presă al MS.
În plus, autorităţile locale pot amplasa corturi pentru distribuţie de apă potabilă, iar, în caz de cod roşu, pot organiza puncte de prim ajutor în zonele aglomerate.
În ceea ce priveşte recomandările pentru populaţie, printre acestea se numără: evitarea expunerii la soare între orele 11.00 şi 18.00, reglarea temperaturii aerului condiţionat la un nivel cu 5 grade Celsius mai scăzut decât cea de afară, evitarea folosirii ventilatoarelor la peste 32 de grade Celsius, alegerea unei vestimentaţii lejere, de culoare deschisă, spălarea cu apă călduţă, consumul a 1,5-2 litri de lichide pe zi, în afară de alcool şi cofeină, consumul de fructe şi legume proaspete, evitarea activităţilor solicitante de exterior, păstrarea contactului cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, pentru a fi la curent cu starea lor de sănătate.
Totodată, pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe, românii sunt sfătuiţi să tragă jaluzelele şi/sau draperiile, să închidă ferestrele pe timpul zilei dacă temperaturile sunt extreme şi să le deschidă noaptea sau dimineaţa devreme, să folosească mai puţin lumina artificială şi să închidă orice aparat electrocasnic de care nu au neaparată nevoie.
Potrivit DSP, copiilor trebuie să le fie asigurată hidratarea, alimentaţia sănătoasă şi un mediu ferit de căldură, umiditate excesivă sau curenţi de aer. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător, evitând consumul de alcool sau cafea şi asigurându-se de o bună igienă a sânului, pe lângă cea generală. Copiii mici ar trebui îmbăiaţi cel puţin o dată pe zi, iar preşcolarilor ar trebui să le fie administrate duşuri cu apă la temperatura camerei.
Persoanele în vârstă, care suferă de afecţiuni cronice, sunt sfătuite să consulte medicul la care se tratează pentru a-şi adapta programul de tratament la condiţiile prezente de temperatură. Totodată, vârstnicii ar trebui să efectueze câte 3-4 duşuri pe zi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO