COD PORTOCALIU DE NINSORI ŞI VISCOL: Circulaţie închisă pe A2 şi pe zeci de drumuri naţionale. Şapte judeţe sunt închise. 39 de oameni au murit
Nouăsprezece judeţe şi municipiul Bucureşti se află sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, circulaţia rutieră fiind închisă pe autostrada A2 Bucureşti - Cernavodă şi pe zeci de drumuri naţionale. De asemenea, este afectat transportul feroviar şi cel aerian.
COD PORTOCALIU DE NINSORI ŞI VISCOL (Imagine: Cosmin Dan/Mediafax Foto)
UPDATE 21.50 - Şapte judeţe sunt închise, iar condiţiile meteo se înrăutăţesc în alte trei, respectiv în Ilfov, Giurgiu şi Teleorman, a declarat ministrul demisionar al Transporturilor, Anca Boagiu, luni seară, după terminarea discuţiilor prin videoconferinţei cu prefecţii.
Boagiu a adăugat că i-au fost semnalate probleme cu aprovizionarea cu pâine şi lapte în Ialomiţa şi Călăraşi, dar că acestea sunt în curs de remediere.
Ministrul demisionar al Transporturilor a menţionat că 7% din trenuri au fost anulate, iar zece au întârzieri semnificative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Sindicaliştii au încheiat protestul din Piaţa Victoriei, din cauza sosirii susţinătorilor lui Călin Georgescu
-
Protest de amploare în Bucureşti: silvicultori, militari în rezervă, poliţişti, angajaţi ai metrolului, mineri, siderurgişti. Una din revendicări este abrogarea ”ordonanţei austerităţii”
-
Peste 1.000 de oameni au participat la Hora Unirii organizată de Călin Georgescu în parcul Tineretului din Capitală. A fost prezent şi George Simion
În privinţa transportului naval, Boagiu a spus că acestea s-au stabilizat pe Dunăre, dar că porturile Midia şi Mangalia sunt în continuare închise. Traficul naval este restricţionat în Portul Constanţa, doar navele maritime având acces.
A2 Bucureşsti - Feteşti şi 42 de drumuri naţionale sunt închise, luni seară, din cauza ninsorii abundente şi a viscolului, potrivit CNADNR.
Pe A2 Feteşti - Cernavodă şi pe 19 drumuri naţionale, trafcul rutier este îngreunat.
Potrivit situaţiei prezentate de CNADNR după ora 20.00, 122 de trenuri sunt anulate, linia Urziceni - Slobozia este închisă, iar între Buzău - Iaşi şi, respectiv Lehliu- Cernavodă Pod circulaţia este restricţionată.
Referitor la transportul feroviar, 29 de trenuri au întârzieri, cele mai mari fiind de 817, 621 şi 338 de minute (pe ruta Constanţa - Iaşi), 360 de minute (pe ruta Galaţi - Târgu Mureş), informează CNADNR.
UPDATE 16:18 - Peste 20 de linii de medie tensiune şi peste 290 de posturi de transformare sunt afectate total sau parţial din cauza poleiului, a chiciurei şi a vântului puternic, iar 36 de localităţi fiind nealimentate, informează, luni, SC Electrica SA.
UPDATE 16:15 - Cinci curse aeriene care trebuia să decoleze sau să aterizeze pe Aeroportul din Iaşi au fost anulate luni, până în prezent, în timp ce zborul de Viena a fost redirecţionat spre Aeroportul Otopeni, din cauza ninsorii şi a vizibilităţii reduse.
Directorul Aeroportului Iaşi, Gheorghe Corjăuţeanu, a declarat, luni, că până la ora 15.30, au fost anulate două curse Bucureşti-Iaşi, două curse Iaşi-Bucureşti, toate aparţinând companiei Tarom, precum şi zborul Carpatair Timişoara-Iaşi, care trebuia să aterizeze la Iaşi, la ora 10.00.
Totodată, zborul de Viena, care urma să ajungă la Iaşi la ora 13.00, a fost redirecţionat spre Aeroportul Otopeni, unde a aterizat în condiţii de siguranţă.
Luni, pe Aeroportul din Iaşi a aterizat un singur avion, cel de Bucureşti, zborul înregistrând o întârziere de o oră şi jumătate.
UPDATE 15:50 - Subsecretarul de stat în MS, Raed Arafat, a făcut apel la bolnavii care necesită dializă şi se află în zonele sub cod portocaliu, să rămână în spitale deoarece există riscul să rămână blocaţi în zăpadă, el avertizând că dacă decid să plece din unităţile sanitare o fac pe proprie răspundere.
UPDATE 15:20 - Echipaje ale IGSU şi SMURD au intervenit în zece cazuri de urgenţe, printre care şi cel al unei gravide cu hemoragie puternică, pompierii şi paramedicii ajutând peste 200 de persoane afectate de viscol şi zăpadă, informează, luni, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
UPDATE 14:45 - Peste 100 de trenuri sunt anulate din cauza condiţiilor meteo, opt secţii de circulaţie sunt închise, traficul auto este oprit pe drumurile naţionale din şapte judeţe şi ar putea fi sistat pentru alte 12, au anunţat, luni, autorităţile.
Astfel, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) ar putea opri luni circulaţia pe drumurile naţionale din alte 12 judeţe - Mehedinţi, Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Constanţa, Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Gorj şi Vâlcea.
"La această oră sunt închise 46 de drumuri naţionale şi restricţionate traficului alte nouă din şapte judeţe şi în funcţie de evoluţia meteo urmează ca alte 12 judeţe să fie închise", a declarat directorul general adjunct al CNADNR, Mircea Epure.
El a afirmat că CNADNR organizează convoaie de transport, asistate de poliţie, în special pentru camioanele de marfă.
Infrastructura feroviară este, de asemenea, afectată de condiţiile meteo, în prezent fiind peste 100 de trenuri anulate în zona de sud şi sud-est a ţării.
"Trenurile circulă cu dificultate, fiind închise opt secţii de circulaţie. În prezent se circulă cu 90% din trenurile programate pentru o zi normală", a declarat Adrian Vlaicu, director de marketing al CFR Călători.
În Gara de Nord din Bucureşti 13 trenuri au întârzieri peste 80 de minute, iar ruta Bucureşti-Istanbul a fost închisă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Bulgaria.
Prezent la conferinţa de presă, secretarul general adjunct al Ministerului Transporturilor, Mircea Staicu, a spus că în cursul zilei de luni va fi închis traficul naval pe Dunăre, între Baziaş şi Orşova, după ce autorităţile sârbe au anunţat deja închiderea sectorului pe partea sârbă a fluviului.
Traficul aerian se desfăşoară normal în condiţii de iarnă, mai puţin la Iaşi, unde aeroportul este închis şi două curse au fost anulate.
UPDATE 13:30 - Circulaţia pe drumurile naţionale din Mehedinţi, Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Constanţa, Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Gorj şi Vâlcea, avertizate cu cod portocaliu, ar putea fi închisă luni, de la ora 14.00, în alte şapte judeţe traficul fiind deja oprit.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a atenţionat că începând cu ora 14.00 există posibilitatea închiderii drumurilor naţionale din judeţele Mehedinţi, Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Constanţa, Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Gorj şi Vâlcea.
"Măsura vine ca urmare a faptului că, aşa cum a informat Administraţia Naţională de Meteorologie în avertizarea meteorologică Cod portocaliu din 5 februarie, viscolul se va extinde spre Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, atingând intensitatea maximă în perioada 6 februarie ora 14.00 - 7 februarie ora 18.00", a precizat CNADNR într-un comunicat de presă.
UPDATE 12:25 - Ministerul Sănătăţii: 39 de persoane au murit din cauza frigului
Alte cinci persoane, din judeţele Timiş, Bihor, Botoşani şi Vâlcea, au murit din cauza frigului, numărul deceselor înregistrate de la emiterea avertizării şi până în prezent ajungând la 39, informează, luni, Ministerul Sănătăţii.
UPDATE 12:00 - Mai mulţi copaci au căzut pe străzile din Capitală, unii dintre aceştia au avariat maşini, iar şase fire de contact ale RATB s-au rupt, blocând temporar circulaţia mijloacelor de transport în comun.
UPDATE 11:30 - Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis suspendarea cursurilor în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Capitală, luni şi marţi, pentru degajarea căilor de acces, nefiind alte probleme.
UPDATE 10:20 - Aproape 1.300 de apeluri la Ambulanţa Bucureşti în ultimele 24 de ore
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a înregistrat aproape 1.300 de solicitări în ultimele 24 de ore, mai bine de jumătate fiind urgenţe de cod roşu şi cod galben, dintre care 42 pentru fracturi, 15 pentru traumatisme prin cădere pe gheaţă şi cinci pentru persoane căzute în stradă.
UPDATE 9:45 - Toate aeroporturile sunt deschise, cu excepţia Aeroportului din Iaşi, care ar putea fi redeschis luni, după ora 10.00, fiind întârzieri la decolare datorate degivrării, potrivit situaţei anunţate luni dimineaţă de Ministerul Transporturilor.
Pe Aeroportul Băneasa sunt patru curse care au întârzieri la decolare şi o cursă cu întârziere la aterizare.
Totodată, pe Aeroportul Otopeni sunt opt curse care au întârzieri la decolare şi o cursă cu întârziere la aterizare.
UPDATE 9:35 - Porturile pe Dunăre sunt deschise, dar patru nave sunt încă blocate de gheaţă, potrivit situaţiei anunţate luni dimineaţă de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
Conform situaţiei înregistrate până la ora 9.00, nu sunt porturi închise şi se operează în condiţii de iarnă.
Patru nave sunt blocate din cauza podurilor de gheaţă, iar probleme deosebite sunt doar pe sectorul Dunării maritime. În zona Canalului Sulina se acţionează pentru spargerea banchizelor de gheaţă. Până luni dimineaţă nu au fost semnalate situaţii de pericol.
Cursele de pasageri sunt în continuare suspendate din cauza gheţii pe rutele Crişan - Caraorman, Crişan - Mila marină 23 sat, Tulcea - Periprava, Tulcea - Sfântu Gheorghe şi Tulcea - Sulina.
UPDATE 9:30 - O linie de cale ferată este închisă şi 85 de trenuri de călători de pe 14 secţii de circulaţie sunt anulate din cauza vremii nefavorabile, a anunţat, luni dimineaţă, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
Potrivit situaţiei anunţate până la ora 9.00, din cele 1.947 de trenuri de călători au fost anulate 85 care circulă pe 14 secţii. Linia de cale ferată între Urziceni şi Slobozia este în continuare închisă, liniile Bucureşti Sud - Olteniţa şi Chiajna - Jilava fiind redeschise.
De asemenea, se circulă cu restricţii pe ruta Lehliu - Constanţa, unde transportul se face cu locomotive Diesel, precum şi pe sectorul Buzău - Tecuci - Iaşi şi Ţăndărei - Feteşti.
În sud-estul ţării, în faţa trenurilor de călători sunt pluguri de zăpadă, astfel că sunt posibile întârzieri.
La sosiri sunt înregistrate întâzieri de până la 180 de minute, iar la plecările din staţii sunt întârzieri de maxim 10 minute.
Pentru curăţarea zăpezii pe liniile de cale ferată se acţionează cu 148 de mijloace de intervenţie.
- Circulaţie închisă pe A2 Bucureşti - Cernavodă şi pe 47 de drumuri naţionale
Traficul pe reţeaua de drumuri naţionale din judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Vrancea, Buzău, Călăraşi şi Tulcea a fost închis duminică, în urma avertizării cod portocaliu de ninsori şi viscol.
De asemenea, circulaţia rutieră este închisă pe 47 de drumuri naţionale, respectiv: DN 1D Albeşti - Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat - Băile, DN 23A Gologanu - Ciorăşti, DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti, DN 2C Costeşti - Slobozia, DN 2N Bogza - Jitia, DN 2R Jitia - Vintileasca, DN 2B Buzău - Galaţi - frontiera cu Republica Moldova, DN 11A Bârlad - Oneşti, DN 2D Focşani - limita cu judeţul Covasna, DN 2M Focşani - Odobeşti - Coasa, DN 23 Focşani - Brăila, DN 2L Tişiţa - Panciu, DN 24 Tişiţa - Vaslui, DN 2 limita judeţului Ilfov - Adjud, DN 25A Fundeni - Năneşti, DN 2G Bacău - Comăneşti, DN 2F Bacău - Vaslui, DN 5A în localitatea Izvoarele, între kilometrii 22 şi 25, DN 28A Târgu Frumos - Paşcani, DN 24C Vânători - Rădăuţi Prut, DN 15D Piatra Neamţ - Roman - Negreşti, DN 24A Murgeni - Huşi, DN 10 Buzău - Braşov, DN 1A Vălenii de Munte - Săcele, DN 7C Curtea de Argeş - Piscu Negru, DN 71 Moroieni - Sinaia, DN 22B Brăila - Galaţi, DN 24D Bârlad - Cuca - Tuluceni, DN 26A Oancea - frontiera cu Republica Moldova, DN 2A Urziceni - Hârşova, DN 31A Olteniţa - Mănăstirea, DN 3A Lehliu - Feteşti, DN 3B Călăraşi - Feteşti - Giurgeni Vadu Oii, DN 3 limita judeţului Ilfov - Călăraşi, DN 4 limita cu judeţul Ilfov - Olteniţa, DN 21 Brăila - Slobozia - Călăraşi, DN 25 Tecuci - Şendreni, DN 26 Galaţi - Oancea - Murgeni, DN 31 Cuza Vodă - Olteniţa, DN 41 Olteniţa - Daia, DN 1B Ploieşti - Mizil - Buzău şi DN 21A Bărăganu - Ţăndărei, DN 22A Cataloi - limita cu judeţul Constanţa, DN 22D Măcin - Ciucurova, DN 22E şi DN 22F Horia - Nalbant, potrivit situaţiei înregistrate până luni la ora 9.00 şi anunţate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Traficul greu este restricţionat pe şapte drumuri naţionale. Astfel, pe autostrada A2 tronsonul Feteşti-Cernavodă, pe DN 2 Bucureşti - limita cu judeţul Ialomiţa, DN2A Constanţa - Hârşova, DN 22C Cernavodă - Basarabi şi DN 3 Basarabi - Constanţa este restricţionat traficul pentru maşinile de peste 3,5 tone, iar pe DN 1A Blejoi - Vălenii de Munte şi DN 2 Adjud - Bacău sunt restricţii pentru maşinile de pentru 7,5 tone.
Şoferii sunt sfătuiţi să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, şoferii trebuie să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă şi să aibă lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, precum şi sistem de climatizare-dezaburire funcţional.
În cazul în care traficul rutier se întrerupe din cauza zăpezii, şoferii sunt sfătuiţi să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.
Nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contravenţie şi se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile şi cu amendă de la 6 la 8 puncte, respectiv de la 420 la 560 de lei.
Şoferii sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când carosabilul este acoperit cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.
Meteorologii au emis cod portocaliu de ninsori şi viscol pentru Bucureşti şi 19 judeţe, unde până miercuri dimineaţă va ninge viscolit, viteza vântului va depăşi la rafală 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri, alte 17 judeţe fiind avertizate cu cod galben.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.