Coelho: Ca cetăţean european, mă simt în siguranţă cu nivelul de control la frontierele României

Raportorul României şi Bulgariei pe probleme de Schengen, Carlos Coelho, a declarat, vineri, la Bucureşti, că în calitate de cetăţean european se simte în siguranţă cu nivelul de control instituit de autorităţile române la frontierele terestre, maritime şi aeriene.

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului Coelho: Ca cetăţean european, mă simt în siguranţă cu nivelul de control la frontierele României

Coelho: Ca cetăţean european, mă simt în siguranţă cu nivelul de control la frontierele României (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Carlos Coelho a spus că a ales să facă o vizită în România pentru că nu i se pare logic să redacteze un raport despre ţara noastră numai pe baza discuţiilor cu ambasadorii şi pe baza rapoartelor de evaluare tehnică.

Coelho a aspus că "este uşor să fi raportor pentru România în această problemă" pentru că a beneficiat de un sprijin foarte puternic din partea parlamentarilor europeni, dar şi pentru că "România şi-a făcut treaba bine".

Raportorul european a reiterat faptul că toate condiţionalităţile tehnice pentru aderarea României la Spaţiul Schengen au fost îndeplinite şi că experţii din Grupul Sch-Eval au fost unanimi.

Coelho a amintit că România nu numai că a îndeplinit toate condiţiile, dar la unele capitole a aplicat cele mai bune practici din domeniu.

Acest lucru, a spus Coelho, se explică şi prin faptul că România beneficiază de cele mai moderne echipamente de pe piaţă pe unele frontiere.

"Este şi un merit al personalului care foloseşte aceste echipamente şi ia decizii operative. Astfel, vreau să felicit Guvernul român pentru personalul care lucrează pe sistemul informatic Schengen după ce am cunoscut o mare parte din aceştia", a spus Carlos Coelho.

El a subliniat însă că, atunci când vine vorba de securitate, echipamentele nu sunt suficiente, fiind nevoie şi de oameni bine instruiţi.

În concluzie, Coelho a spus că în calitate de cetăţean european se simte în siguranţă cu nivelul de control instituit de autorităţile române atât la frontierele terestre cât şi la cele maritime şi aeriene.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen, a declarat, vineri, că în reuniunea Consiliului JAI s-a propus instituirea unui mecanism de corecţie pentru toate statele Schengen care au probleme în gestionarea fluxurilor migratorii. În cadrul acestui mecanism de corecţie, ţările ar fi obligate să instituie controale la frontieră până la rezolvarea situaţiei.

Tutilescu a mai amintit că în reuniunea Consiliului JAI s-a discutat şi stadiul pregătirii Bulgariei şi României pentru aderarea la Schengen, concluzia fiind că România a finalizat pregătirea tehnică, iar Bulgaria urmează să o finalizeze în luna martie, când va avea loc ultima evaluare pe frontierele terestre.

Secretarul de stat a mai spus că preşedinţia ungară a Uniunii Europene şi-a arătat din nou toată disponibilitatea pentru a se obţine o decizie favorabilă în ceea ce priveşte România şi Bulgaria, pe durata mandatului acesteia.

De asemenea, Tutilescu a precizat că reprezentanţii României şi Bulgariei în Consiliul JAI au reiterat necesitatea ca, la finalul pregătirii Bulgariei pe parte tehnică, cele două state să adere împreună la Spaţiul Schengen.

Marian Tutilescu a făcut aceste declaraţii în contextul vizitei unei delegaţii a Parlamentului European în România condusă de Carlos Coelho, care este raportor al Bulgariei şi României pe aderarea la Schngen.

Concluziile acestei vizite şi raportul de evaluare final pe parte tehnică vor face obiectul unui alt raport ce urmează să fie prezentat în Comisia LIBE. Pe baza acestui raport şi a discuţiilor din Comisie va urma votul în Parlamentul European.

Preşedintele Traian Băsescu declara, joi, că după evaluarea frontierelor Bulgariei din luna martie, autorităţile române vor putea proiecta un posibil calendar privind accesul în Spaţiul Schengen, reiterând că România nu acceptă condiţii suplimentare.

"N-aş vrea să fac publice informaţiile pe care le avem sau ce se discută, nici nu este posibil până nu se ia o decizie. Esenţial pentru noi este să aşteptăm acum noua inspecţie de la finalul lunii martie la frontiera Bulgariei şi atunci vom putea evalua un posibil calendar. România pleacă de la premisa că nu doreşte decuplarea de Bulgaria şi nu o solicităm. Nu am făcut nicio solicitare în acest. În acelaşi timp, plecăm de la premisa absolută că nu acceptăm condiţii suplimentare. Acest lucru nu e posibil. Sigur, şi tratatul nostru şi al bulgarilor, şi modul cum s-au desfăşurat lucrurile şi programarea a privit pachetul România-Bulgaria. Este în regulă, nu contestăm acest lucru, nu cerem decuplarea de Bulgaria, aşteptăm evaluarea de la sfârşitul lunii martie, care sperăm că va fi pozitivă şi vom vedea ce vom face mai departe", a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că se ştiu vulnerabilităţile frontierelor Uniunii Europene.

"Cele câteva milioane de oameni care se află ilegal pe teritoriul UE nu au intrat prin România. Asta e cert. Probabil că avem şi noi mica noastră contribuţie, nu spun că la noi nu se întâmplă nimic în neregulă, dar abordarea noastră este - dacă se îndeplinesc condiţiile, intrăm în Schengen, după care constatând toţi vulnerabilitatea frontierelor UE, plecăm la un nou drum şi vedem ce trebuie făcut. La fel cum facem cu Pactul de stabilitate sau Pactul de competitivitate. Ne adunăm, constatăm că sunt probleme şi modificăm tratatul, adoptăm soluţii", a mai spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici