Cod unic la medicamente în toată ţările UE, probabil din 2017, pentru a elimina falsificarea

Toate ţările UE vor introduce un cod unic la medicamente, probabil din 2017, având ca scop eliminarea falsificării produselor farmaceutice, a spus, joi, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Tănasă.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului Cod unic la medicamente în toată ţările UE, probabil din 2017, pentru a elimina falsificarea

Cod unic la medicamente în toată ţările UE, probabil din 2017, pentru a elimina falsificarea (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Medicamentele vor avea un cod unic şi, în urma scanării, se va identifica în farmacii dacă acea cutie de medicamente a mai fost sau nu vândută altundeva. Codul va fi unic şi sistemul va fi unic în toată Uniunea Europeană. Altfel spus, în momentul în care tu ai copiat acel cod, automat când scanezi cutia îţi apare în farmacie că ea a mai fost vândută şi în altă parte şi ea trebuie oprită de la vânzare", a explicat Tănasă, prezent la o masă rotundă cu tema "Impactul Directivei Europene privind Medicamentele Falsificate", organizată la sediul Ambasadei Marii Britanii.

Potrivit lui Tănasă, sistemul ar putea fi aplicat, probabil din 2017, pentru că directiva europeană intrată în vigoare în 2013 are un termen de patru ani pentru implementare.

"Sistemul funcţionează deja în mai multe state cu titlu de pilot, cum ar fi de exemplu Belgia, Germania, Italia. Acolo funcţionează de vreo patru - cinci ani. Costurile per cutie vor fi destul de mici -câţiva cenţi în plus. Un cititor pentru farmacie nu va costa mai mult de 80 - 100 de euro", a precizat vicepreşedintele ANM.

El a mai spus că au fost patru - cinci cazuri de medicamente falsificate descoperite în România, însă în 2015 nu a fost înregistrat niciun caz.

Potrivit acestuia, pătrunderea falsurilor în lanţul legal de distribuţie este destul de redusă. La nivelul Europei se estimează că medicamentele contrafăcute nu depăşesc 1 la sută din medicamentele aflate pe piaţă.

La rândul ei, Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, a spus că introducerea acestui sistem este benefică pentru farmacii.

"Din punct de vedere al farmaciştilor este o soluţie salutară, pentru a evita ca în farmacii să pătrundă, prin circuitul legal, medicamente contrafăcute, pentru că în acest moment noi în farmacii nu avem cum să stabilim dacă un medicament este contrafăcut sau nu, pentru că nu putem deschide cutiile de medicamente, întrucât, dacă am face acest lucru, nu le-am mai putea elibera către pacienţii. Această directivă este binevenită. În farmacie nu intră medicamente decât prin circuitul legal, dar şi în aceste condiţii au pătruns medicamente contrafăcute", a spus Clara Popescu.

Directiva Europeană Privind Medicamentele Falsificate a fost adoptată de Parlamentul European în iulie 2011 şi a intrat în vigoare în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici