Codul civil: Căsătoria, uniunea liber consimţită între bărbat şi femeie

Parlamentarii jurişti au definit, miercuri, căsătoria ca fiind uniunea liber consimţită între bărbat şi femeie, încheiată în condiţiile legii, definiţia fiind inclusă, prin consens, în proiectul Codului civil, după ce un deputat a remarcat că în proiect era definită doar logodna.

Urmărește
820 afișări
Imaginea articolului Codul civil: Căsătoria, uniunea liber consimţită între bărbat şi femeie

Codul civil: Căsătoria, uniunea liber consimţită între bărbat şi femeie

Membrii subcomisiei care dezbate proiectul noului Cod civil au adoptat, în acest sens, un amendament al deputatului PNL Gheorghe Gabor, care a remarcat că în proiect este definită logodna, dar nu şi căsătoria.

"Aşa am rezolvat şi problema homosexualilor şi a lesbienelor", a constatat glumind Teodor Andriţă, şeful serviciului legislativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

"Problema e a lor, nu a noastră", a replicat autorul amendamentului, deputatul PNL Gheorghe Gabor.

La propunerea reprezentantului CSM, senatorii şi deputaţii jurişti au amendat prevederea referitoare la familie, textul final precizând că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie.

Ei au făcut amendamente similare în cazul logodnei, care se va putea încheia doar între un bărbat şi o femeie.

La acest capitol, senatorul UDMR Attila Cseke s-a pronunţat împotriva introducerii instituţiei logodnei în noul Cod civil, amendamentul său fiind respins de colegii de comisie.

"Nu văd de ce ar trebui să mai facem un preambul al căsătoriei, care este logodna", a spus senatorul.

El a arătat că obiceiul logodnei se practică şi în prezent, dar că nu este oportun să se dea o "forţă juridică" şi să se impună o anume conduită în cazul acestei instituţii.

Pe de altă parte, preşedintele comisiei, deputatul PDL Daniel Buda, a susţinut necesitatea practică de a se da un regim juridic "unei realităţi care există şi trebuie să fie reglementată".

"Suntem obligaţi moralmente să ne ocupăm de această instituţie şi nu trebuie să ratăm şansa de a reglementa această situaţie", a conchis deputatul democrat-liberal.

Discuţiile pe fond asupra celor patru coduri din domeniul justiţiei au început, în urmă cu o săptămână, în subcomisiile parlamentare de specialitate. Comisia parlamentară creată pentru dezbaterea codurilor din domeniul justiţiei este împărţită în două subcomisii, una care va dezbate Codul civil şi de procedură civilă, condusă de Daniel Buda, iar cealaltă care va analiza Codul penal şi de procedură penală, condusă de Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici