CODUL PORTOCALIU de ninsori abundende a intrat în vigoare. Unde sunt centrele de donaţie pentru sinistraţi - FOTO

Armata Română a organizat mai multe centre de donare de produse pentru sinistraţi, în toată ţara. De asemenea, Primăria Capitalei a înfiinţat, duminică, nouă puncte de colectare a ajutoarelor, cu program non-stop, pentru persoanele sinistrate, o parte din îmbrăcămintea care va fi donată urmând să fie dată celor fără adăpost din centrele sociale din Bucureşti.

Urmărește
4315 afișări
Imaginea articolului CODUL PORTOCALIU de ninsori abundende a intrat în vigoare. Unde sunt centrele de donaţie pentru sinistraţi - FOTO

AJUTOARE PENTRU SINISTRAŢI: Unde sunt centrele de donaţie din toată ţara (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

UPDATE 20:00 - Comitete de voluntariat în protopopiate, pentru ajutorarea sinistraţilor afectaţi de zăpadă şi ger

Toate protopopiatele din zonele afectate de căderile mari de zăpadă şi ger au organizat comitete de voluntariat pentru ajutorarea enoriaşilor care au rămas izolaţi din cauza troienelor, la Vălenii de Munte, Buzău, Focşani, Slobozia şi Călăraşi fiind transportate alimente în sute de gospodării.

"Toate episcopiile şi arhiepiscopiile unde au fost situaţii grave create de condiţiile meteorologice au anunţat stare de necesitate. Protoeriile (care au în jurisdicţie mai multe biserici - n.r.) au organizat comitete de voluntariat, iar preoţii şi credincioşii s-au mobilizat pentru salvarea vieţii celor aflaţi sub zăpadă", a declarat, duminică părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

În zona de NE a judeţului Prahova, protoeriatul Vălenii de Munte ajută de câteva zile cu alimente de primă necesitate, haine, lemne de foc, apă şi altele, aproximativ 200 de familii aflate în situaţii dificile.

"Trebuie să spun că este o solidaritate locală, fără publicitate, extraordinară în zonă. Preşedintele Toyota, Constantin Petrescu, ne-a dat 10 maşini de teren cu care am mers în 30 de localităţi din această zonă unde erau aproximativ 200 de familii, unele cu mulţi copii. Am ajuns la toate cu alimente şi haine. Unor bărâni singuri sau celor bolnavi le-am dat zăpada din faţa casei şi le-am cărat lemne de foc. Nu ne-a dat nimeni ordin şi nici nu ne-am dus în piaţă să anunţăm acest lucru. Aceste gesturi fac parte din viaţa noastră. iar bisericile au mulţi oameni de bine", a declarat duminică agenţiei MEDIAFAX, părintele Florin Boţârcă, protopop de Vălenii de Munte.

"Am avut situaţii foarte grave, chiar familia unui preot cu copii mici în casă ne-a cerut ajutorul sâmbătă pentru că nu mai văzuse lumina zilei de ceva timp. Apoi, preotul din Cârlig a deszăpezit drumurile cot la cot cu oamenii. Peste tot au fost create comitete de voluntariat, iar multe biserici din Buzău şi Focşani adună alimente de primă necesitate care vor fi transportate la sinistraţi. De cele mai multe ori, preoţii au în parohii oamenii care transportă cu propriile maşni sau ale unor firme la care lucrează toate ajutoarele pentru sinistraţi. Nimeni nu stă cu mâinile încrucişate", a declarat pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, părintele Adrian Ionescu.

UPDATE 19:30 - Câteva zeci de suporteri ai unor echipe de fotbal din Bucureşti au ajutat la deszăpezire în Buzău

Câteva zeci de suporteri ai unor echipe de fotbal din Bucureşti au mers, duminică, în localitatea buzoiană Cotu Ciorii, pentru a-i ajuta la despezire pe localnicii afectaţi de ninsori.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Buzău, Adrian Cristian, grupul de suporteri ai unor echipe de fotbal din Bucureşti a participat la deszăpezire în localităţile Cotu Ciorii şi Movila Oii.

Conform sursei citate, tinerii au dus alimente locuitorilor din zonele înzăpezite şi i-au ajutat pe bătrâni să îşi cureţe zăpada din curţi, să ajungă la depozitele de lemne şi la animale.

Purtătortul de cuvânt al Jandarmeriei Buzău a adăugat că duminică după-amiază 30 de jandarmi au reuşit să ajungă cu alimente în localitatea Robeasca, unde oamenii sunt izolaţi în zăpadă de mai bine de o săptămână.

De asemenea, în judeţul Buzău au acţionat 190 de jandarmi de la Buzău şi Ploieşti în localităţile C.A. Rosetti, Movila Oii, Bâlhacu, Galara Cilibia, pentru curăţarea curţilor oamenilor.

În localitatea C.A. Rosetti a ajuns şi un camion cu alimente de la Jandarmeria Capitalei, reprezentând norma de hrană suplimentară pentru misiunile la care jandaremii bucureşteni au participat.

UPDATE 18:30 - Publisind şi SNLP strâng alimente pentru sinistraţi, vor fi duse împreună cu un transport cu lemne

Sindicatele Publisind şi SNLP încep acţiunea de strângere de haine şi alimente pentru persoanele sinistrate, aceasta desfăşurânud-se de luni până miercuri, bunurile adunate urmând să fie transportate în zonele calamitate, joi, cu sprijinul Ministerului Justiţiei.

Acţiunea va consta în colectarea de bunuri donate de la membrii de sindicat şi în achiziţionarea unor produse, informează, duminică, Federaţia Sindicatelor din Adminsitraţia Publică - Publisind şi Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare - SNLP.

Donaţiile pot fi sub forma unor sume de bani din care se va constitui un fond pentru achiziţionarea de alimente sau sub formă de bunuri.

Întreaga acţiune se va desfăşura în relaţie permanentă cu Birourile executive ale celor două organizaţii. Bunurile se vor păstra la sediile sindicatelor sau filialelor SNLP din Bucureşti până miercuri.

Sindicatele Publisind şi filialele SNLP din alte oraşe, precum şi persoanele fizice interesate, pot depune bani în contul RO63BRDE450SV68409024500 deschis de SNLP. Toate viramentele, donaţiile şi plăţile efectuate vor fi făcute publice pe paginile web ale organizaţiilor.

Toate bunurile vor fi colectate miercuri după-amiază, iar joi dimineaţă vor fi transportate spre una din zonele afectate, destinaţia urmând să fie stabilită atunci. Transportul de bunuri va fi însoţit de un altul cu lemne pentru foc oferite de Sindicatul din Consiliul Judetean Gorj afiliat Publisind.

Pentru transport va fi cerut ajutorul Ministerului Justiţiei.

UPDATE 18:00 - Salvatorii minieri de la CNH Petroşani,pregătiţi să sprijine acţiuni de deszăpezire din zone izolate

O echipă de salvatori minieri profesionişti de la Compania Naţională a Huilei din Petroşani este pregătită să intervină dacă este nevoie în zonele afectate de nămeţi, atât pentru eliberarea oamenilor blocaţi în locuinţe, cât şi pentru eliberarea căilor de acces din localităţile izolate de zăpadă.

Compania Naţională a Huilei din Petroşani este dispusă să trimită în zonele izolate din ţară mai mulţi salvatori minieri profesionişti, care să sprijine echipele ce intervin pentru eliberarea oamenilor din satele izolate.

"Salvatorul minier profesionist este pregătit pentru a interveni în situaţii-limită. Ştie ce înseamnă salvarea de vieţi omeneşti, cum ştie şi ce înseamnă eliberarea unor perimetre blocate. Să nu uităm că ei sunt primii care intervin într-o zonă cu probleme din subteran, fie pentru partea umană, fie pentru securizarea locului de muncă", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul general al CNH, Constantin Jujan.

UPDATE 16:40 - MApN continuă acţiunile de ajutorare a populaţiei afectate de viscol şi ninsorile abundente

Armata a intervenit şi acţionează în continuare în situaţiile excepţionale cu care se confruntă populaţia şi autorităţile locale, pentru salvarea vieţilor puse în pericol, pentru colectarea, distribuirea de alimente şi bunuri de strictă necesitate şi pentru deszăpezirea principalelor căi de acces.

În prezent, sunt în curs de desfăşurare 19 de misiuni de intervenţie în judeţele din Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, unde militarii acţionează pentru salvarea vieţilor omeneşti, pentru distribuirea de alimente şi bunuri de strictă necesitate şi pentru deszăpezirea căilor de acces. Intervenţiile militarilor pentru deszăpezirea localităţilor vizează, în principal, deblocarea căilor de acces spre şcoli, spitale, cămine de bătrâni, a unor locuinţe izolate, ambulanţe sau maşini care blochează căile rutiere, precizează MApN.

În cursul nopţii şi în dimineaţa zilei de duminică, prioritatea Armatei a fost ca produsele alimentare şi materialele de strictă necesitate, oferite de asociaţii şi patronate ale producătorilor din industria alimentară sau colectate la cele 38 de centre deschise, în Bucureşti şi în mai multe garnizoane de pe cuprinsul întregii ţări, să fie transportate de urgenţă către populaţia din localităţile izolate.

Astfel, aeronavele militare C-27 J SPARTAN au transportat, pe timpul nopţii, 20 de tone de produse alimentare, de la Bucureşti la Bacău. De asemenea, este în desfăşurare o operaţiune de preluare, cu o aeronavă C-27 J SPARTAN, a 6 tone de alimente colectate în centrele deschise la Timişoara şi Sibiu, care se transportă la Flotila 95 Aeriană din Bacău. De la Flotila 95 Aeriană Bacău, ajutoarele umanitare vor fi preluate imediat de militari din Divizia 2 Infanterie, care le transportă, cu autocamioane, în localităţi izolate din judeţul Vrancea, în baza solicitărilor adresate de autorităţile locale. Aeronavele militare vor continua, şi pe parcursul acestei seri, să efectueze misiuni de transport al ajutoarelor umanitare colectate în ţară către Bacău.

Pe de altă parte, duminică, alte 10 autocamioane ale Armatei au plecat din Bucureşti către localităţile Râmnicelu, Boldu, Bălăceanu, Cochirleanca, Ghergheasa, Balta Albă, Luciu şi Vâlcele, din Buzău, şi Dumitreşti, Vrancea, cu 38 tone de alimente şi două tone de îmbrăcăminte, care sunt distribuite populaţiei de către autorităţile locale.

  • Nouă puncte de colectare a ajutoarelor pentru sinistraţi, înfiinţate în Bucureşti

"Având în vedere situaţia critică în care se află o parte dintre cei care locuiesc în zone mai izolate din România, primarul general, Sorin Oprescu, a făcut un apel către bucureşteni, pe care îi roagă să contribuie, pe măsura posibilităţilor, cu pături, îmbrăcăminte, încălţăminte şi alimente neperisabile pentru ajutorarea celor sinistraţi. De asemenea, o parte din îmbrăcămintea donata va fi distribuită persoanelor fără adăpost cazate în centrele sociale din Bucureşti", potrivit unui comunicat transmis de municipalitate.

Primăria Capitalei a înfiinţat, duminică, nouă puncte de colectare ale acestor ajutoare, cu program non-stop. Acestea sunt sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti din str.Foişorului, nr.56-58, sector 3, sediul Complexului integrat de servicii sociale pentru adulţi Sf.Ioan, nr.64, sector 3, Policlinica socială Regina Maria, nr.81-88, sector 3, Cantina socială Griviţa, Calea Grivitei nr.216, sector 1, Cantina socială Dacia, bdul. Dacia, nr. 196, sector 1, Cantina socială Ferentari, Calea Ferentari nr. 91, sector 5, Cantina socială Bucur, str.Agricultori n.44, sector 2, Cantina socială Sf. Constantin, str. Sf. Constantin nr. 8, sector 1, sediul PMB, parter, Splaiul Independenţei, nr.291-293, sector 6.

În prezent, în adăposturile Municipalităţii sunt cazate 630 de persoane fără adăpost - 158 la adăpostul din Berceni şi 472 la Complexul Integrat de Servicii Sociale din Pallady.

În cazul în care sunt bucureşteni care doresc să facă donaţii dar nu se pot deplasa, aceştia pot suna la numerele de telefon 0.800.821.218 şi 021.305.55.50 şi o echipă a DGASMB se va deplasa la domiciliul acestora.

  • Zeci de persoane din judeţul Dâmboviţa au donat peste o tonă de alimente, îmbrăcăminte şi bani la centrul de colectare pentru sinistraţii din Vrancea şi Buzău

Potrivit reprezentanţilor Garnizoanei Târgovişte, punctul de colectare a fost amenajat în Piaţa Tricolorului din centrul municipiului Târgovişte, oamenii putând face donaţii în fiecare zi, între orele 10.00 şi 16.00.

"Garnizoana Târgovişte şi noi încercăm să ajutăm sinistraţii. Zeci de persoane au adus alimente, pături, îmbrăcăminte şi bani, iar acţiunea de colectare continuă", a declarat directorul filialei Crucea Roşie Dâmboviţa, Gheorghe Popescu.

  • Aproximativ cinci tone de alimente şi haine, trimise de la Timişoara spre Buzău cu un avion militar

Un avion militar a preluat, duminică, de pe Aeroportul Internaţional Timişoara, o încărcătură de aproximativ cinci tone de alimente, haine şi pături donate de timişoreni, pe care le va transporta în Buzău, pentru a fi distribuite oamenilor afectaţi de ninsori.

Potrivit căpitanului Adrian Jianu, ofiţer de informare şi relaţii publice la Brigada 18 Infanterie "Banat", alimentele sunt neperisabile şi au fost donate de timişoreni, în cursul zilei de sâmbătă.

"Iniţial, am estimat că sunt două tone de alimente, dar am cântărit încărcătura la aeroport, înainte de a urca întreaga cantitate în avion, şi am constatat că sunt cinci tone de alimente, haine şi pături pe care oamenii le-au donat în 24 de ore. O aeronavă militară a preluat cantitatea de ajutoare şi o transportă înspre Buzău, iar de acolo ajutoarele vor fi trimise în zonele afectate de zăpadă, acolo unde va fi nevoie", a declarat căpitanul Adrian Jianu.

Acestea nu sunt, însă, singurele ajutoare trimise din judeţul Timiş înspre zonele afectate de zăpadă. Vineri, un prim transport a fost trimis de compania Smithfield în judeţul Vrancea.

"Timişenii sunt solidari în aceste zile cu cei care se confruntă cu această situaţie a vremii. Un prim pas l-au făcut cei de la o mare companie din România, Smithfield, care are ca şi obiect de activitate presarea cărnii. În cursul zilei de vineri au fost trimise la sinistraţii din judeţul Vrancea circa 10 tone de carne, conserve şi mezeluri. Este un pas pe care trebuie să-l luam ca şi exemplu. Vom continua şi în următoarea perioadă să îi ajutăm pe cei nevoiaşi. Astăzi (duminică - n.r.) trimitem bunuri şi alimente, adunate în nici 24 de ore. De la agenţii economici nu am dat nimic. Aşteptăm în continuare să reacţioneze şi ei. Vă asigur că acţiunile de acest gen vor continua în Timiş", a declarat Mircea Băcală, prefectul judeţului Timiş.

În continuare, timişorenii sunt aşteptaţi să doneze alimente neperisabile, haine şi pături pentru sinistraţii din judeţele afectate de zăpadă. Donaţiile se pot face la Garnizoana Militară din Piaţa Libertăţii, iar începând de luni şi la oficiile poştale din Regionala de Vest.

  • Puncte de colectare de alimente pentru sinistraţii din ţară deschise şi la Suceava

Sucevenii pot dona alimente pentru persoanele din localităţile înzăpezite din sud-estul ţării, în municipiul Suceava şi în judeţ, la sediile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, precum şi la filiala Crucii Roşii fiind deschise puncte de colectare.

Sub coordonarea Prefecturii Suceava în judeţ s-au deschis puncte de colectare de alimente la sediile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Suceava din municipiul Suceava şi din toate subunităţile celor două instituţii din judeţ, precum şi la sediul Societăţii Naţionale Crucea Roşie - filiala Suceava.

Dată fiind situaţia cu care se confruntă locuitorii din zonele afectate de fenomenele meteo periculoase, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a făscut un apel pentru sensibilizarea sucevenilor, a agenţilor comerciali şi a ONG-urilor, pentru a participa la campania de solidaritate faţă de persoanele aflate în dificultate.

Prefectura Suceava a trimis, sâmbătă, sinistraţilor din judeţele Brăila şi Ialomiţa, ajutoare constând în peste 5.000 de conserve, 11.000 de pâini, aproximativ 2.000 de sticle cu apă minerală, 1.000 de kilograme de preparate din carne - salam, parizer, costiţă afumată şi slănină afumată, aproximativ 450 de kilograme de lactate - lapte praf, unt, caşcaval, brânză de burduf, 550 de kilograme de orez, peste 600 de litri de ulei, 150 de kilograme de făină, peste 800 de kilograme de sare, 350 de borcane de muştar şi aproximativ 400 de kilograme de zahăr, biscuiţi şi sucuri.

  • Un elicopter al IGAv transportă alimente în Valea Măcrişului, judeţul Ialomiţa

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie va transporta alimente în localitatea Valea Măcrişului, judeţul Ialomiţa.

Elicopterul a decolat din Bucureşti, duminică.

Judeţul Ialomiţa este unul dintre cele mai afectate de ninsorile abundente din ultimele zile.

Un nou val de ninsori a fost anunţat de duminică până marţi, la ora 14.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici