#COLECTIV | Astăzi se împlinesc doi ani de la tragedie - VIDEO

Incendiul din clubul Colectiv, izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015, a durat, potrivit datelor oficiale, 153 de secunde. În tragedia care zguduit România şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, 27 în incendiul propriu-zis iar restul ulterior, în spitalele din ţară şi din străinătate, iar alte 146 au fost rănite.

Urmărește
651 afișări
Imaginea articolului #COLECTIV | Astăzi se împlinesc doi ani de la tragedie - VIDEO

#COLECTIV Doi ani de la tragedie. Justiţia nu a găsit încă vinovaţii

Specialiştii din Petroşani au stabilit că artificiile, aprinse la ora 22:02 au ars 15 secunde, iar după 7 secunde de la aprinderea acestora, o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare, iar solistul trupei Goodbay to Gravity a cerut un extinctor.
 
La ora 22:02:01, la câteva secunde după începerea concertului, artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice ce deservea scena sunt aprinse pentru prima dată. Acestea ard timp de 13 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului situat în partea stângă lângă scenă.

La ora 22:32:00, artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena se aprind. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei.

La ora 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins, spaţiul dintre stâlpul de suţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate acoperind o suprafaţă tot mai mare.

La ora 22:32:26, tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente.

La ora 22:32:35 suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacara devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul.

La ora 22:33:01, în interiorul clubului se află un număr mare de persoane care sunt strânse în jurul spaţiului deschis de unde se face accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club.

De aici încolo s-a dezlănţuit iadul. Oamenii s-au călcat în picioare, pe mulţi i-a doborât fumul toxic, alţii au fost atinşi de flăcările violente. Deşi răniţi, mulţi dintre cei care au reuşit să iasă la timp s-au întors să îi salveze pe cei care erau prinşi încă în club.

Prima ambulanţă care a ajuns la faţa locului în acea noapte a venit la 11 minute de la primul apel la 112 şi aparţinea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SAB-IF). Ambulanţele SMURD au ajuns mult mai târziu, din cauza lipsei de coordonare la nivelul celor două dispecerate.

„Apelul a intrat la 22:32. Au fost mobilizate primele forţe şi au început deplasarea către locul incendiului, sosind acolo la 22:43. Deci, de la primirea primului apel la 112 până la sosirea la faţa locului 11 minute. Constatând situaţia de acolo, a fost solicitată declanşarea planului roşu, care este planul pe care îl declanşăm automat când vedem că avem un număr mare de victime la faţa locului şi unde este necesară mobilizarea unui număr mare de echipaje şi inclusiv a unor echipaje suplimentare speciale pentru intervenţie la dezastre sau accidente colective”, declara, a doua zi după tragedie, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

La momentul respectiv, Arafat preciza că au fost mobilizate 29 de ambulanţe de prim-ajutor SMURD şi alte 29 de ambulanţe de la SAB-IF. În noaptea incendiului, 88 de victime au fost transportate la spitale cu ambulanţele, iar alte 96 de persoane au ajuns cu mijloace proprii.

Totul a durat 153 de secunde

Incendiul a fost reconstituit in laboratoarele de la Petrosani, pe baza inregistrarilor video din club si a probelor adunate. Iată mai jos filmul tragediei din clubul Colectiv

  • În 15 secunde au ars artificiile - după 7 secunde, o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare, acesta fiind momentul în care solistul trupei Goodbay to Gravity a cerut un extinctor.
  • În următoarele trei secunde s-a aprins tavanul.
  • Secunda 21: Flăcările au urcat pe tavan.
  • Secunda 24: Flăcările s-au întins pe întreg plafonul, iar flacăra a fost alimentată de instalaţia de ventilaţie.
  • Secunda 35: Încep să cadă din plafon picuri incendiaţi pe cei din public.
  • Secunda 36: Focul ajunge în mijlocul clubului.
  • Secunda 41: Se deschide prima uşa a clubului, flăcările ajungând în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului.
  • Secunda 51: Gazele inflamabile coboară de pe tavan, în zona publicului.
  • Secunda 54: Se creează o suprapresiune de la gazele acumulate.
  • Secunda 58: Se deschide cea de-a două uşa, care iniţial fusese blocată
  • Secunda 72: Tot clubul este cuprins de fum negru şi galben albui, de la spuma poliuretamică.
  • Secunda 91: Flăcările ajung în containerul de la intrarea în clubul Colectiv.
  • Secundă 105: În club, flăcările coboară la un metru de pardoseală, fiind foarte aproape de oamenii care rămăseseră prinşi în interior
  • Secunda 113: Flăcările şi fumul încep să fie evacuate prin deschiderea celor două uşi.
  • Secunda 153: Incendiul începe să se stingă singur.

Patronii clubului Colectiv, primii vizaţi de investigaţii

Primii asupra cărora s-au îndreptat cercetările au fost patronii clubului Colectiv. George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu au fost arestaţi preventiv la data de 3 noiembrie. Acuzaţiile: omor din culpă şi vătămare corporală şi culpă. La sfârşitul anului 2015 au fost plasaţi în arest la domiciliu.

În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată Dosarul Colectiv la data de 28 aprilie 2016, cei trei patroni ai clubului şi reprezentanţii firmei de la care proveneau artificiile fiind judecaţi de Judecătoria Sectorului 4. În primă instanţă, magistraţii au dispus începerea judecării cauzei, în prezent dosarul fiind în faza de contestaţie. Dacă hotărârea va fi menţinută de Tribunalul Bucureşti va începe judecata.

A doua anchetă a fost demarată de procurorii militari din DNA. În urma verificărilor, pe 9 noiembrie, anchetatorii i-au pus sub învinuire pe Antonina Radu şi Petrică George Matei pentru că, deşi ar fi mers de mai multe ori la club, nu au făcut controale, oferindu-se chiar să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obţinerea avizului PSI. Instanţa a stabilit ca Petrică George Matei să fie arestat preventiv iar colega lui să fie cercetată în arest la domiciliu, ulterior, dispunându-se măsuri mai blânde.

La aproape o lună de la incendiu, şefii ISU Bucureşti-Ilfov au fost suspendaţi din funcţii, inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Şchiopu şi adjunctul Giani Aldoiu, fiind audiaţi la DNA ca martori.

George Matei şi Antonina Radu au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, pe 4 decembrie 2015 însă în luna februarie Curtea Militară de Apel a decis să retrimită dosarul la DNA pentru ca procurorii să refacă rechizitoriul. După mai multe luni de cercetări, pe 28 octombrie DNA a trimis dosarul, din nou, Tribunalului Militar. În cauză s-au constituit 248 de părţi civile care cer daune de 212.474.000 euro şi 51.240.315 lei.

Cristian Popescu Piedone a anunţat, în 4 noiembrie 2015, că demisionează din funcţia de primar al Sectorului 4 şi şi-a asumat vina morală pentru evenimentele din club, precizând că lasă justiţia să se pronunţe în ceea ce priveşte vina legală.

Piedone a fost pus, pe 18 decembrie 2015, sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1,5 milioane de lei, pe care trebuia să o depună în 10 zile. Procurorii DNA au instituit sechestru asigurator pe sume de bani şi alte bunuri ale fostului primar. Sechestru asigurator a fost pus şi pe bani şi bunuri ale Aureliei Iofciu, Luminiţei Larisa, Ganea şi Sandrei Ramona Moţoc, la data faptelor funţionare în PS4. Piedone a prezentat garanţii pentru acoperirea sumei de 1,5 milioane de lei, un imobil şi mai multe maşini de epocă şi a fost scos de sub control judiciar pe cauţiune, pe 8 ianuarie 2016, în urma deciziei definitive a Tribunalului Bucureşti.

Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată de procurorii DNA, la data de 5 mai 2016, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4. Alături de el au fost trimise în judecată şi cele două angajate ale primăriei.

Potrivit DNA, în Sectorul 4 al Capitalei primarul şi funcţionarii serviciului de autorizări comerciale aveau exclusiv competenţa de a emite acorduri şi autorizaţii de funcţionare pentru societăţile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante. Astfel, în calitate de primar, Cristian Popescu Piedone ar fi încălcat legea şi eliberând, la data de 14 ianuarie 2015, acordul şi autorizaţia de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL, deşi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

 

Iată mai jos filmul tragediei din clubul Colectiv

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici