În 1949, România ajunsă sub regim comunist a iniţiat colectivizarea agriculturii, un proces radical inspirat de modelul sovietic al colhozurilor (gospodărie colectivă). Această transformare profundă, care s-a întins pe mai bine de un deceniu, a fost o experienţă dureroasă şi traumatică pentru milioane de ţărani români. Obiectivul central al regimului era eradicarea proprietăţii private asupra pământului şi integrarea forţată a gospodăriilor individuale în Cooperative Agricole de Producţie (CAP).
Colectivizarea nu a fost o alegere liberă, ci a fost impusă printr-o campanie brutală de presiuni, ameninţări şi acte de violenţă. Ţăranii au fost obligaţi să cedeze pământurile statului, ademeniţi cu promisiuni de prosperitate economică care rareori s-au concretizat. Cei care se opuneau erau stigmatizaţi drept „chiaburi„, inamici ai poporului şi ai clasei muncitoare care aveau de înfruntat ulterior o represiune nemiloasă, nu o dată sistemul abuzând de metode criminale . Numeroase familii de gospodari înstăriţi au fost deportate sau aruncate în închisorile groazei ale regimului comunist. Propaganda intensă a fost, de asemenea, utilizată pentru a glorifica sistemul colectivist şi a-i convinge pe ţărani de superioritatea sa. Cu toate acestea, realitatea pe teren a fost sumbră: producţia agricolă a scăzut dramatic, iar condiţiile de viaţă ale populaţiei rurale s-au deteriorat considerabil.
Până la sfârşitul anilor ’60, aproape întregul segment al agriculturii din România fusese colectivizat. Ţăranii nu mai erau proprietari, ci muncitori pe propriile lor pământuri, acum sub controlul statului. În loc de prosperitatea promisă, colectivizarea a dus la scăderea randamentului agricol şi la o nemulţumire generalizată.
Consecinţele pe termen lung ale colectivizării au continuat să se resimtă chiar şi după căderea regimului comunist în 1989. Agricultura românească a avut nevoie de eforturi considerabile pentru a se redresa, iar o mare parte din terenurile colectivizate au fost lăsate în paragină. Colectivizarea forţată rămâne un capitol întunecat şi dureros din istoria României, lăsând cicatrici adânci în viaţa comunităţilor rurale, sistemul comunist etalându-şi făra nicio remuşcare adevărata faţă oribilă şi opresivă asupra a milioane de ţărani români .