CODUL PORTOCALIU ŞI GALBEN DE CANICULĂ, prelungit. Harta zonelor afectate

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit avertizarea cod galben şi portocaliu de caniculă pentru judeţele din sudul ţării, aceasta fiind valabilă în zilele de miercuri şi joi, când se va înregistra un val de căldură persistent şi disconfort termic accentuat.

Urmărește
4436 afișări
Imaginea articolului CODUL PORTOCALIU ŞI GALBEN DE CANICULĂ, prelungit. Harta zonelor afectate

CODUL PORTOCALIU ŞI GALBEN DE CANICULĂ, prelungit (Imagine: Shutterstock)

Potrivit avertizării transmise marţi de Administraţia Naţională de Meteorologie, miercuri şi joi, valul de căldură va persista în regiunile sud-vestice şi sudice, unde temperaturile maxime vor atinge frecvent valori de 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80.

Avertizarea cod portocaliu de caniculă a fost prelungită până joi pentru judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu. În aceste judeţe, temperaturile maxime vor atinge frecvent 37- 38 de grade şi pe arii restrânse 39 de grade.

"Pe parcursul zilelor de miercuri şi joi, canicula se va intensifica în jumătatea sudică a Olteniei şi în sud-vestul Munteniei, unde disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80", potrivit ANM.

Capitala şi judeţele Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Caraş-Severin vor fi miercuri şi joi sub avertizare cod galben de caniculă.

MIERCURI

În estul, sud-estul ţării şi zona de munte, îndeosebi în cursul zilei, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi condiţii de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar manifestările de instabilitate atmosferică se vor semnala izolat, cu precădere în nord-vest, în cursul nopţii. Temperaturile maxime vor avea valori de la 27 de grade în nordul Moldovei şi în Delta Dunării până în jur de 37 de grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 în Oltenia, Muntenia, Banat şi pe arii restrânse în celelalte regiuni.  Temperaturile minime vor fi cuprinse între 13 şi 24 de grade, uşor mai scăzute în depresiuni.

LA BUCUREŞTI

Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales după-amiaza, când vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă, în scădere, va fi de 32...33 de grade, iar cea minimă de 19...21 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80.

JOI

Vremea va fi în general instabilă în vestul, nordul şi centrul ţării şi în zona montană, unde vor fi înnorări temporar accentuate şi pe arii relativ extinse averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi condiţii de grindină. În restul teritoriului cerul va fi variabil, astfel de fenomene se vor semnala izolat, iar valorile termice vor caracteriza o vreme călduroasă, caniculară în Câmpia Română. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 26 şi 37 de grade, iar cele minime între 14 şi 24 de grade, uşor mai scăzute în depresiuni.

Vezi cum va fi vremea în oraşul tău, pe Apropo.ro!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici