Colegiul Medicilor cere anularea ordinului privind asistenţa medicală în 2010

Colegiul Medicilor din România a cerut Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii să anuleze ordinul comun privind asistenţa medicală în 2010, respectiv contractul cadru şi normele de aplicare a acestuia, în caz contrar CMR spunând că va înainta acţiunea în instanţă.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor cere anularea ordinului privind asistenţa medicală în 2010

Colegiul Medicilor cere anularea ordinului privind asistenţa medicală în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

"Colegiul Medicilor din România a demarat acţiunea de anulare in contencios administrativ a ordinului comum al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Contractului Cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurării sociale de sănătate pe 2010", se arată într-un comunicat al CMR.

În acest sens, potrivit procedurii, în 10 mai CMR a înaintat o acţiune administrativ prealabilă împotriva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii.

"În opinia noastră, cele două ordine au fost nelegale elaborate şi adoptate. Date fiind prevederile legale, MS şi CNAS trebuia ca în procesul de elaborare a actelor normative să iniţieze şi să desfăşoare consultări cu partenerii sociali (CMR, CFR, OAMR, organizaţii patronale şi sindicale reprezentative), iar forma finală rezultată în urma negocierilor să fie avizată de Consiliul de Administratie al CNAS. Având în vedere că aceste proceduri nu au fost respectate, apreciem ca nelegală elaborarea şi adoptarea celor două acte normative şi, pe cale de consecinţă, solicităm revocarea lor în regim de urgenţă şi elaborarea unora noi cu respectarea prevederilor legale", se arată în comunicat.

În prezent, CMR asteaptă răspuns în termenul legal de 30 de zile. Dacă nu va veni un răspuns în acest termen, plângerea va fi înaintată instanţei de contencios administrativ.

Încă de la început, conducerea CMR s-a arătat nemulţumită de modul în care CNAS şi Ministerul Sănătăţii au elaborat proiectele de acte normative privind asistenţa medicală în 2010, respectiv contractul cadru şi normele de aplicare a acestuia.

"Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, respectiv, Ministerul Sănătăţii nu ne-au solicitat participarea la consultări privind contractul-cadru şi normele acestuia, deşi Consiliul Naţional al CMR a făcut propuneri şi observaţii asupra actului normativ postat pe site-ul CNAS", arăta vicepreşedintele Colegiului Medicilor, Constantin Cârstea.

El preciza că până la 31 martie nu a apărut pe site-ul CNAS niciun proiect privind normele de aplicare a contractului cadru pe 2010, în schimb s-au purtat discuţii repetate şi informale, atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la CNAS, cu reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie şi ai Patronatului Medicilor de Familie privind modalităţile de plată în asistenţa medicală primară, structura fondurilor per capita şi per servicii, valoarea punctul per capita şi per servicii minim garantată şi asigurată pe toată durata derulării contractului.

"Surpriza majoră a venit în data de 30 martie în normele contractului cadru, când s-au precizat valori de 4,5 lei per capita şi 0,9 lei per serviciu, dar s-a modificat structura pe grupe de vârstă a pacienţilor şi practic s-a înjumătăţit numărul de puncte pe fiecare grupă de vârstă, ceea ce conduce la diminuarea veniturilor cabinetelor între 30 şi 40 la sută. Surprinşi de această măsură, medicii de familie au făcut presiuni justificate, prin întreruperea furnizării de servicii în relaţia cu CNAS. În urma presiunilor, numărul de puncte de puncte de grupe de vârstă a ajuns să fie modificat aproape de un nivel acceptabil, dar insuficient pentru a nu diminua substanţial veniturile cabinetelor concomitet cu reducerea accesului la serviciile medicale a pacienţilor", susţinea vicepreşedintele CMR.

În aceste condiţii, conducerea Colegiului Medicilor din România atenţionează autorităţile asupra faptului că este nevoie de un dialog real ori de câte ori este elaborat un act normativ care vizează activitatea medicilor, iar în cazul în care acestea nu vor ţine cont de recomandările CMR, orice act normativ va fi atacat în instanţă.

În 29 martie, reprezentanţii medicilor de familie au discutat cu conducerea CNAS normele de aplicare a contractului cadru. La finalul discuţiilor, care au durat mai bine de 12 ore, preşedintele CNAS a anunţat că s-a ajuns la o înţelegere, astfel că medicii de familie reiau, joi, eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, precum şi a trimiterilor către specialist, după exact o săptămână de la sistarea prescrierii acestora.

Medicii de familie au semnat, în 7 aprilie, un protocol cu CNAS. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, afirma că protocolul semnat "vrea să rezolve probleme tehnice care au fost omise din cauza grabei". Potrivit acesteia, schimbările obţinute în urma negocierilor vizează câteva aspecte legate de sancţiuni şi de ponderea procentelor acordate unor pacienţi.

Atât reprezentanţii medicilor de familie, cât şi preşedintele CNAS au fost zgârciţi în oferirea unor declaraţii suplimentare legate de schimbările Contractului-cadru, ei spunând în final că mai sunt aspecte care vor fi discutate în următoarele luni, unul dintre ele fiind şi subiectul care a stârnit discuţii controversate, respectiv cel vizând bugetul orientativ.

Contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în 2010 a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 31 martie şi publicat în 1 aprilie în Monitorul Oficial. Prevederile noului contract-cadru au intrat în vigoare de la 1 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici