„Varianta agreată pentru noua indemnizaţie pentru creşterea copiilor în România este păstrarea perioadei de acordare a indemnizaţiei la doi ani şi a procentului de 85% din nivelul salariului obţinut în ultimele 12 luni lucrătoare şi diminuarea temporară cu 25% a cuantumului astfel rezultat. Vor fi menţinute limitele minimale şi maximale fixe de 600 lei, respectiv 4.000 lei. Astfel, discutăm despre păstrarea de facto a abordării procentuale la un nivel de 64% din salariu, dar nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 4.000 lei, începând cu 1 iunie 2010”, a spus consilierul premierului.
Vass a precizat că diminuarea va fi menţinută până când statul va regla datoriile „la un nivel acceptabil”.
„Un pachet final de măsuri de austeritate va exista după discuţiile de luni din Consiliul Economic şi Social. Până atunci, aceasta este varianta agreată la Ministerul Muncii”, a adăugat consilierul primului-ministru.
În analizele efectuate în ultimele zile, Ministerul Muncii a luat în calcul fie impunerea unei sume fixe pentru indemnizaţia de creştere a copilului, fie acordarea unui procent mai mic de 85%, cât este în prezent.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă, joi, într-o conferinţă de presă, că speră ca indemnizaţia pentru creşterea copilului să fie „minim afectată”.
Potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, în luna martie, la nivelul întregii ţări erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizaţia pentru creşterea copilului, plăţile efectuate totalizând 189.883.868 de lei.