- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.03.2017, 10:24)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CODUL ETIC pentru profesori se află în dezbatere de patru ani. Cum îşi doreşte sistemul să MOTIVEZE cadrele didactice
Potrivit reglementărilor Ministerului Educaţiei, în prezent, şcolarii au o serie de drepturi şi responsabilităţi prevăzute în Statutul elevului. Deşi activitatea profesorilor ar trebui reglementată în aceeaşi manieră, acesta lucru nu se întâmplă.
Urmărește
1396 afișări
CODUL ETIC pentru profesori se află în dezbatere de patru ani. Cum îşi doreşte sistemul să MOTIVEZE cadrele didactice
"Este evident că avem nevoie de un set de reguli pe care să le respectăm în învăţământul preuniversitar, însă consider că sunt necesare mai multe etape pe care le-am discutat şi astăzi cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor. Este foarte important să vedem ce vrem noi de la şcoală, de la profesori şi modul în care înţelegem să ne raportăm. Nu doar o chestiune strict formală pe care să o tot modificăm din an în an şi trebuie să stabilim care este setul de valori. În legislaţie, avem partea disciplinară versus partea de etică. Pe partea de etică, eu cred că trebuie să intervenim un pic şi în Legea Educaţiei. Trebuie să avem elemente de lege primară în Legea Educaţiei ca după aceea, aplicarea să fie foarte uşoară şi uniformă în tot sistemul", a explicat pentru MEDIAFAX, Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Codul de etică pentru profesori urmează să fie pus la punct de Ministerul Educaţiei după ce a tot fost dat la o parte de mai multe conduceri ale instituţiei. Prima dată, un astfel de cod de etică a fost pus în dezbatere publică în anul 2013. În decembrie 2016 a fost pus din nou spre consultare de către fostul ministrul al Educaţiei Mircea Dumitru, dar fără finalitate.
"Codul de etică este bine venit, însă dacă este bine făcut, riguros, să fie ceva concret, practic, nu general şi cu expresii care lasă de dorit. Trebuie să fie uşor de pus în practică şi uşor de monitorizat şi ne-am dori ca în acest cod de etică să existe şi nişte indici de calitate pe care profesorii, în urma rezultatelor şcolare ale elevilor, să poată să primească anumite bonificaţii pentru că altfel, nu putem motiva sistemul să aducă o plus valoare atunci când vine vorba despre calitate. Vom mai avem de aşteptat pentru că am înţeles că se doreşte din partea Ministerului Educaţiei să se amendeze legea educaţiei astfel încăt să existe clar în lege nişte prevederi referitoare la sancţiuni pe baza nerespectări eticii şcolare. Decât să îl facem acum şi prost, mai bine mai aşteptăm un an şi facem bine", a declarat Vlad Ştefan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Reprezentanţii elevilor speră ca acest cod să se materializeze cât mai repede deoarece se simte din ce în ce mai mult nevoia lui în şcoala românească.
"Problemele în şcoli sunt foarte multe, foarte multe abuzuri, foarte multe lucruri legate de inexistenţa pedagogiei pentru că ne izbim de foarte multe cazuri în care elevii sunt nemulţumiţi şi demotivaţi. Că informaţia la clasă nu le este transmisă într-un mod eficient şi relevant. Şi este foarte importantă relaţia dintre profesor, elev şi părinte. Profesorul este într-o tabără, elevii într-o altă tabără şi părinţii sunt de ambele părţi şi nu există comunicare", a adăugat Vlad Ştefan.
De anul trecut, elevii au propriul cod de etică prin "Statutul Elevului", pentru care s-a aşteptat mai bine de cinci ani. Prin acest document sunt reglementate drepturile şi libertăţile elevilor în timpul orelor de curs.
Citeşte şi: VIDEO Zeci de femei şi-au testat limitele la Raliul Iaşiului, cu maşina, la karting şi cumpărături viteză
Citeşte şi: FOTO Metoda INEDITĂ prin care zeci de şoferi au protestat faţă de gropile de pe un drum judeţean din Caraş-Severin
Citeşte şi: Poliţiştii au dat amenzi de peste 140.000 lei comercianţilor de flori dintr-o piaţă din Sectorul 5
Citeşte şi: Mai multe depozite de mobilă din Sectorul 4 al Capitalei au fost amendate cu aproape 200.000 lei
Citeşte şi: IMPORTANT: Cum trebuie să ne pregătim pentru a ne spori şansele de supravieţuire în cazul unui cutremur
Citeşte şi: Ruptură între MAI şi sindicate din cauza sporurilor. De unde pleacă nemulţumirile şi ce plănuiesc angajaţii
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe