#COLECTIV Părinţii victimelor din Colectiv acuză ISU şi Ministerul Sănătăţii că sunt principalii vinovaţi: "Se ştia că în România nu sunt condiţii pentru a trata astfel de cazuri"

Părinţii victimelor din clubul Colectiv îi consideră vinovaţi pentru tragedia în care şi-au pierdut viaţa 64 de oameni pe reprezentanţii ISU şi pe şefii din Ministerul Sănătăţii, precizând că se ştia, la nivelul ministerului, că în România nu sunt condiţii pentru a trata astfel de cazuri de arşi.

Urmărește
1304 afișări
Imaginea articolului #COLECTIV Părinţii victimelor din Colectiv acuză ISU şi Ministerul Sănătăţii că sunt principalii vinovaţi: "Se ştia că în România nu sunt condiţii pentru a trata astfel de cazuri"

Părinţii victimelor din Colectiv acuză: ISU şi Ministerul Sănătăţii sunt principalii vinovaţi; se ştia că în România nu sunt condiţii pentru a trata astfel de cazuri

"Am un mesaj şi o misiune de la băiatul meu, să se facă dreptate şi să nu se mai întâmple. (...) În percepţia noastră, ISU, Ministerul Sănătăţii sunt principalii vinovaţi ai intervenţiei şi tratamentelor din spitale. Există imagini în care şoferul de pe salvare întreabă «unde îl duc?», cu targa în drum spre ambulanţă, iar un domn cu însemne ISU pe spate i-a spus «nu la Floreasca!». (...) Acelaşi lucru este şi în cazul Ministerului Sănătăţii. Când te trezeşti în patru-cinci spitale din Bucureşti cu 150 de arşi, care nu sunt bolnavi, sunt cazuri speciale, nu există... şi se ştia undeva, acolo sus la conducerea ministerului că nu există condiţii pentru a trata în mod eficient astfel de cazuri. Mă întreb de ce nu au luat decizia transferului în unităţi specializate din primul moment. A fost nevoie să moară 10 oameni că să se sperie şi să îi trimită afară pe cei care mai puteau fi trimişi", a declarat Laurenţiu Istrate, părintele unui tânăr care şi-a pierdut viaţa în tragedia din Colectiv.

Fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, care şi-a pierdut şi el copilul în incendiul din 30 octombrie 2015, a declarat că dacă autorităţile de la acea vrem luau mai repede decizia transportării arşilor în spitale din străinătate, aceştia ar mai fi avut o şansă să supravieţuiască.

"Au declarat că aveau de toate, ni-l amintim pe Bănicioiu cum zicea că sunt de toate şi că la noi sunt trataţi mai bine ca în Germania şi toţi sunt netransportabili. Asta zicea din primele ore. De unde ştia el că sunt netransportabili? Probabil că la nivel politic, cineva nu a vrut. Sunt medici care au spus din prima clipă că «dacă ţii arşii la noi în spitale, vor muri». Cineva însă s-a opus. Există discuţia despre bacterii. Ministerul Sănătăţii a recunoscut că au fost victime care au murit din cauza bacteriilor. Nimeni nu anchetează. Ne amintim că ISU, la o săptămână după Colectiv, a dat sute de milioane amenzi în
toată ţara. Din punctul meu de vedere, a recunoscut că a permis locaţiilor să funcţioneze oricum, în baza a ceva, în niciun caz a autorizaţiei. Din punctul meu de vedere este o recunoaştere clară că în toată ţara ISU a luat şpagă"
, a declarat Eugen Iancu, fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

Acesta îl consideră vinovat şi pe şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

"Eu mi-aş dori să fac o presiune maximă asupra lui Raed Arafat. Vreau să îl acuz zi de zi, să văd că în SMURD se întâmplă lucruri, că nu mai cad elicoptere. Să nu ne minunăm când vedem maşini roşii pe stradă şi să zicem «vai, ce serviciu minunat». Aş vrea că serviciul să funcţioneze perfect, să nu se mai întâmple ca în Colectiv. Când voi vedea chestia asta, îmi voi cere scuze pentru ceea ce am spus, dacă justiţia va dovedi că este nevinovat. (...) La un an de zile, totul e în aer şi vedem la ora actuală şi pe Săndesc şi pe Bănicioiu şi pe Arafat spunând că nu erau transportabili şi că au făcut tot ce se poate, au avut de toate. După un an de zile, îşi permit să se înscrie iarăşi să candideze la parlamentare, ca şi cum nu s-a întâmplat nimic" a mai declarat Eugen Iancu, fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

În urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015, 64 de de persoane au murit, iar alte peste o sută au fost rănite.

Tragedia a dus la deschiderea mai multor anchete, una în care sunt judecaţi patronii clubului şi cei ai firmei care a distribuit artificiile şi alta care îl vizază pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acesta fiind judecat alături de alţi funcţionari. O a treia anchetă este în curs de investigare la DNA şi îi vizează pe angajaţii ISU care ar fi acoperit lipsa avizelor privind siguranţa clubului în caz de incendiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici