Colegiul Medicilor Cluj îi cere lui Boc să ia în considerare demisia de onoare a preşedintelui CNAS

Colegiul Medicilor Cluj i-a cerut, vineri, premierului Emil Boc să ia în considerare demisia de onoare a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, ţinând cont de ultimele evenimente legate de acordarea asistenţei medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Urmărește
6 afișări

Potrivit unei scrisori deschise, transmisă vineri premierului Emil Boc, Colegiul Medicilor Cluj a susţinut că măsurile propuse de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, "nu au făcut altceva decât să destabilizeze, într-un mod periculos, întregul proces de acordare a asistenţei medicale în România", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Prin prisma ultimelor evenimente legate de acordarea asistenţei medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, Colegiul Medicilor Cluj vă solicităm, respectuos, să luaţi în considerare demisia de onoare a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă. Măsurile propuse şi declarate în mod public, ale domnului preşedinte al CNAS, nu au făcut altceva decât să destabilizeze, într-un mod periculos, întregul proces de acordare a asistenţei medicale în România, începând de la nivelul cabinetelor de medicină de familie până la nivelul spitalelor. Toate aceste aspecte pun în pericol viaţa bolnavilor, creându-se o stare tensionată între cadrele medicale şi pacienţi", se arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse medicilor de familie, Colegiul Medicilor Cluj a menţionat că aceştia nu sunt în grevă, fiind zilnic la cabinet, în programul de lucru.

"Motivul real al inacţiunilor medicilor de familie este lipsa cadrului legal, respectiv refuzul nejustificat al CNAS de a respecta cadrul legal în vigoare. În concret, deşi contractul cadru privind furnizarea serviciilor medicale în sistemul asigurărilor de sănătate pentru anul 2011-2012 şi normele metodologice de aplicare a acestuia sunt în vigoare începând din 1 iunie, casele judeţene de asigurări de sănătate propun medicilor, în baza unei note interne a CNAS, încheierea de acte adiţionale pentru luna iunie la contractul-cadru aplicabil în anul 2010, acte ce nu pot produce efecte juridice, fiind în afara dispoziţiilor legale", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Cluj consideră că CNAS "nu poate înlătura sau modifica dispoziţiile actelor normative în vigoare ori să decidă modificarea datei de intrare în vigoare a noului contract cadru, care trebuia să fie aplicabil la data de 1 ianuarie 2011".

"În vederea reformării sistemului de sănătate din România, vă propunem subordonarea CNAS ori a serviciului medical din cadrul CNAS Ministerului Sănătăţii, într-o primă etapă, urmată de implementarea modelelor existente în ţările UE, acolo unde casele de asigurări de sănătate sunt adevărate societăţi de asigurare private, care reprezintă, în mod real şi efectiv drepturile pacienţilor", se arată în scrisoarea deschisă a Colegiului Medicilor Cluj.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurăr de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a anunţat, vineri, că aproape 10% dintre medicii de familie din mai multe judeţe respectiv, Dolj, Arad, Constanţa, Ilfov şi Bucureşti, au semnat contractele cadru, în prima zi, cu casele de asigurări de sănătate.

"Fac apel la conducerea medicilor de familie de a înceta bătăia de joc asupra pacienţilor şi colegilor de breaslă. Avem semnale că sunt făcute presiuni asupra doctorilor să nu semneze contractele, iar un exemplu ar fi Dolj. Cu toate acestea au semnat aproape 10% dintre medici în judeţele Dolj, Arad, Constanţa, Ilfov şi Bucureşti", a precizat preşedintele casei de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici