Video Coldea: SRI nu are acum protocoale funcţionale pe siguranţă naţională. Vulnerabilitatea poate fi exploatată/ Traian Băsescu ştia de existenţa protocoalelor, dar nu de conţinutul lor

Florian Coldea, fost prim-adjunct al SRI, a declarat joi, după aproape şapte ore de audiere în Comisia de Control SRI, că în prezent Serviciul nu are protocoale funcţionale pe siguranţa naţională, spionaj şi în parte chiar şi pe terorism.

Urmărește
1228 afișări

"Azi nu avem protocoale. Cum acţionăm să apărăm interesele României pentru contracararea unor astfel de probleme", a declarat Florian Coldea, arătînd că aceste protocoale inexistente vizează siguranaţa naţională, spionaj şi în parte şi terorismul.

"Vulnerabilizăm sau riscăm să vulnerabilizăm nu doar securitatea naţională şi a unor aliaţi ai noştri. Luaţi de valul de retorici să nu pierdem din vedere lucruri importante. Vulnerabilitatea este exploatabilă şi cineva o va face dacă nu o acoperim. Trebuie să vedem care sunt soluţiile clare pentru a remedia acest lucru", a mai spus Coldea.

Fostul adjunct SRI a fost audiat, timp de şapte ore, pentru a doua oară în Comisia de Control SRI, anunţând că va reveni pentru a oferi şi alte detalii.

Coldea: Nu am cunoştinţă ca ofiţeri SRI să fi realizat un singur act de urmărire penală

Florian Coldea, fost adjunct al SRI, a declarat joi, după audierea în Comisia SRI, că nu are cunoştinţă de niciun ofiţer SRI care să fi realizat un singur act de urmărire penală, în contextul informaţiilor publice privind echipele mixte procurori-ofiţeri SRI care funcţionau în baza protocolului.

"Am reluat subiectul protocoalelor. Am reiterat faptul că problematica cooperării în baza protocoalelor este una internaţională. Nu există altă practică în lume fără a se realiza un cadru procedural, nu se poate coopera fără un protocol, mai ales cu SRI. Dincolo de interpretări judicice, în practică aveau un caracter tehnic, functionau limitativ ca un ghid, pentru a da practica unitară la niv serviciului. Se coopera conform competenţelor legale ale fiecărei părţi", a spus Florian Coldea.

"Nu am cunoştinţă ca ofiţeri SRI să fi realizat un singur act de urmărire penală, sunt povesti izvorâte dintr-o realitate paralelă", a mai spus Florian Coldea.

Ulterior, Claudiu Manda, şef al Comisiei de Control SRI, a declarat că, în faţa aleşilor, Florian Coldea s-a ferit de expresia "echipe mixte".

"I-am spus că într-un bilanţ al Serviciului se vorbeşte despre aceste echipe mixte. A precizat de fiecare dată că aceste lucruri s-au făcut cu respectarea legii", a spus Claudiu Manda.

Coldea, în Comisia SRI,a spus că T. Băsescu ştia de existenţa protocoalelor,dar nu de conţinutul lor

Florian Coldea, fost adjunct SRI, a declarat joi, în Comisia de Control SRI, că Traian Băsescu, fost preşedinte al României, a ştiut de existenţa protocoalelor, dar nu de conţinutul lor, a relatat Claudiu Manda, şef al comisiei parlamentare.

"Răspunsul a fost că da şi că s-a procedat în urgenţă maximă. Decizia CSAT transpusă în protocol pe infracţiuni de evaziune fiscală, au existat situaţii în care au ajuns la judecători pentru a elibera un mandat pe siguranţă naţională. Întrebarea dacă a exista acea discuţie între Coldea-Maior-Băsescu legat de mandatul de securitate naţională asupra lui Andronic, Coldea a spus că nu confirm, nu infirm şi că este o informaţie în spaţiul public".

Întrebat dacă Traian Băsescu ştia de existenţa acestor protocoale, Coldea "a spus că da, ştia de existenţa lor, dar nu de conţinutul lor. Tăriceanu nu mai era premier şi în CSAT, a spus că nu ştie sau nu poate confirma că domnul Tăriceanu ar fi ştiut. Întrebarea Ioan Rus trimis la Bruxelles? – A spus că este exclus, a spus că nu a ştiut despre această deplasare a domnului Rus. (...) A fost întebat dacă l-a cunoscut pe Blejanar înainte să fie şef la ANAF? – A spus că da, dar că nu i-a fost prezentat de domnul Falcă", a mai spus Manda, despre audierea fostului adjunct SRI.

Manda, despre Coldea: A promit de la ideea că ce nu este interzis prin lege înseamnă este permis

Claudiu Manda, şef al Comisiei de Control SRI, a declarat, după audierea lui Florian Coldea, că acesta din urmă a promit de la ideea că ce nu este interzis prin lege înseamnă că este permis în ceea ce priveşte protocolul.

"Sunt câteva lucruri pe are le putem prezenta ca afirmaţii ale domnului Coldea legate de ce înseamnă acest protocol. A promit de la ideea că ce nu este interzis prin lege înseamnă că este permis, a fost discutat la nivelul direcţiei juridice după care a venit spre aprobare la nivelul prim adjunctului după care la nivelul directorului", a declarat Claudiu manda, despre audierea lui Florian Coldea.

"Vulnerabilizăm sau riscăm să vulnerabilizăm nu doar secruritatea naţională şi a unor aliaţi ai noştri. Luaţi de valul de retorici să nu pierdem din vedere lucruri importante. Vulnerabilitatea este exploatabilă şi cineva o va face dacă nu o acoperim. Trebuie să vedem care sunt soluţiile clare pentru a remedia acest lucru", a spus Florian Coldea, după audiere.

Fostul adjunct SRI a fost audiat, timp de şapte ore, pentru a doua oară în Comisia de Control SRI, anunţând că va reveni pentru a oferi şi alte detalii.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, pe site, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, documentul având 18 pagini. În baza acestui act de colaborare, Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani. Protocolul dintre Parchetul general şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009, de către procurorul general la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, adjunctul său, Tiberiu Niţu, şi şeful SRI, George Maior, şi prim-adjunctul Florian Coldea.

Printre obiectivele cooperării se aflau "constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2". Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, "asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici