- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.02.2013, 13:47)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Colecţia "Suntem NOI, Prevenirea": Puşcăriaşi, case de corecţie şi copii beţivi, într-o carte de colorat publicată de Poliţia Capitalei - GALERIE FOTO
Mai multe desene cu copii care sunt închişi în centre de reeducare, care fură sau jefuiesc femei şi distrug bănci cu toporul au fost publicate de Poliţia Capitalei într-o carte de colorat cu caracter educativ din colecţia "Suntem NOI, Prevenirea".
Urmărește
2436 afișări
Colecţia "Suntem NOI, Prevenirea": Puşcăriaşi, case de corecţie şi copii beţivi, într-o carte de colorat publicată de Poliţia Capitalei
Cartea destinată celor mici a fost realizată de Serviciul Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Capitalei.
Prin acest demers, intitulat "A, B, C Legislativ", poliţiştii au vrut să-i facă pe copii să conştientizeze pedepsele riscate de cei care fură sau tâlhăresc.
Totodată, copiii sunt învăţaţi să nu consume alcool, pentru că băutura le-ar putea distruge sănătatea, şi să aibă grijă atunci când ies singuri pe stradă, pentru că ar putea fi bătuţi, răpiţi, vânduţi sau obligaţi să cerşească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Anul ăsta, liderii Democrativei te-au sacrificat. Pe tine, bugetul, țara. 2024 l-ai pierdut pe mâna lor. Puterea ta e în votul tău, de care le e frică
-
Avionul prăbuşit în Coreea de Sud: Prima mărturie a unuia dintre cei doi supravieţuitori ai tragediei
-
Guvernul elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii, industrie alimentară
-
Georgia: Mihail Kavelashvili, învestit preşedinte al ţării. Zourabichvili: Rămân singurul preşedinte legitim
Cartea conţine zece desene pe care copiii le pot colora, fiecare dintre acestea fiind însoţit de un mesaj scris atât în limba română, cât şi în romani.
În primul desen apare un personaj scund, despre care se deduce că ar fi un copil, păzit de un poliţist care îl urmăreşte, calm, cu mâinile la spate. "Copilul" cu dinţii rari, câteva fire de păr şi ochii bulbucaţi pare foarte încântat în faţa unui tort în care sunt înfipte două lumânări aniversare sub forma numărului 14. Mesajul pentru preşcolari al acestui desen este "Pentru faptele sale, copilul poate fi tras la răspundere începând cu vârsta de 14 ani".
La pagina următoare, copiii pot colora un centru de reeducare, cunoscut şi drept "casă de corecţie". În desen apare o casă de ţară cu geamuri mici, care au zăbrele, şi o uşă masivă, din lemn, încuiată cu un lacăt exagerat ca dimensiuni. Printre zăbrelele uneia dintre ferestre iese o mână de copil care trage de sfoară un camion de jucărie, încercând să-l aducă înăuntru. Desenul este însoţit de mesajul "El (copilul - n.r.) poate fi pedepsit prin dojenire, supraveghere strictă timp de un an, închiderea într-o şcoală de corecţie sau când este bolnav internat într-un centru de tratament".
Imediat ce a terminat de colorat exteriorul casei de corecţie, preşcolarul poate "vizita" şi interiorul acesteia, într-un desen cu un copil îmbrăcat în zeghe, care stă trist pe o băncuţă, iar lângă el se vede camionul de jucărie. Pe perete atârnă un calendar gros, pe care scrie "20 de ani". Deasupra desenului poate fi citită explicaţia: "Pedeapsa maximă poate fi închisoarea de până la 20 de ani".
Din desenul cu numărul cinci, preşcolarul care colorează trebuie să înţeleagă limpede principiul de drept care spune că necunoaşterea legii nu îl absolvă de răspundere în cazul comiterii unei infracţiuni. Astfel, în timp ce alege culorile cele mai potrivite pentru un individ care calcă peste cuvântul "LEGE" scris pe drum, acestuia i se explică faptul că "atunci când încalcă legea, nimeni nu se poate scuza că nu a cunoscut-o".
Când termină de vopsit pantofii celui care calcă legea în picioare, copilul poate vedea în carte un hoţ. Cu ochelari negri, ca să nu poată fi recunoscut, hoţul cară vesel o ulcior cât el de mare şi, în timp ce aleargă cu prada în braţe, se uită în urmă, să vadă dacă îl urmăreşte cineva. Deasupra hoţului stă scrisă definiţia furtului: "Luarea unui obiect care aparţine altei persoane, fără acordul acesteia, înseamnă furt".
După hoţ, în carte îşi face apariţia şi micul tâlhar, care atârnă agăţat de lanţul aflat la gâtul unei femei. Deasupra desenului, explicaţia scenei violente: "Când se comite un furt prin ameninţare sau violenţă se numeşte tâlhărie".
Personajul care, până acum, a călcat legea în picioare, a furat şi a jefuit, apare, în cele din urmă, înarmat cu un topor. Tocmai a făcut praf o bancă dintr-un parc, iar tatăl său, un bărbat cu mustaţă şi pălărie, îi plăteşte poliţistului paguba. Morala acestui desen este, potrivit poliţiştilor Serviciului Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, aceea că "atunci când strici în mod intenţionat un lucru, poţi fi pedepsit pentru distrugere, iar părinţii tăi plătesc paguba".
În continuare, copiii au ocazia să afle din carte care sunt drepturile lor şi ce pericole îngrozitoare îi pândesc la tot pasul.
În primul desen al acestei secţiuni apare un copil care s-a urcat băut la ghidonul trotinetei. Mai mult, deşi din desen s-ar înţelege că personajul este deja beat, date fiind steluţele din jurul capului, el continuă să bea dintr-o sticlă. Mesajul poliţiştilor de la Serviciul Prevenire este că "alcoolul consumat la vârste mici poate să-ţi distrugă sănătatea".
Copilul care răsfoieşte cartea este apoi informat, printr-un nou desen, că nu este normal să fie bătut sau abuzat în familie, la şcoală sau în afara acesteia, fiind sfătuit să discute cu cineva de încredere.
În final, poliţiştii îi aduc la cunoştinţă potenţiale riscuri ale ieşirii pe stradă: "Strada poate oferi pericole nebănuite: poate fi bătut, răpit, vândut, obligat să cerşească".
Oficiali din Poliţia Capitalei au declarat, pentru MEDIAFAX, că această carte de colorat a fost realizată în 2011 pentru a fi distribuită, în principal, în comunităţile de romi.
"Cartea de colorat nu a implicat costuri din bugetul Poliţiei Capitalei, fiind tipărită, cu ajutorul unor parteneri externi, în 2011, în cadrul unui program de prevenire mai amplu, cu ajutorul caricaturistului Viorel Baciu", au spus sursele citate.
Citește pe alephnews.ro: Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
O nouă descoperire incredibilă aduce science fiction la realitate: Cum teleportarea cuantică va revoluționa viitorul comunicațiilor
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:44
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1040. Yermak avertizează asupra posibilităţii de escaladare a războiului hibrid lângă graniţele NATO / Ucraina se concentrează pe garanţiile de securitate înaintea aderării la NATO / Rolul Germaniei în menţinerea păcii în Ucraina depinde de aprobarea Rusiei, spune Merz
-
astăzi, 17:42
Motorină versus benzină – cine câştigă „războiul” carburanţilor, după creşterea accizei?