COD GALBEN de ninsoare şi viscol: 28 de morţi, 8 drumuri naţionale închise, 79 de trenuri anulate
Circulaţia este închisă pe autostrada A2 între Bucureşti - Lehliu, precum şi pe opt drumuri naţionale, iar pe unele tronsoane de drum este restricţionat traficul greu, potrivit ultimei situaţii anunţate, sâmbătă, de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
COD GALBEN de ninsoare şi viscol: 28 de morţi, 14 drumuri naţionale închise, 79 de trenuri anulate (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax foto)
UPDATE 16: 15 Traficul rutier este închis pe DN 1D Albeşti - Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat - Băile, DN 23A Gologanul - Corăşti, DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti, DN 2B Buzău - Vizireni, DN 2C Costeşti - Slobozia, DN 2N Bogza - Jiţia şi DN 2R Jitia - Vintileasca, conform situaţiei întregistrate până la ora 16.00.
Traficul a fost redeschis pe DN 2 Buzău - Râmnicu Sărat, DN 67D Baia de Aramă - Băile Herculane, DN 24D Vârlezi - Galaţi, DN 7D Câinenii Mici - Poiana, DN 21A Bărăganu - Ţăndărei, DN 3 Lehliu - Călăraşi, DN 1A Blejoi - Săcele pentru toate categoriile de vehicule şi pe DN 2 Urziceni -
Buzău pentru maşinile cu masa totală maximă admisă mai mică de 3,5 tone.
De asemenea, de la ora 13.00 a fost deschis traficul pe o rută alternativă între Bucureşti şi Constanţa, respectiv pe DN 3 Bucureşti - Lehliu, autostrada A2 între Lehliu şi Cernavodă, DN 22C Cernavodă - Murfatlar şi DN 3 Murfatlar - Constanţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Traficul greu este restricţionat pe cinci drumuri naţionale. Astfel, pe DN 5B Ghimpaţi - Giurgiu, DN 2 Bucureşti - Urziceni - Buzău şi DN 73C Curtea de Arges este restricţionat traficul pentru maşinile de peste 3,5 tone, iar pe DN 10 Măgura - Siriu şi pe DN 3A Lehliu - Feteşti sunt restricţii pentru maşinile de pentru 7,5 tone.
UPDATE 15:42 Aproape 80 de trenuri de călători, din cele 1.947 prevăzute să circule, sunt anulate sâmbătă, din cauza vremii nefavorabile, fiind închise patru linii de cale ferată, informează Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
Potrivit situaţiei anunţate până sâmbătă, la ora 14.00, din cele 1.947 trenuri de călători au fost anulate 79, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
De asemenea, din cauza ninsorii şi a viscolului sunt închise patru linii de cale ferată, între Urziceni şi Slobozia, Bucureşti Sud şi Olteniţa, Chiajna şi Jilava, Urziceni şi Ploieşti Sud, pentru intervenţii cu pluguri de zăpadă.
Conform situaţiei anunţate la ora 14.00, nu sunt linii de cale ferată cu circulaţie restricţionată şi nici întarzieri semnificative de trenuri, respectiv de peste 60 de minute.
De asemenea, toate aeroporturile sunt deschise traficului aerian şi nu sunt curse anulate.
Pe Aeroportul Băneasa sunt cinci curse care au întârzieri la decolare şi alte două cu întârzieri la aterizare mai mari de 30 de minute.
Totodată, pe Aeroportul Otopeni sunt două curse care au întârzieri la decolare mai mari de 30 de minute şi o cursă cu întârziere la aterizare.
UPDATE 15:10 Traficul prin Vama Giurgiu-Ruse restricţionat pentru tir-urile şi camioanele care veneau din Bulgaria a revenit la normal, sâmbătă la prânz, pe ambele sensuri.
"Traficul rutier a fost restricţionat la Adunaţii Copăceni, dinspre Bucureşti şi în parcările din apropierea Vămii Giurgiu, pentru tirurile şi camioanele venite din Bulgaria. Traficul a fost restricţionat ieri ( vineri - n.r.) la ora 17.00 pentru autovehiculele de peste 7,5 tone, iar ulterior acestea au străbătut DN 5 Bucureşti - Giurgiu însoţite de echipaje ale Poliţiei Rutiere, fiind grupate în coloane de 30-50 de autovehicule. De la oră 12 noaptea am sistat însă aceste transporturi controlate de trafic greu deoarece în zonă a început să ningă abundent şi să bată vântul puternic cu peste 70-80 kilometri pe oră. Toată noaptea drumarii au acţionat, iar astăzi ( sâmbătă - n.r.) de la oră 9.30 s-a reînceput acţiunea de trecere în coloană a tirurilor şi camioanelor, însoţite de poliţişti, pentru ca acum traficul să se desfăşoare normal, pe ambele sensuri, pentru toate categoriile de autovehicule", susţin reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Giurgiu.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Giurgiu au mai precizat că pe timpul restricţionării traficului greu în parcările din apropierea Vămii Giurgiu au fost trase pe dreapta aproximativ 150 de tiruri şi camioane, iar în partea dinspre Bucureşti, la Adunaţii Copăceni, au fost oprite peste 200 de autovehicule de tonaj greu, care succesiv s-au pus în mişcare, iar la ora transmiterii acestei ştiri traficul pe întreg tronsonul DN 5 Bucureşti - Giurgiu se desfăşoară normal, pe ambele sensuri.
UPDATE 13:34 Aproximativ 60 de curse feroviare, din cele peste 1.900 la nivel naţional, sunt anulate pentru că a fost necesară intervenţia cu utilajele de deszăpezire, a declarat, sâmbătă, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.
Ministrul Transporturilor a spus, după videoconferinţa cu prefecţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, că traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar nu există probleme deosebite, iar aproximativ 60 de curse feroviare sunt anulate, din cele peste 1.900 la nivel naţional.
Anca Boagiu a mai spus că aproximativ 700 de tiruri au fost însoţite, de vineri până sâmbătă, pentru a intra pe drumurile deszăpezite.
"Activitatea din ultimele zile a fost axată pe siguranţa cetăţeanului", a adăugat ministrul Boagiu.
Ea a mai spus că au fost redeschise mai multe drumuri naţionale, iar vineri noapte intervenţia majoră a fost pentru deblocarea autostrăzii A1 Bucureşti - Piteşti, a vămii de la Giurgiu şi pentru transportarea asistată a camioanelor de mărfuri către Sibiu, împreună cu Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi, sub supravegherea echipajelor de poliţie.
Vineri, autostrăzile A1 şi A2, precum şi zeci de drumuri naţionale şi judeţene au fost închise din cauza viscolului şi a zăpezii.
UPDATE 13:30 Traficul rutier este închis în continuare, sâmbătă după-amiază, pe 14 drumuri naţionale, în timp ce pe A2 a fost redeschis doar pe tronsonul Lehliu - Cernavodă, iar pe alte opt artere naţionale circulaţia este restricţionată pentru maşinile de peste 7,5 tone, respectiv 3,5 tone.
Potrivit unei situaţii transmise la ora 13.00 de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, începând cu ora 12.30 traficul a fost redeschis pe autostrada A2, pe sectorul Lehliu - Cernavodă şi pe DN 22C Cernavodă - Murfatlar.
Conform CNADNR, rămân în continuare închise 14 artere naţionale: A2 Bucuresti - Lehliu, DN 1D Albesti - Urziceni, DN 2 Urziceni - Râmnicu Sărat, DN 21A Bărăganu - Ţăndărei, DN 22 Râmnicu Sărat - Băile, DN 23A Gologanul - Corăsti, DN 23B Măicănesti - Ciorăsti, DN 24D Vârlezi -Galaţi, DN 2B Buzău - Vizireni, DN 2C Costesti - Slobozia, DN 2N Bogza - Jiţia, DN 2R Jiţia - Vintileasca, DN 67D Baia de Aramă - Băile Herculane şi DN 7D Câinenii Mici - Poiana.
Totodată, circulaţia este restricţionată pentru maşinile de peste 7,5 tone pe DN 1 Ploiesti - Azuga, DN 1A Blejoi - Săcele, DN 10 Măgura - Siriu, DN 3 Bucuresti - Lehliu, DN 3A Lehliu - Feteşti.
Pe alte trei drumuri naţionale - DN 5B Ghimpaţi - Giurgiu, DN 2 Bucuresti - Urziceni şi DN 73C Curtea de Argeş - traficul este restricţionat pentru maşinile de peste 3,5 tone.
UPDATE 13:12 Alte patru persoane, din judeţele Cluj, Vrancea, Mureş şi Suceava, au murit din cauza gerului, numărul deceselor înregistrate de la emiterea avertizării şi până în prezent ajungând la 28, informează, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, 329 de persoane fără adăpost sau cu hipotermie au fost transportate de către serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale, în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 148 au avut nevoie de îngrijiri medicale în unităţile şi compartimentele de primiri urgenţă.
UPDATE 12:08 Două femei din judeţul Buzău au născut la domiciliu, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la una dintre ele ambulanţa reuşind să ajungă abia sâmbătă în jurul orei 11.00 din cauza drumurilor înzăpezite.
Potrivit directorului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Buzău, Luana Evangheliţa Zissu, una dintre femei a născut la domiciliu, într-un sat din localitatea Amaru, fiind îngrijită şi supravegheată doar de soţul ei. Ambulanţa a fost trimisă în zona în care locuieşte femeia însă abia la ora transmiterii acestei ştiri a reuşit să ajungă acolo.
Conform sursei citate, femeia şi bebeluşul ar fi în stare bună, cei doi urmând să fie transportaţi cât de repede posibil la maternitatea din Buzău.
Tot în noaptea de vineri spre sâmbătă, o femeie a născut acasă în satul Mănăstirea, oraşul Pătârlagele, cei doi fiind în stare bună, transportaţi deja la spitalul din oraşul Nehoiu.
Sâmbătă, în judeţul Buzău sunt închise DN 2 B Buzău - Braila, DN 22 Râmnicu Sărat - Boldu - Băile - Brăila şi DN 2 C Costeşti Padina. De asemenea, sunt impracticabile 18 şosele judeţene.
Conform datelor furnizate de Poliţia Judeţeană Buzău, sâmbătă dimineaţă a fost redeschis DN 2 între Buzău şi Râmnicu Sărat, însă doar pentru maşinile mai mici de 3, 5 tone. Sunt deschise, de asemenea, DN 1 B Buzău Ploieşti şi DN 10 Buzău-Braşov, unde nu au acces maşinile mai mari de 7,5 tone.
08:56 Circulaţia este închisă, sâmbătă dimineaţă, pe autostrada A2 şi pe 22 de drumuri naţionale, iar autostrada A1 a fost redeschisă, fiind restricţionat traficul pentru maşinile de peste 7,5 tone.
Circulaţia este închisă pe A2 Bucureşti - Constanţa, DN 2 Bucureşti - Râmnicu Sărat, DN 2R Jitia - Vintileasca (judeţul Vrancea), DN 24D Bârlad - Galaţi, DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti, DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila, DN 2C Costeşti - Slobozia, DN 1D Albeşti Paleologu - Urziceni, DN 23A Focşani - Gologanu, DN 2N Bogza - Dumbrăveni - Jitia, DN 67C Novaci - Rânca, DN 3 Bucureşti - Călăraşi, DN 2B Buzău - Brăila, DN 2A Slobozia - Urziceni, DN 65A Mirosi - Buzoeşti şi Roşiorii de Vede - Turnu Măgurele, DN 41 Olteniţa - Giurgiu, DN 31 Olteniţa - Mănăstirea, DN 61 Ghimpaţi - Găeşti, DN 21A Ţăndărei - Bărăganu, DN 67D Baia de Aramă - Herculane, DN 1A Vălenii de Munte - Săcele, DN 3A Lehliu - Feteşti şi DN 7D Câineni - Poenari, potrivit ultimei situaţii anunţate, sâmbătă, de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
Traficul pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti a fost redeschis vineri noapte pentru vehiculele cu masa totală maximă admisă mai mică de 7,5 tone. Pe DN 4 Bucureşti - Olteniţa a fost deschisă circulaţia pentru autoturisme, rămânând restricţionată pentru traficul greu.
De asemenea, zeci de drumuri judeţene sunt în continuare închise.
Centrul Infotrafic a anunţat că traficul greu este restricţionat pe 14 drumuri naţionale. Astfel, pe DN65A Buzoieşti- Roşiori de Vede şi DN4 Bucureşti- Olteniţa este restricţionat traficul pentru maşinile de peste 3,5 tone, iar pe DN10 Buzău - Braşov, DN1 Ploieşti - Braşov, Autostrada Bucureşti - Piteşti, DN 5 Bucureşti - Giurgiu, DN1A Blejoi- Vălenii de Munte, DN22C Cernavodă - Murfatlar, DN2D Băile- Brăila, DN3 Murfatlar- Constanţa, DN5B Vlasiu - Giurgiu, DN68A Lugoj - Ilia, DN71 Fieni- Sinaia şi DN73 Curtea de Argeş - Râmnicu Vâlcea sunt restricţii pentru maşinile de pentru 7,5 tone.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cu cod galben, valabilă până duminică, ora 20.00, conform căreia aria ninsorilor va cuprinde treptat, începând din sud-vestul ţării, toate regiunile. Local ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 centimetri, în special în zonele de deal şi de munte.
Vântul va sufla cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50 - 60 kilometri pe oră, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 kilometri pe oră, viscolind sau spulberând zăpada.
Sâmbată dimineaţă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub forma de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.
Şoferii sunt sfătuiţi să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, şoferii trebuie să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă şi să aibă lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, precum şi sistem de climatizare-dezaburire funcţional.
În cazul în care traficul rutier se întrerupe din cauza zăpezii, şoferii sunt sfătuiţi să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.
Nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contravenţie şi se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile şi cu amendă de la 6 la 8 puncte, respectiv de la 420 la 560 de lei.
Şoferii sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când carosabilul este acoperit cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO