- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.10.2011, 15:16)
- Ovidiu Vanghele , Ionut Muresan ,
Codul Rutier: Permisul de conducere, retras de Poliţie la sesizarea medicului de familie dacă un specialist semnalează afecţiuni medicale
Medicul de familie al unui şofer care a suferit o boală neurologică severă trebuie să-l trimită pe acesta la un control de specialitate, în cazul în care cel vizat nu-l trece tot medicul de familie fiind cel care trebuie să anunţe poliţia pentru ca celui în cauză să-i fie retras permisul.
Urmărește
8097 afișări
Codul Rutier: Permisul de conducere, retras de Poliţie la sesizarea medicului de familie dacă un specialist semnalează afecţiuni medicale (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Conform Codului Rutier, "atunci când constată că o persoană din evidenţa sa care posedă permis de conducere prezintă afecţiuni medicale (prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătăţii, n.r.), medicul de familie va solicita examenul de specialitate necesar" pentru a reconfirma capacitatea celui în cauză de a conduce.
"În cazul în care s-a stabilit că persoana este declarată inaptă medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul, va comunica aceasta imediat poliţiei rutiere pe raza căreia medicul (de familie, n.r.) îşi desfăşoară activitatea", se mai arată în Codul Rutier.
Între afecţiunile "incompatibile" cu statutul de şofer se numără şi "bolile neurologice severe", atunci când existenţa acestora este confirmată printr-un act medical conţinând o "opinie medicală autorizată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Codul Rutier vorbeşte şi despre o situaţie în care permisul de conducere este reînnoit periodic, în urma unor evaluări de specialitate. Situaţia este valabilă în cazul tulburărilor neurologice asociate cu boli sau cu intervenţii chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficienţe motorii sau senzoriale şi afectează echilibrul şi coordonarea". Recomandarea Ministerului Sănătăţii este că aceste afecţiuni "trebuie luate în considerare în funcţie de manifestările lor funcţionale şi de riscurile evoluţiei".
"În acest caz, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere auto poate face obiectul evaluării periodice în eventualitatea riscului decompensării", se precizează în ordinul ministrului emis în completarea Codului Rutier.
În cazul în care o persoană este declarată incompatibilă cu statutul de şofer din motive medicale, permisul de conducere al acesteia este retras de poliţia rutieră, după primirea sesizării din partea medicului de familie.
"Permisul poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură. Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituţiile medico-legale, la solicitarea şi pe cheltuiala părţilor interesate", mai prevede Codul Rutier.
Şeful Poliţiei Rutiere, comisarul şef Lucian Diniţă, a declarat, luni, că, până în anul 2006, medicul de familie era obligat să informeze poliţia în cazul în care constata că starea de sănătate a unui pacient de-al său îl face pe acesta incompatibil cu calitatea de şofer. Legea s-a schimbat însă, după ce "societatea românească a acuzat că această prevedere este o măsură discriminatorie şi abuzivă".
"Conform actualelor prevederi, medicul de familie este obligat să sesizeze o unitate spitalicească, abia în urma unui control medicii putând să sesizeze poliţia în măsura în care persoana este inaptă să mai conducă", a spus şeful Direcţiei de Poliţie Rutieră din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Diniţă a anunţat, tot luni, că, de la începutul anului şi până în octombrie au fost retrase pe motive medicale 420 de permise de conducere.
Realizatorul TV Şerban Huidu a provocat, duminică, în jurul orei 11.55, la ieşirea din localitatea braşoveană Timişul de Sus, un accident după ce a pătruns cu maşina pe contrasens, pe un carosabil umed, în condiţiile în care ningea, şi a lovit un autoturism Dacia Logan în care se aflau trei persoane.
În urma accidentului şi-au pierdut viaţa şoferul Daciei, Ştefan Lungu Balogh, de 65 de ani, şi Magda Drăghici, de 54 de ani, aflată în dreapta şoferului. De asemenea, Ion Garbiş, de 57 de ani, care se afla tot în autoturismul Dacia Logan izbit de maşina lui Huidu, pe contrasens, a fost grav rănit, fiind internat în comă indusă la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean Braşov, după ce a suferit traumatisme toracice şi craniene, având şi o hemoragie internă. Luni dimineaţă, bărbatul a murit.
Şerban Huidu se afla la volanul unui autoturism de teren Mercedes şi circula dinspre Capitală spre Braşov. El se afla în maşină împreună cu soţia sa, cu cei doi copii în vârstă de 2 şi 4 ani şi cu bona acestora. În urma accidentului, toţi cinci au fost duşi la spital, duminică seară fiind externaţi copiii.
Pe 29 decembrie 2010, Şerban Huidu a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar din Innsbruck, după ce a suferit un accident pe o pârtie de schi din apropierea staţiunii austriece. El a fost menţinut un timp în stare de comă indusă, din care a ieşit pe 1 ianuarie. La aproximativ o săptămână după internare, Şerban Huidu a părăsit secţia de Terapie Intensivă şi a fost mutat într-o rezervă a spitalului din Innsbruck. Totodată, Şerban Huidu a început atunci exerciţiile fizice de recuperare.
Şerban Huidu a revenit pe 4 februarie în România. La momentul respectiv, reprezentanţii Prima TV au declarat că Şerban Huidu se simte bine şi îşi continuă recuperarea. Pe 14 februarie, Şerban Huidu şi-a vizitat colegii din studioul Kiss FM, iar pe 9 martie, el a apărut în prima ediţie din noul sezon al emisiunii "Cronica Cârcotaşilor" de la Prima TV.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe