- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.10.2018, 17:01)
- Nicolae Oprea , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
#Colectiv, 3 ani. Nepăsarea domneşte în Centrul Istoric: Balcoane ce stau să cadă chiar în sediul Poliţiei / GALERIE FOTO
La 3 ani de la tragedia din Colectiv, în Centrul Istoric din Capitală încă funcţionează localuri care nu au avize sau autorizaţii de securitate la incendiu. Doar în acest an, autorităţile au dat amenzi în valoare de peste 320.000 de lei. La toate astea se adaugă şi degradarea vizibilă a clădirilor.
Urmărește
711 afișări
De câţi ani are nevoie România să-şi revină după INCENDIUL din Colectiv? Nepăsarea domneşte în Centrul Istoric: Balcoane ce stau să cadă chiar în sediul Poliţiei
Centrul Istoric din Capitală este una dintre cele mai aglomerate zone din ţară, atunci când vine vorba de distracţie în weekend. Fie că vorbim de tinerii din România sau de turiştii străini, mii de persoane petrec în weekend în acest loc, unde, oricând se poate întâmpla o tragedie. Asta pentru că, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti -Ilfov (ISU B-IF), în Centrul Vechi încă funcţionează localuri fără autorizaţii sau avize de securitate la incendiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
„Instituţia noastră a desfăşurat în anul 2018 activităţi preventive, de control şi de luare în evidenţă a societăţilor comerciale care îşi desfăşoară activitatea în Centrul Istoric. La finalizarea verificărilor a reieşit că în zona analizată îşi desfăşoară activitatea 370 de societăţi comerciale, astfel: 179 unităţi de alimentaţie publică, în următoarea situaţie: 36 deţin autorizaţie de securitate la incendiu; 17 deţin aviz de securitate la incendiu; 16 nu deţin aviz/autorizaţie de securitate la incendiu; 110 nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu”, se arată într-un răspuns al ISU B-IF, la solicitarea MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, din totalul de 370 de societăţi comerciale, 165 unităţi au alte domenii de activitate, iar 26 de spaţii sunt închise, în stare de conservare sau de realizare a unor lucrări de renovare.
„Faţă de situaţia prezentată, inspectorii ISU B-IF au procedat la aplicarea unui număr de 453 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 328.500 lei. Principalele sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru următoarele nereguli principale: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu; în unele case de scări, coridoare, căi de evacuare sunt depozitate diverse bunuri materiale care reduc gabaritele acestora; nu există o colaborare între persoanele fizice sau juridice care deţin părţi din aceeaşi construcţie, pentru asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor pentru întreg ansamblul al construcţiei”, spun reprezentanţii ISU B-IF, care mai precizează faptul că există probleme şi în sensul în care în actele de transmitere temporară a dreptului de folosinţă nu sunt prevăzute în mod expres răspunderile ce le revin părţilor în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor.
Pe de altă parte, un alt pericol major în Centrul Istoric din Capitală îl reprezintă starea foarte avansată de degradare a acestor clădri. Potrivit reprezentanţilor Municipalităţii, în Bucureşti sunt aproximativ 170 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public. Multe dintre aceste clădiri se găsesc în Centrul Istoric, iar starea de degradare a imobilelor este evidentă.
La o simplă plimbare pe străduţele înţesate de terase şi cluburi, zecile de clădiri cu tencuiala aproape dispărută sau cu balcoane care mai atârnă într-un „ciot” oferă o imagine dezolantă, dar ridică şi un semnal de alarmă că acolo oricând se poate muri din cauza indiferenţei.
De altfel, o dovadă a indiferenţei, atât din partea autorităţilor cât şi a proprietarilor, este oferită de „celebrul” balcon de pe „Blănari”, a cărui tencuială a distrus, la începutul lunii aprilie, o maşină aflată pe trotuar. De atunci, balconul se află în aceeaşi stare şi nimeni nu a luat nicio măsură pentru remedierea acestei situaţii, mai ales că balconul se află într-o zonă foarte populată, deasupra intrării unui cunoscut club, unde, în serile de weekend, zeci de tineri stau afară la fumat.
Inclusiv Poliţia Locală din Centrul Istoric funcţionează într-o clădire ale cărei balcoane sunt într-o stare avansată de degradare, iar bucăţi din tencuiala acestora sunt deja „istorie”. Iar aşa cum se poate vedea din imaginile surprinse de reporterii MEDIAFAX, intrarea în sediul Poliţiei se face exact pe sub unul dintre balcoanele degradate.
Cu toate că pericloul din Centrul Istoric este evident, în serile de weekend sunt foarte mulţi tineri care vin să petreacă aici. Motivul, spun ei: nu există alt loc pentru distracţie.
„Eu mai vin din când în când cu prietenii să petrec aici, pentru că este un loc plăcut. Este adevărat că nu arată foarte bine clădirile, şi îmi este şi mie teamă, mai ales după ce s-a întâmplat la Colectiv, dar sincer, nici nu avem unde să petrecem, mai ales că suntem tineri”, a delcarat, pentru MEDIAFAX, Daniel Tunaru (21 de ani).
„Nu toate locurile de aici sunt periculoase. Sunt şi cluburi care sunt la parter şi sunt foarte ok. Muzica este foarte bună şi atmosfera este foarte frumoasă. Eu vin aproape în fiecare weekend aici cu prietenii să ne distrăm, mâncăm, dansăm. Dacă e să mori, se poate întâmpa oriunde. Sincer, mie îmi este mai mult teamă de metrou, decât de Centrul Istoric”, spune Alina Sterian, 22 de ani.
Pe de altă parte, sunt şi persoane care spun că se feresc să petreacă aici.
„Am petrecut şi eu de câteva ori aici în Centrul Istoric, dar nu fac o obişnuinţă din asta din cauza siguranţei, iar aici cred că este vina legislaţiei, nu neapărat a administraţiei, pentru faptul că nu se impun mai multe standarde în ceea ce priveşte stabilimentele sau închirierea unor asemenea clădiri. Dacă ar fi să mă refer la un incendiu precum cel din Colectiv, cred că orice mic incendiu din zona Centrului se poate extinde şi crea o catastrofă, iar în cazul unui seism mai puternic, multe dintre aceste clădiri ar dispărea. Din păcate, cei care au intrat în proprietatea acestor case după 1989 au intrat fără nicio obligaţie de a le restaura. Tinerii care vin aici ar trebui să fie atenţi în ce clădiri intră”, spune şi Ştefan Paraschiv (22 de ani).
„Aici vorbim de clădiri care o o vechime mai mare de 100 de ani, iar proprietarii nu au investit în ele pentru a le restaura, în consecinţă, multe dintre ele au bulină roşie. Iar acolo unde există bulina roşie, riscul de prăbuşire este foarte mare. Pe de altă parte, în multe locuri se lucrează cu focul şi se şi fumează, iar incendiile sunt foarte probabile. Nu vin să mă distrez aici”, spune Cătălin Pătruţ (40 de ani).
„Pe mine, ca părinte, mă pune foarte mult pe gânduri acest loc. Este frumos, este atrăgător, pentru că sunt multe localuri frumoase, dar siguranţa din aceste clădiri lasă foarte mult de dorit. Nu mi-aş lăsa copiii să vină aici şi cu siguranţă îi sfătuiesc să nu vină să petreacă într-un asemenea loc, pentru că nu inspiră deloc încredere”, declară Vasile Minică (59 de ani).
„Clar se poate întâmpla o tragedie ca în Colectiv, mai ales că sunt spaţiile foarte înguste. Din acest motiv nu vin să petrec în acest loc, iar acum mă aflu în trecere. Totuşi, o tragedie ca în Colectiv se poate întâmpla oriunde în România”, spune şi Ioana Robu (18 ani).
Citeşte şi: IMAGINI din timpul cutremurului. Seismul, surprins pe camerele de supraveghere. VIDEO postate în mediul online
Citeşte şi: Mircea Radulian, INCDFP: A fost cel mai puternic seism din ultimii 14 ani. Ce spune despre posibilitatea producerii unui cutremur MAJOR în perioada următoare
Citeşte şi: Rezultate Loto, Loto 6/49 din 28 octombrie. Report de peste 2,3 milioane de euro la extragerea Loto 6/49 de duminică
Citeşte şi: Plângerea Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Dragnea, cu privire la formarea completului de la instanţa supremă a fost RESPINSĂ
Citeşte şi: Harta punctelor roşii de cutremur din Bucureşti. Capitala, pe PRIMUL loc în topul european al oraşelor cu probleme legate de riscul seismic
Citeşte şi: Cutremur de 5,8 grade în România. Arafat: Sistemul RO-ALERT nu este menit să trimită alerte înainte de seism, ci ulterior/ Critici pe pagina IGSU: Unde sunt mesajele? Am investit bani degeaba?
Citeşte şi: Încă un cutremur a avut loc în România. Magnitudinea seismului: 3,2 grade pe scara Richter
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: IMAGINI din timpul cutremurului. Seismul, surprins pe camerele de supraveghere. VIDEO postate în mediul online
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe