- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.10.2018, 20:00)
- Daniela Timofti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Colegiul Medicilor, despre cazul copilului mort la Sanador: Nu e legătură directă între verdictul medicilor legişti şi o eroare. Rezultatele anchetei ar putea fi făcute publice abia peste un AN
Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva, anunţă reprezentanţii Colegiului Medicilor în cazul decesului băieţelului de la Sanador, precizând că nu este o legătură directă între verdictul dat de medicii legişti şi o eventuală eroare medicală.
Urmărește
1428 afișări
Colegiul Medicilor, despre cazul copilului mort la Sanador: Nu e legătură directă între verdictul medicilor legişti şi o eroare. Rezultatele anchetei ar putea fi făcute publice abia peste un AN
“Nu există o legătură directă şi irevocabilă între verdictul dat de colegii noştri legişti şi o eventuală eroare medicală, iar eroarea medicală se judecă şi în contextul acelui verdict, dar şi în contextul întregii situaţii, de la internarea copilului până la decesul său. Faptul că acolo scrie şoc hemoragic, nu înseamnă neapărat, indubitabil, vinovăţia cuiva. Dar repet, este o mare încărcătură "da, s-ar putea să fie", şi impulsul acesta să legi cuvântul hemoragie de deces. Dar nu este neapărat obligatoriu acest lucru. (...) Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva şi a sancţiona, urmează de drept o anchetă”, a spus, miercuri, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, în cadrul unei conferinţe de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
Potrivit lui Borcean, comisia disciplinară va fi compusă de membrii Colegiului Medicilor Bucureşti, care vor analiza toate fişele victimei şi vor audia cadrele medicale implicate. De asemenea, el a mai spus că rezultatele comisiei disciplinare ar putea fi făcute publice într-un an.
“Vom apela la ei ca să ne vorbească despre competenţa medicilor, despre experienţa lor şi despre prudenţa lor. (...) Competenţa înseamnă diplome, atestate de studii, certificate, licenţe. Experienţa înseamnă numărul şi calitatea intervenţiilor în acel domeniu. Prudenţa este o competenţă socială. (...) Colegiul Medicilor din Bucureşti vede documentaţia medicală, vede o eventuală reclamaţie sau constată propria autosesizare şi din documentele medicale va constata că acolo este semnătura a unui medic, a doi medici, a trei medici, a patru medici, care au participat la tratamentul acelui copil, de la internare până la deces, şi toţi aceia intră în obiectul cercetării. Toţi aceia care au avut ceva de-a face cu acel copil şi pe care familia i-a reclamat într-un fel, pentru că s-ar putea ca familia să nu spună nimic despre pediatrul care a văzut copilul”, a mai adăugat preşedintele instituţiei.
În cazul unei hemoragii interne, spune preşedintele Colegiului, medicii trebuie să facă o analiză de hemoglobină pentru a depista sângerarea.
“Comisia de la Bucureşti va trebui să vadă foaia de observaţie pentru că este posibili să se fi făcut acea hemoglobină, să fi recoltat acea hemoglobină la timpul cât pacientul era în viaţă. Trebuie cercetat. Dacă nu s-a făcut, vom pune întrebarea de ce. (...) Abia după ce vom audia medicii vom încerca să vedem dacă există fapte şi împrejurări care ţin de organizarea şi funcţionarea unităţii sanitare şi abia apoi vom stabili responsabilităţile şi vinovăţiile”, a mai declarat Gheorghe Borcean.
De asemenea, Borcean mai precizează că asistentele medicale implicate în cazul băieţelului nu pot fi audiate de Colegiul Medicilor.
Preşedintele instituţiei a mai spus că oricare ar fi decizia comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor Bucureşti aceasta va fi contestată fie de familie, fie de către medicii de la Sanador.
“Cu mare probabilitate, decizia ce se va da va fi contestată. (...) De familie, dacă decizia nu va fi mulţumitoare. De medicul intimat, dacă va primi o sancţiune mare sau definitivă. Nu pot să mă antepronunţ. (...) Eu sper ca familia să se adreseze în paralel şi organelor statului, pentru a da convingerea tuturor că lucrurile sunt văzute atât de corpul profesional cât şi de cei care cu asta se ocupă zi de zi - organele de cercetare”, a mai spus Gheorghe Borcean.
Anual, CMR primeşte circa 200 de sesizări din partea pacienţilor, dintre care 2-3 sunt soluţionate cu retragerea dreptului de muncă a medicului pe o perioadă definitivă, restul primind atenţionări, mustrări sau suspendare din funcţie pe o perioadă determinată.
Cauza decesului copilului de 1 an şi 8 luni, care a murit în weekend la Sanador, un spital privat din Capitală, este un şoc hemoragic survenit în urma unei hemoragii interne, au precizat, luni, reprezentanţii Institutului Naţional de Medicină Legală (INML).
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe