- Home
- Social
- (29.10.2020, 11:12)
- Andreea Olteanu
Colectiv – După cinci ani de zile, se aud încă strigăte. Vinovaţii întârzie să apară, iar autorităţile „ nu sunt nici acum pregătite pentru aşa ceva”
- Persoanele condamnate în dosarul Colectiv au fost obligate să plătească daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului
- Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1.250.000 euro şi 4,2 milioane lei
- Tatăl lui Alex, decedat după incendiul din Colectiv: “Am cerut daune morale în momentul în care avocatul mi-a cerut să mă institui ca parte civilă în proces, dar cine poate evalua viaţa copilului meu?!”
Urmărește
689 afișări
Cinci ani au trecut de la incidentul -macabru- Colectiv. Ştii că oamenii au ieşit în stradă şi au strigat în tandem cu victimele care strigau de durere pe paturile de spital. Apropiaţii celor care şi-au pierdut viaţa pe 30 Octombrie 2015 sunt prezenţi şi acum. Nu au plecat, ci luptă în continuare pentru a-i face pe cei vinovaţi să plătească. Nu se luptă însă numai cu trecutul. Luptă şi pentru viitor, căci lucrurile nu au evoluat în Romania de atunci. În continuare sunt cluburi care pot pune oricând viaţa cuiva în pericol. Supravieţuitorii şi cei care luptă pentru dreptate au obosit să fie întrebaţi “Ce s-a schimbat în cinci ani?”. Politicienii ar trebui să primească această întrebare în mod constant, spun ei.
Purtătorul de cuvânt de la ISU a vorbit despre aviz şi autorizaţii. ŞTII că operatorii economici care desfăşoară activităţi ce funcţionează fără a fi autorizate pentru securitatea la incendiu riscă să fie amendate dacă nu-şi informează clienţii despre lipsa autorizaţiei. Acestia trebuie să afişeze panouri de informare privind lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.
„Mulţi dintre cei care obţin aviz pun în practica masurile de apărare împotriva incendiului, dar nu revin pentru a solicita măsura de autorizaţie de securitate la incendiu adică nu işi onorau obligaţiile pe care le au. Pompierii au doar preorgativele de a face verificări, de a aplica amenzi succesive în funcţie de gradul de risc pe care îl identifică acolo, iar decizia sau măsura complementară de a închide un operator economic se poate lua doar în baza unei hotarari. Hotârarea de Guvern 915”, spune Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Din păcate însă nimeni nu mai poate da timpul înapoi. Cu autorizaţie sau nu… vinovaţii întârzie să apară. Sunt găsite zeci de scuze, zeci de justificări. Avocaţii cer daune morale şi cer constituierea de părţi civile, dar cine poate evalua viaţa unui copil care şi-a pierdut viaţa în acel incident?
Iancu Eugen, tatăl lui Alex, tănăr decedat, povesteşte:
„Eu am cerut daune morale în momentul în care avocatul mi-a spus că trebuie să mă inscriu ca parte civilă în process şi trebuie să fixez o sumă. Şi atunci prima mea reacţie a fost: vreau un milion de dolari. Cine poate să evalueze viaţa copilului meu?! Şi tot era discuţia cu Liviu Dragnea că vrea să construiască un spital uriaş în Bucureşti care ar fi costat un miliard, aşa că am spus: Uite, eu cer atât şi donez pentru spital. EU vreau să văd ca sunt găsiţi vinovaţii.”
„Copilul meu a a scapat de acolo, am vorbit cu el la telefon, a mers pe picioarele lui. A fost ultimul de care s-a ocupat cineva din spitalul Sf. Ioan. Dupa care l-au sedat, au băgat morfină şi antibiotic în el, şi nu s-a mai trezit. A murit după 21 de zile, cu 5 nozocomiale. Acum 4 ani de zile am depus o plangere penală prin care solicităm anchetarea interveniţiei din acea noapte şi a condiţiilor din spital. Şi de ce a existat o opoziţie din partea celor care conduceau Ministerul Sănătăţii şi sistemul de urgenţă ca raniţii să plece în străinatate.”
„ Autorităţile nu sunt nici acum pregătite pentru aşa ceva. Principala cauză de deces din spital a fost sepsisul, infecţiile nozocomiale. Autorităţile ştiau de ele, dar nu au făcut nimic ca să prevină acele morţi”, este de părere Adrian Albu, supravieţuitor Colectiv.
„De ce să aibă statul grijă de noi când putem să ne asumăm, dacă e să crăpăm, crăpăm că ne-am asumat”, spune şi Adina Apostol, supravieţuitoare Colectiv.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe