- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.10.2019, 09:31)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
#Colectiv. La patru ani de la tragedie, judecătorii încă nu au găsit vinovaţii. Procesul este şi acum în primă instanţă
Aproape la fiecare termen din dosarul Colectiv, sala de judecată de la Tribunal încă este ticsită de victime şi de susţinători care o părăsesc dezamăgiţi pentru că vinovaţii pentru incendiul din club nu au fost pedepsiţi, nici măcar la patru ani de la tragedia în care au murit 65 de tineri.
Urmărește
626 afișări
4 ani de la tragedia din Colectiv. 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, zeci de răniţi au suferit în urma arsurilor, dar instanţa nu a găsit vinovaţii până acum
Procurorii erau prezenţi la fosta Fabrică Pionierul chiar în dimineaţa zilei de 31 octombrie 2015, adică numai după câteva ore de la tragedia din Clubul Colectiv. Anchetatorii au venit pentru a începe să strângă probe şi date pentru a demara o anchetă penală. Iniţial, cazul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, însă printr-o ordonanţă a procurorului general - Tiberiu Niţu, la acel moment - dosarul a fost preluat de Parchetul General. Tot atunci a fost desemnată o echipă de procurori care să lucreze la anchetă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În 28 aprilie 2016, dosarul a fost trimis în judecată. La dosarul de la Parchetul General au fost 8 inculpaţi: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri şi două societăţi comerciale (Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL). Acuzaţiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.
Dosarul a parcurs paşi puţini şi îngreunaţi: iniţial s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competenţa instanţei. În final, s-a decis declinarea competenţei către Tribunalul Bucureşti, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.
În dosarul Colectiv, au mai fost trimişi în judecată şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzaţi că ştiau că acel club funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendii şi au ignorat acest lucru. La primul termen de la Tribunalul Militar, instanţa care a primit dosarul pompierilor, judecătorii au decis la finele lunii decembrie 2017 să înainteze această cauză Tribunalului Bucureşti, pentru a se discuta reunirea cu cealaltă, aflată deja pe rolul instanţei civile.
La rândul lui, Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost trimis în judecată în mai 2016 pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4, alături de Aurelia Ioficiu, şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, Luminiţa Ganea, consilier în cadrul aceleaşi structuri şi de Sandra Moţoc, referent superior în cadrul serviciului, asupra căreia planează suspiciuni de complicitate la abuz în serviciu.
Toate cele trei cauze se află într-un singur dosar, cel de la Tribunalul Bucureşti.
De mai bine de trei ani de la trimiterea în judecată a cauzei, nu au fost însă înregistrate progrese în dosar, dezamăgirea fiind prezentă pe chipurile supravieţuitorilor şi a părinţilor care şi-au pierdut copiii în incendiu. Pentru aceştia, dosarul Colectiv înseamnă: încă un termen încheiat, încă o amânare, alţi martori audiaţi şi nicio schimbare.
Anul trecut, judecătorul Mihail Terceanu, cel care se ocupa de cauză, s-a pensionat, însă din fericire magistratul care a preluat dosarul, Mihai Bălănescu, nu a dispus reluarea procesului de la zero.
Încă de la primul termen prezidat, judecătorul a stabilit să nu mai audieze inculpaţii din nou şi a dispus ca primii 25 de martori să dea declaraţii.
De asemenea, apărătorii din dosar au contestat probele cu martori, efectuate în cursul urmăririi penale, dar şi rezultatele rapoartelor de expertiză şi au solicitat readministrarea probatoriului, instanţa încuviinţând cererile. Pe portalul instanţelor de judecată, observăm în dosarul Colectiv amânări după amânări pentru audierea martorilor şi pentru „administrarea probatoriului” ori continuarea cercetării judecătoreşti, chiar şi după 3 ani de la trimiterea în judecată.
Următorul termen a fost stabilit pe data de 24 octombrie, la ora 12:30, la Tribunalul Bucureşti când va fi, la fel, continuată cercetarea judecătorească.
Potrivit Parchetului General, în dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. În prezent, inculpaţii sunt sub control judiciar. În urma incendiului au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.
Între timp, victimele Colectiv au cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie, precizând că, în prezent, pot beneficia de plata tratamentelor doar până la sfârşitul anului 2020, ceea ce este insuficient.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: FOTO | Toaletă la preţ de apartament, amenajată în curtea unei şcoli de la ţară. Haznaua urât mirositoare a unei vile, la doar câţiva paşi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe